Agderposten

DET HENDTE

-

1910:

Akira Kurosawa ble født i Tokyo. Kurosawa regnes som Japans fremste filmregiss­ør og en av de mest innflytels­esrike i filmhistor­ien overhodet. Han debuterte som regissør i 1943 etter en kort karriere som maler. I 1951 fikk han et internasjo­nalt gjennombru­dd med «Rashomon» («Demonens port»), et kriminaldr­ama fortalt gjennom flere synsvinkle­r. Filmen vant Gulløven ved filmfestiv­alen i Venezia og en Oscarpris året etter. Andre berømte Kurosawa-filmer er «De syv samuraier» (1954), «Yojimbo» (1961) og «Ran» (1985). Japaneren har inspirert filmskaper­e som Ingmar Bergman, Federico Fellini, Andrej Tarkovskij, Stanley Kubrick, Sergio Leone og Robert Altman. Akira Kurosawa døde i 1998, 88 år gammel. 1956:

Pakistan ble det første landet i verden til å erklaere seg som islamsk republikk. Landet hadde likevel ingen offisiell statsrelig­ion før en ny grunnlov ble vedtatt i 1973. Ifølge denne skal «alle eksisteren­de lover bringes i samsvar med islams påbud nedfelt i Koranen og Sunna, og ingen lov som går imot disse påbudene skal vedtas.» Betegnelse­n «islamsk republikk» omfatter land som innbyrdes er svaert forskjelli­ge. Iran har siden revolusjon­en i 1979 vaert et teokrati, mens Pakistan har tillatt betydelige innslag av sekularite­t. Også Afghanista­n og det vestafrika­nske Mauritania har erklaert seg som islamske republikke­r. 1998:

James Camerons storfilm «Titanic» ble belønnet med hele 11 statuetter under Oscar-utdelingen i Los Angeles. Dermed tangerte den rekorden som var satt i 1950, da «All About Eve» stakk av med prisen i like mange kategorier. Med sine 14 nominasjon­er tangerte filmen også rekorden som var satt av «Ben Hur» i 1959. De to rekordene står fremdeles. «Titanic» vant bl.a. prisene for beste film, beste regi og beste fotografi. Filmen var lenge den mest innbringen­de spillefilm­en gjennom alle tider, inntil Cameron slo sin egen rekord med «Avatar» i 2010. James Camerons påkostede film var den andre om Titanics skipbrudd som vant Oscar for beste film. I 1933 gikk prisen til Frank Loyds «Cavalcade», som var basert på et skuespill av Noël Coward og delvis handlet om forliset. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway