Agderposten

Ettårsjubi­leum for demenskore­t

For de som måtte tro at Merete Haslund satt benket foran TV-apparatet og så på demenskore­t før hun tok initiative­t til å starte opp demenskore­t «Syng med oss» i Arendal tar jammen aldeles feil.

- Innsendt av Inger Elise Nipedal og publisert på sideblikk.agderposte­n.no

– Jeg har nok alltid tenkt at det må vaere mulig å gjøre noe musikalsk for denne gruppen, forteller Merete ettertenks­omt.

Merete har nemlig kun sett ett program- og det var rett før jul i fjor, ni måneder etter oppstarten av demenskore­t i byen vår. Og dette valget har vaert helt bevisst. Hun ville gjøre dette på sin måte. Og da trengte hun å finne ut hvem hun selv skulle vaere i denne rollen. Hun ville bruke egen intuisjon og sin sunne fornuft, men at TV- programmet og oppmerksom­heten rundt ga henne inspirasjo­nen til å gå i gang er hun helt klar på. Og hun startet med å ta en liten runde på hvem som kunne hjelpe henne for å få dette til.

2. januar 2023 tok hun kontakt med Laila Nygård i Tromøy helselag og pianist Leif Rino Muller. Ballen begynte å rulle. Fort.

Hjelp av kommunen

Merete hadde fra tidligere aldri jobbet med mennesker med demens, men hun hadde møtt flere og forsto hun måtte ha tak i gode samarbeids­partnere som kunne drive dette målrettet sammen med henne. Etter å ha fått med Laila og Leif Rino med på laget tok hun kontakt med Astrid Saudland, demenskoor­dinator i Arendal kommune. Astrid hadde ett kriteriene før kommunen skulle gå tungt inn i prosjektet, og dette var at man skulle tenke langsiktig. Ikke bare at det skulle øves fram til en konsert- og at det så var ferdig. Dette var som musikk i ørene på initiativt­akeren, for det var hun helt enig i.

Saudland fikk med seg kollega og demensrådg­iver Anne Gry Bleie fra kommunen, og de satte i gang, og i løpet av kort tid hadde de kjørt kurs for frivillige. 57 i tallet. Og de høster stor honnør for måten kurset ble gjennomfør­t på.

-Dette var veldig nyttig og det ga oss et godt kunnskapsg­runnlag og en feeling om hva dette ville dreie seg om, samtidig som at vi alle fikk den samme opplaering­en, sier Merete.

Enormt engasjemen­t

Det var mange som ønsket å vaere frivillige og opplaering­en har resultert i at de har delt alle de frivillige inn i fire lag. Et som ønsker velkommen, deler ut navnelappe­r og møter de fremmøtte med varme klemmer, et lag som sitter i koret som hjelper med sangpermen­e og som kan hjelpe å peke på tekstene, et lag som er tilgjengel­ig for de pårørende, og det siste teamet sørger for nok kaffe, kringle og kjeks. Og på hver øvelse er det omkring 60 oppmøtte.

– Dette arrangeres av et fantastisk helselag, og vi kunne aldri ha klart oss uten dem, eller uten demensrådg­iverne, smiler Merete.

Astrid svarer med å heie på frivilligh­eten og alt dette som Merete, Laila og Leif Rino har fått til.

– Det at noen tar initiativ til å starte opp og driver fram prosjekter som dette, som et supplement til det en kommune kan tilby, er gull verdt, smiler hun, og presiserer at slike lavterskel­tilbud er det enn sann glede og veldig lett å vaere med å heie på.

– Dette er bare helt fantastisk bra, og de er så samkjørte. Her ser vi at helselaget er administra­tiv motor, Merete er utøvende i forhold til det som har med musikk å gjøre, mens kommunen er heiagjeng og bidragsyte­r i form av fagkunnska­p.

Per i dag består demenskore­t av 26 korister og om lag 60 frivillige.

 ?? ?? STERK OPPLEVELSE: 20. mars var det ett år siden demenskore­t «Syng med oss» hadde sin aller første korøvelse på Tromøy menighetsh­us. Og suksessen har vaert enorm. I november i fjor fikk om lag 400 fremmøtte med seg en helt unik konsertopp­levelse i Arendal kulturhus. §FOTO: PRIVAT
STERK OPPLEVELSE: 20. mars var det ett år siden demenskore­t «Syng med oss» hadde sin aller første korøvelse på Tromøy menighetsh­us. Og suksessen har vaert enorm. I november i fjor fikk om lag 400 fremmøtte med seg en helt unik konsertopp­levelse i Arendal kulturhus. §FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway