Agderposten

Lager app om mensen f

Siri Moseng Reiersen fra Arendal (34) savnet mer kunnskap om hvilken innvirknin­g mensen hadde på trening da hun selv var idrettsutø­ver. Nå vil hun skape mer fokus på det gjennom ny app.

- Emma Fløde emma.flode@fvn.no

– Jeg er helt overbevist om at min prestasjon ville vaert bedre om jeg visste dette da jeg var utøver!

Det sier Siri Moseng Reiersen (34), som de siste årene har brukt mye tid på å lese seg opp på forskning om menstruasj­on og prestasjon, og hvordan prestasjon­en påvirkes i de ulike fasene i syklusen.

I tillegg til å ha vaert toppidrett­sutøver i skøyting, har hun tatt master i idrett, vaert trener for herrelaget til håndballkl­ubben ØIF Arendal og jobbet som trener for det norske skøyteland­slaget.

Leste alt hun fant

– Jeg har gått mine år på prevensjon – det gjorde man jo bare. Jeg begynte da jeg var 16, og så byttet jeg etter hvert til p-stav, sier Reiersen.

Det var da hun etter hvert skulle ta den ut at hun begynte å lure på hva som egentlig skjer med kroppen i de ulike fasene og når man går på hormonprep­arater.

Hun begynte da å lese boka Jentekoden av Silje Mariela Westby – om hvordan man kan bruke hormoner til sin fordel.

På det tidspunkte­t hadde hun lagt opp for flere år siden. Og det var da det slo henne hvordan hormonene har påvirket prestasjon­en hennes som utøver.

– Jeg er helt overbevist om at min prestasjon ville vaert bedre, fordi jeg var som veldig mange andre jenter i idretten, som tenker; hvis vi trener hardest – alltid – så blir vi best. Men sånn er det jo ikke. Restitusjo­n er viktig.

Vil bidra til mer fokus

Siden da har hun fortsatt og lest så mye forskning hun fant.

For et år siden inngikk hun et samarbeid med gründer Emma Lunden i Bold Type Management, og holder foredrag om tematikken rundt om i landet.

I løpet av våren lanserer de også en app, der man kan følge med på egen syklus, og legge opp treningen deretter, samtidig som man får medisinfag­lige råd om hva som skjer i kroppen.

– Men så er det ikke så mye forskning på området, og det er det vi ønsker å bidra til med appen også – fokus! sier Reiersen.

Flere av utøverne hun har trent, blir ifølge Reiersen overrasket over hvilken forskjell det kan utgjøre å legge opp treningen etter hvor man er i syklusen.

– Opplever bedre fremgang

Gina Flugstad Øistuen er personlig trener og vitenskape­lig assistent på Norges idrettshøg­skole. Hun har forsket på hvordan de ulike fasene av menstruasj­onssykluse­n påvirker utholdenhe­tsprestasj­on.

– Det er fortsatt en del dårlige studier, så vi har mangel i forskninge­n til å si noe konkret om prestasjon­en påvirkes, men det betyr ikke at det ikke er sånn, sier hun.

Øistuen påpeker at studiene konkludere­r med at man må se på individet og hvordan syklusen påvirker hver enkelt.

– Veldig mange opplever at de trives bedre og opplever også bedre

fremgang ved å legge opp treningen etter syklusen sin, sier hun, og fortsetter:

– Det gjelder saerlig kvinner som opplever symptomer som påvirker treningskv­aliteten eller restitusjo­nen.

Hun forklarer at det kan vaere en ekstra stor påkjenning for kroppen hvis man trener hardt mens man samtidig har smerter og sover dårlig.

Da kan man ifølge Øistuen risikere at restitusjo­nstiden blir lengre og at man dermed trenger lengre tid på å hente seg inn igjen.

– Det er superbra at de tar initiativ til en slik app. Det finnes noen engelske apper allerede, men det kan vaere enklere med en norsk for mange, sier hun.

– Bullshit

– Mange tenker at det ikke er bra å trene når man har mensen, men det er egentlig en god uke for å trene hardt, tungt og en del, sier Siri Moseng Reiersen, men understrek­er samtidig at man skal vaere mer forsiktig om man har ekstreme smerter. Og fortsetter:

– Det er en god uke, vi restituere­r godt og har mest østrogen, som er vårt anabolske hormon – hormonet som gjør at vi bygger muskler.

Da hun var utøver fikk hun høre at fordi hun var kvinne, skulle hun trene litt mindre enn herrene under menstruasj­onen.

Helsefagli­ge råd

– Hadde jeg hørt det fra treneren min i dag, med det jeg vet, hadde jeg sagt «bullshit!». Det er motsatt. Jeg skal trene mer og ha flere harde økter, og trenger ikke like lang pause, fordi vi har østrogen istedenfor testostero­n. Og fordi vi har mindre muskulatur enn guttene, sier Reiersen.

Hun fant raskt ut av at hun ville ha en medlemspor­tal, så folk kunne få tilgang til informasjo­n, treningspl­aner og coaching.

– Vi ønsker samtidig at Rebella skal vaere et loggføring­sverktøy for kvinner og jenter.

 ?? ??
 ?? ?? Gina Flugstad Øistuen er personlig trener og vitenskape­lig assistent på Norges idrettshøg­skole. Hun har også jobbet i forsknings­prosjektet Fendura, som undersøker hvordan en kan optimalise­re trening og ytelse for kvinnelige idrettsutø­vere, samt forebygge kvinnespes­ifikke helserelat­erte bivirkning­er.
FOTO: VISUELLO
Gina Flugstad Øistuen er personlig trener og vitenskape­lig assistent på Norges idrettshøg­skole. Hun har også jobbet i forsknings­prosjektet Fendura, som undersøker hvordan en kan optimalise­re trening og ytelse for kvinnelige idrettsutø­vere, samt forebygge kvinnespes­ifikke helserelat­erte bivirkning­er. FOTO: VISUELLO
 ?? ?? Tiril Eckhoff under vinter-OL i Beijing i 2022. I en podkast med skiskytter Ingrid Tandrevold åpnet hun opp om kvinnehels­e og menstruasj­on. – Jeg tenker at man må bruke syklusen sin til å få fram det beste i seg selv, sa Eckhoff i podkasten. FOTO: HEIKO JUNGE / NTB
Tiril Eckhoff under vinter-OL i Beijing i 2022. I en podkast med skiskytter Ingrid Tandrevold åpnet hun opp om kvinnehels­e og menstruasj­on. – Jeg tenker at man må bruke syklusen sin til å få fram det beste i seg selv, sa Eckhoff i podkasten. FOTO: HEIKO JUNGE / NTB
 ?? ?? FOTO: Jacob J. Buchard
FOTO: Jacob J. Buchard

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway