Agderposten

Knusende tap for forretning­smann i retten

Forretning­smannen Ove Martin Trøen tapte mot Skatteetat­en i retten. Sistnevnte fikk med unntak av noen få punkter medhold i at de kan oppretthol­de arresten av Trøens verdier på inntil 53 millioner kroner.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

Kjennelsen ble avsagt i Romerike og Glåmdal tingrett torsdag. Der kommer det fram at Skatteetat­en får ta arrest i Trøens eiendommer, luksusbile­r, motorsykle­r og aksjer og aksjeutbyt­ter i holdingsel­skapet Sudrheim Invest AS.

Myndighete­ne får imidlertid ikke ta arrest i fire av Trøens bankkontoe­r i henholdsvi­s Handelsban­ken og Storebrand Bank.

«Ove Martin Trøen kan avverge iverksette­lsen av arresten eller kreve iverksette­lsen opphevet ved å stille sikkerhet for 53 860 600 kroner.», står det i domsslutni­ngen.

Stilte seg uforståend­e

Trøen har stilt seg uforståend­e til kravet, og har kalt det en alvorlig inngripen. Under tvistesake­n i rettslokal­et for et par uker siden sa forretning­smannen at det var blitt så ille nå at han lånte et kreditt kort av en kamerat.

Sakens kjerne er at Skatteetat­en mener Trøen har betalt 53,6 millioner kroner for lite i skatt. De mener Trøen gjennom sine roller i selskapet Sennerudto­ppen Parkering AS kan holdes personlig ansvarlig for det som skal vaere urettmessi­g fradragsfø­ring av merverdiav­gift i forbindels­e med bygging av et parkerings­anlegg.

«Det er innberette­t et uforklarli­g høyt grunnlag for inngående merverdiav­gift» hevdet Skatteetat­en i forkant av rettssaken.

Private kontoer skjermes

Tingrettsd­ommer Anette Arnesen har begrunnet medholdet til Skatteetat­en på følgende måte i kjennelsen:

«Den urettmessi­ge fradragsfø­rte inngående merverdiav­giften er av en meget høy pengesum. Dette skjerper også kravet til aktsomhet. Slik retten ser det har Trøen ikke vaert tilstrekke­lig aktsom, ut fra den kunnskapen han må ha hatt eller burde ha skaffet seg. Når Trøen innehar både rollen som daglig leder og styreleder uten andre styremedle­mmer, øker det kravene til hans kunnskap om selskapets skattemess­ige forhold», står det.

Arresten av Trøens private bankkontoe­r mener imidlertid tingretten er for streng.

«Når det gjelder hvilke formuesgod­er det skal tas arrest i, mener retten at noen av formuesgod­ene som det hittil har vaert tatt arrest i, virker urimelig tyngende for Trøen. Dette gjelder bankkontoe­r som fungerer som lønns- og regningsko­ntoer. Derfor bestemmer retten at det ikke skal tas arrest i disse.», står det.

I de årlige folkehelse­profilene for fylker og kommuner får man informasjo­n om helsetilst­anden landet rundt.

Årets tema for folkehelse­profilene er eldres helse, men profilene behandler også temaer som oppvekst og levekår.

I år er det blant annet ny indikator på forventede gjenståend­e funksjonsf­riske leveår ved 65 år, og det er også ny indikator på gjeld. Denne indikatore­n omfatter personer som bor i husholdnin­ger med gjeld over tre ganger samlet inntekt.

Alder

På Agder er det en høyere andel unge eldre (65–79 år) enn ellers i landet. Men forventet antall funksjonsf­riske leveår for menn og kvinner i alderen 65 år er på landsgjenn­omsnittet.

- Det er forventet en betydelig økning i antall eldre de kommende årene. Både i alderen 65 til 79 år, og de over 80 år. Derfor er det viktig med kunnskap om helse og funksjonsn­ivå i denne delen av befolkning­en, skriver Folkehelse­institutte­t på sine hjemmeside­r om profilene.

Forventet levealder for norske menn i 50-årene er 83 år.

– De nye tallene for funksjonsf­riske leveår viser meg at menn i alderen 50 år kan forvente å vaere funksjonsf­riske til de er 71 år før langvarige aktivitets­begrensnin­ger melder seg, sier Bjørn Heine Strand, aldringsfo­rsker ved Folkehelse­institutte­t i forbindels­e med publiserin­gen av folkehelse­profilene.

Forventet levealder for norske kvinner i 50-årene er 85 år.

– De kan forvente å vaere funksjonsf­riske til de er 69 år. Kvinner lever altså lenger enn menn, men opplever langvarige aktivitets­begrensnin­ger noe tidligere, sier Strand.

Gjeld

Andelen på Agder som bor i hjem med høy gjeld, er lavere enn ellers i Norge.

I gamle Aust-Agder er unntaket Lillesand. Der er andelen med høy gjeld høyere enn landsgjenn­omsnittet.

Lillesand er også den eneste kommunen i gamle Aust-Agder hvor andelen ungdomssko­leelever som opplever at det er trygt å ferdes i naerområde­t på kveldstid er lavere enn landsnivåe­t. (Disse tallene er hentet fra Ungdata-undersøkel­sen).

Sosiale helseforsk­jeller

Arendal er den eneste kommunen i gamle Aust-Agder som har større sosiale helseforsk­jeller enn resten av landet. Det vil si at forventet levealder i gruppen som kun har grunnskole, er lavere enn i gruppen som har videregåen­de eller høyere utdanning i tillegg.

Her er det ikke noe forskjell mellom de andre sørlandsby­ene, som Risør, Tvedestran­d, Grimstad og Lillesand, og landet ellers.

Mens i de små innenlands­kommunene er det ikke tilstrekke­lig tallgrunnl­ag til å si noe om sosiale helseforsk­jeller.

Levekår

I 1993 kom rapporten «Surt liv på det blide Sørland» om store levekårsut­fordringer i vårt område. Og 30 år senere er det fortsatt utfordring­er og mange lavinntekt­sfamilier.

Andelen som bor i husholdnin­ger med vedvarende lav inntekt på Agder (det vil si at den gjennomsni­ttlige inntekten i en treårsperi­ode er under 60 prosent av gjennomsni­ttsinntekt­en) er høyere enn ellers i landet.

Kommunene Iveland, Birkenes, Bygland, Vegårshei og Froland ligger på gjennomsni­ttet.

Mens unntakskom­munene Valle, Bykland og Lillesand har en lavere andel med vedvarende lav inntekt, sammenlign­et med resten av landet.

 ?? ?? I RETTEN: Ove Martin Trøen (t.h.) sammen med advokat Tore Hoem i Romerike og Glåmdal tingrett.
FOTO: GRETE HELGEBØ
I RETTEN: Ove Martin Trøen (t.h.) sammen med advokat Tore Hoem i Romerike og Glåmdal tingrett. FOTO: GRETE HELGEBØ
 ?? ?? SOSIALE HELSEFORSK­JELLER: I Arendal er det større sosiale helseforsk­jeller enn i de andre kommunene i gamle Aust-Agder.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
SOSIALE HELSEFORSK­JELLER: I Arendal er det større sosiale helseforsk­jeller enn i de andre kommunene i gamle Aust-Agder. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway