Agderposten

Vi som sitter i Øyestad menighetsr­åd, får mange spørsmål

Jeg viser til siste tiders avisskrive­rier om «striden» i Øyestad menighet. Denne saken omfatter både en personalsa­k og nedstengin­g av en kirke.

- Øyestad menighetsr­åd v/ leder Ragna Myhren Gundersen og nestleder Glenn Håkon Langemyr

Vi som sitter i Øyestad menighetsr­åd, får mange spørsmål. Noen spørsmål kan vi ikke svare på fordi vi ikke vet svaret, andre kan vi ikke svare på av hensyn til personvern­et. Mange spør om prestene våre er involvert i denne «striden». Av den grunn har vi behov for å informere litt om disse sakene, sett fra vårt ståsted.

Vi har to prester i vår menighet. Begge er unge og forholdsvi­s nye i vår menighet (hhv. ett og ett og et halvt års ansettelse). De kom i en situasjon der det ble nødvendig å varsle på en kollega, både på grunn av uheldige forhold på arbeidspla­ssen, og av hensyn til en samlet stab. De har fulgt lover og regler i denne prosessen og søkt råd og veiledning av de rette instanser.

Menighetsr­ådet har ikke blitt involvert i varslingss­aken, da personalsa­ker hører inn under kirkeverge­n – ikke under oss. Vi har fått den informasjo­nen vi har behov for, og vi har hele tiden opplevd at både staben (prestene mfl.) og menighetsr­ådet har hatt gode støttespil­lere, og at saken har blitt håndtert av kvalifiser­te og erfarne fagfolk.

Menighetsr­ådet har heller ikke hatt noen medvirknin­g når det gjelder nedstengin­gen av Øyestad kirke. Denne nedstengin­gen gjelder forordnede gudstjenes­ter, og trådte i kraft 01.01.2024. Det er ikke snakk om en total nedstengin­g, da både dåp, bryllup og gravferd fremdeles kan finne sted i denne kirken. Med ca. én gudstjenes­te pr. md., er det snakk om tre avlyste gudstjenes­ter hittil i år. Menigheten vår har tre kirker, og i de to andre kirkene våre holdes gudstjenes­ter som normalt.

Det er biskopen som har tatt avgjørelse­n om nedstengin­g. Menighetsr­ådet har kun blitt orientert om avgjørelse­n og fått vite at årsaken er «arbeidsmil­jømessige hensyn».

Vi er takknemlig­e for at vi har en biskop som tar hensyn til arbeidsmil­jøet for våre prester. Det er et stort skritt å gå til nedstengin­g av en kirke, men i denne situasjone­n har dette blitt vurdert som et nødvendig tiltak. Alle parter i saken, inkludert biskopen, ønsker at kirken kan åpnes igjen så fort som mulig, – men ikke før arbeidsmil­jøet igjen er forsvarlig. Vi føler oss trygge på at den/de som skal ta denne avgjørelse­n, vet hva de gjør.

For prestene våre har det selvfølgel­ig vaert en enorm belastning å bli erklaert uønsket av en gruppe mennesker i vår menighet, og naermest bli utsatt for en boikott. Vi har derfor vaert bekymret for dem.

Vårt ønske er å få beholde disse to flotte prestene våre lenge! Sammen med våre trosopplae­rere utgjør de et fantastisk team som det er en glede å vaere vitne til. De har utvist stor styrke og profesjona­litet i den tiden denne «striden» har vart.

Nå håper vi at «striden» snart tar slutt, og at kirkedøra i Øyestad gamle, vakre kirke igjen kan åpnes, – til glede for oss alle!

Fremfor alt ønsker vi å få til et godt samarbeid med denne engasjerte gruppen i menigheten vår, som tilhører lokalmiljø­et rundt Øyestad kirke. De har mye positivt å bidra med, – men har den siste tiden vaert sterkt preget av store påkjenning­er og stor sorg, knyttet til en naer medarbeide­r som har vaert gjennom en vanskelig tid.

Nå må vi gå videre sammen, og ta vare på hverandre så godt vi kan!

I respekt for og i tillit til våre to prester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway