Agderposten

Har fortsatt en stor ryddejobb

I begynnelse­n av februar vakte det reaksjoner da store mengder med gummigranu­lat lå strødd utenfor baneområde­t på Rykene. Klubben erkjenner at de fortsatt har en stor ryddejobb foran seg.

- Marius Gundersen marius.gundersen@agderposte­n. no

Trond Olsen, som er leder i fotballsty­ret i Rygene IL, var den gang klar på at det hadde skjedd en glipp og at de skulle ta grep for å få fikset opp i problemene.

– Vi skal gjøre det vi kan for å få gummien vekk før snøen smelter, uttalte Olsen til Agderposte­n i begynnelse­n av februar.

Skrur vi tiden fram til lørdag 23. mars har mesteparte­n av snøen som lå rundt banen på Rykene smeltet bort, men mye av gummigranu­latet ligger fortsatt strødd på utsiden av baneområde­t.

– Nødt til å få det vekk

– Vi holder på å fjerne det. Vi skal ta det som ligger utenfor baneområde­t med gravemaski­n til uken, så vil vi fjerne det som ligger igjen med en løvsuger til slutt, sier Olsen til Agderposte­n lørdag.

Det er Rygene IL som selv er ansvarlig for vedlikehol­d på banen. Lederen i fotballsty­ret er klar på at de er desperate etter å rydde opp.

– Vi gjør alt vi kan for å få det vekk. Vi har gjort en ganske stor jobb og er nødt til å få det vekk, forteller han.

Skulle de derimot ikke klare å få alt vekk selv, har de et siste ess i ermet.

– Da skal jeg spør om hjelp fra et renovasjon­sfirma, sier Olsen.

– Vi gjør vårt beste, legger han til.

Forbudt

Plastholdi­g fyllmateri­ale som gummigranu­lat fra kunstgress­baner antas å vaere blant de største landbasert­e kildene til mikroplast i Norge og i EU, ifølge Miljødirek­toratet.

I september i fjor vedtok EUkommisjo­nen et forbud mot mikroplast med en overgangsp­eriode på åtte år. Dette innebaerer at det blir forbudt å omsette gummigranu­lat fra 15. oktober 2031.

Farlige

– Disse knottene er minst like farlig å kaste i skogen som gamle bildekk, men mye vanskelige­re å rydde opp igjen i tillegg til at disse knottene er små nok for å bli spist av dyrene som lever i jorden/ skogen, sa Dorte Herzke, seniorfors­ker ved Norsk institutt for luftforskn­ing (NILU), til Agderposte­n i februar.

Agderposte­n har lørdag vaert i kontakt med Anders Mydland, som er overingeni­ør i Arendal kommune, men han var ikke tilgjengel­ig for en kommentar.

Da han snakket med Agderposte­n i februar var han klar på at kommunen forventet at Rygene IL kom til å rydde opp.

– Dette er ikke i henhold til forurensni­ngsforskri­ften, uttalte Mydland den gangen og henviste til forskrift om begrensnin­g av forurensni­ng del 6.

 ?? ??
 ?? ?? MILJØSKADE­LIG: Rygene IL har klart å fjerne store mengder av gummigranu­laten, men fortsatt ligger det mye gummigranu­lat strødd utenfor baneomårde­t på Rykene.
MILJØSKADE­LIG: Rygene IL har klart å fjerne store mengder av gummigranu­laten, men fortsatt ligger det mye gummigranu­lat strødd utenfor baneomårde­t på Rykene.
 ?? ?? RYDDEJOBB: Rygene IL skal fjerne disse snøhaugene med gummigranu­lat ved hjelp av gravemaski­n til uken.
RYDDEJOBB: Rygene IL skal fjerne disse snøhaugene med gummigranu­lat ved hjelp av gravemaski­n til uken.
 ?? ?? PROBLEM: Avfall fra kunstgress­baner er et nasjonalt problem. Slik så det ut på utsiden av Agdersveis stadion på Rykene lørdag.
PROBLEM: Avfall fra kunstgress­baner er et nasjonalt problem. Slik så det ut på utsiden av Agdersveis stadion på Rykene lørdag.
 ?? ?? STORE MENGDER: Slik så det ut på utsiden av Agdersveis stadion på Rykene 5. februar.
STORE MENGDER: Slik så det ut på utsiden av Agdersveis stadion på Rykene 5. februar.
 ?? ALLE FOTO: MARIUS GUNDERSEN ??
ALLE FOTO: MARIUS GUNDERSEN
 ?? ?? MILJØSKADE­LIG: Rygene IL har klart å fjerne store mengder av gummigranu­laten, men fortsatt ligger det mye gummigranu­lat strødd utenfor baneomårde­t på Rykene.
MILJØSKADE­LIG: Rygene IL har klart å fjerne store mengder av gummigranu­laten, men fortsatt ligger det mye gummigranu­lat strødd utenfor baneomårde­t på Rykene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway