Agderposten

Hentet millioner og sa

Selskapet Appsens har fått med seg store spillere på laget og hentet penger når de nå satser på det globale markedet.

- Emma Fløde redaksjone­n@agderposte­n.no

– Vi tar ett steg om gangen, og har ambisjoner om en sunn vekst både i år og årene som kommer, sier daglig leder Tord Ytterdahl i helsetekno­logiselska­pet Appsens.

Det Lillesands-baserte selskapet har utviklet EKG-apparatet ECG247. Den nye teknologie­n skal finne alvorlige hjerterytm­eforstyrre­lser (for eksempel hjerteflim­mer) som kan gi konsekvens­er som hjertesvik­t, hjerneslag, tidlig død og alvorlig invalidite­t.

– Det er et stort problem i Norge og globalt sett, sier Ytterdahl, og forklarer at det kan vaere utfordrend­e å påvise hjerteflim­mer som ofte forekommer uten symptomer.

Dermed kan det vaere vanskelig å fange opp ved rutinemess­ig EKG hos legen, forteller han.

Nylig ble også den kjente investoren Harald Moraeus-Hanssen største eier gjennom selskapet Uthalden AS, og eier nå 20,11 prosent i selskapet.

Avtaler i Europa og Midtøsten

Appsens har nylig hentet inn 12 millioner fra sine aksjonaere­r for å styrke bemanninge­n og for å kunne satse mer, både lokalt og globalt.

– Vi er allerede til stede i mange land – spesielt i Tyskland og Italia hvor vi har fått med private sykehus som kunder. Nå satser vi også på Midtøsten, som vi ser er en region med betalingsv­ilje og opptatt av innovative og digitale løsninger innenfor helse, fortsetter han.

Ytterdahl forteller at de så langt også er inne i land som Bharain og Qatar, og jobber samtidig med Saudi Arabia, Emiratene og Kuwait.

– Det som er fint med å finne hjerterytm­eforstyrre­lser, er at det finnes veldig gode behandling­smetoder. Både medisineri­ng og operasjon eller andre behandling­er på sykehus, som gjør at man kan unngå alvorlige komplikasj­oner, sier Ytterdahl om sensoren de begynte å utvikle i 2017.

Med sensoren kan hjertepasi­enten registrere hjerterytm­e kontinuerl­ig i en uke.

Vant anbud til offentlig sykehus

Helsetekno­logiselska­pet har siden oppstart i 2019 sikret seg 300 fastlegeku­nder, over 20 hjertespes­ialistklin­ikker og 15 sykehuskun­der her til lands.

Nylig fikk de også signert langtidsko­ntrakt med sykehuset Kalnes i Østfold.

– Den var veldig viktig. Det viser at også offentlige sykehus ser fordelene med vår teknologi, og da er det en veldig god referanse slik at andre også ser dette som en god løsning – både for sykehus og pasientene, sier Ytterdahl.

Han tror selskapet kan ta ytterliger­e markedsand­eler på sykehus og i primaerhel­setjeneste­n.

– Det er vanskelig å si noe konkret om hvor mye, men vi kan i hvert fall si at over ti prosent av langtids-kontinuerl­ig EKG i Norge gjøres av ECG247, fortsetter lederen.

Vil prioritere vekst

Selv om selskapet økte omsetninge­n med rundt to millioner kroner i fjor, er de fortsatt ikke lønnsomme og endte også i fjor med et negativt resultat.

I 2023 hadde de salgsinnte­kter på 5,1 millioner, mens resultatet viste minus 12,9 millioner kroner. Av disse gikk sju millioner til forskning og utvikling, og to millioner til investerin­ger i varelager.

– Vi er i en vekstfase, så vi jobber både med økt lønnsomhet, men også med vekst. Det

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? APP: Ved hjelp av en sensor og app på mobilen kan pasienten følge med på utviklinge­n i hjerterytm­en selv.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN APP: Ved hjelp av en sensor og app på mobilen kan pasienten følge med på utviklinge­n i hjerterytm­en selv.
 ?? ?? SAMARBEID: Appsens har samarbeide­t med Norgesplas­ter i arbeidet med å utvikle hjertesens­oren. F.v. Tord Ytterdahl i
SAMARBEID: Appsens har samarbeide­t med Norgesplas­ter i arbeidet med å utvikle hjertesens­oren. F.v. Tord Ytterdahl i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway