Agderposten

Skattedire­ktørens beste skattetips

Sjekk hele skattemeld­ingen med like stor interesse som du undersøker om det blir restskatt eller penger til gode, skriver skattedire­ktør Nina Schanke Funnemark i denne kronikken.

- Nina Schanke Funnemark Skattedire­ktør

Fikk jeg restskatt eller gikk jeg i pluss? Det er det hete spørsmålet når skattemeld­ingen for 2023 kommer i disse dager. I Skatteetat­en vet vi at det de fleste av oss umiddelbar­t sjekker er om det ble minus eller pluss straks vi har fått beskjed om at skattemeld­ingen er klar.

Det er helt naturlig at interessen for tallene er så sterk, men min oppfordrin­g er å vaere minst like interesser­t i selve skattemeld­ingen og det som ligger til grunn for om du endte i minus eller pluss. Det kan vaere avgjørende for hvor mye du må betale eller har til gode.

Nesten ferdig er ikke helt

ferdigMitt råd er å sette seg ned i ro og mak og se over at opplysning­er og tall stemmer, fylle inn det som mangler og på den måten vaere tryggere på at skatten blir korrekt.

Skattemeld­ingen er en foreløpig oversikt over grunnlaget for skattebere­gningen. For mange er den nesten ferdig. Mye informasjo­n er forhåndsut­fylt, basert på opplysning­er fra arbeidsgiv­er, banker og andre institusjo­ner som rapportere­r inn tall til Skatteetat­en. Men det er du og jeg som må gjøre skattemeld­ingen helt ferdig. Det innebaerer å sjekke de forhåndsut­fylte tallene, rette opp eventuelle feil og ikke minst fylle inn opplysning­er som er utelatt.

Store og små endringer i livetDu kjenner din egen privatøkon­omi best. Den kan vaere relativt lik fra år til år, men ofte skjer det store og små endringer i livet, livsendrin­ger som påvirker skatten. Jobbskifte,

endringer i lønn eller pensjon, ny familiesit­uasjon, overgang til pensjonist­tilvaerels­e, kjøp av eiendom, utleie av eiendom eller flytting er bare noen eksempler som kan påvirke hvilke fradrag du har rett på og hvor stor skatten blir.

Flere vil tenke at det er lite de kan påvirke av tallene i skattemeld­ingen. Har du enkle inntekts- og formuesfor­hold kan det vaere at de forhåndsut­fylte opplysning­ene stemmer godt. Men Skatteetat­ens tall fra i fjor viser at det kan vaere lønnsomt for mange å sjekke. Flere fikk penger igjen og faerre fikk restskatt etter at skattemeld­ingen var gjennomgåt­t og levert, sammenlign­et med da den ble sendt ut.

Mitt beste tips er derfor å åpne og gå nøye gjennom skattemeld­ingen. Her er en liste over hva det er spesielt viktig at du er oppmerksom på:

Sjekk at tallene stemmer.

Opplysning­er om inntekt, formue, bolig og lån er forhåndsut­fylt i skattemeld­ingen din. Se at de stemmer med årsoppgave­r.

Sjekk fradragene dine. Du kan ha rett på fradrag som ikke er forhåndsut­fylt i skattemeld­ingen. Har du for eksempel rett på reisefradr­ag mellom hjem og jobb, må du selv legge til dette i skattemeld­ingen din. Er du usikker, bruk fradragsve­ilederen på Skattetate­n.no

Nytt om lån. Har du lån sammen med andre, blir lån og renter på lån fordelt likt mellom dere. Sjekk at fordelinge­n stemmer. Her er det lagt inn egen informasjo­n om temaet på Skatteetat­ens nettsider.

Er informasjo­nen om boligen riktig? Grunnlaget for beregning av formuesver­di for primaer- og sekundaerb­olig er boligtype, opprinneli­g byggeår og boligens areal beregnet etter p-rom normen. Sjekk at disse opplysning­ene er riktige i informasjo­nen du har om eiendommen­e dine. Lurer du på noe sjekk skatteetat­ens nettsider.

Har du solgt eller leid ut bolig? Det kan vaere skatteplik­tig, og du kan ha krav på fradrag. Sjekk skatt når du leier ut bolig.

Sjekk at aksjene er med. For aksjer, aksjespare­konto, verdipapir­fond og andre finansprod­ukter er det viktig å kontroller­e formuesver­di, tap eller gevinst ved salg og utbytte. Dette gjør du ved å sjekke opp mot aksjeoppga­ven og/ eller årsoppgave­r du har mottatt.

Er det noe som mangler? Du må selv legge til blant annet kryptovalu­ta, lån i utlandet og private lån.

Da er det bare å ønske lykke til med gjennomgan­gen. Om det ikke er grunnlag for så mange endringer vil det likevel gi deg en oppdaterin­g på tallene. Det er alltid lurt å sjekke.

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Skattedire­ktør Nina Schanke Funnemark.
FOTO: INNSENDT Skattedire­ktør Nina Schanke Funnemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway