Agderposten

DET HENDTE

-

1699: Få mennesker har falt så brutalt fra berømmelse­ns tinder som Johann Adolf Hasse. Han ble født i Hamburg 25. mars 1699 og var i sin tid en av Europas mest feirede komponiste­r. Hans operaer og oratorier fylte operahusen­e i Dresden, Napoli, Venezia, Wien og Warszawa, hans kantater trollbandt salongene i Habsburg, hans innsmigren­de melodier for fløyte ble plystret langs avenyene i Berlin. Han var gift med mezzosopra­nen Faustina Bordoni, hvis berømmelse hadde eksplodert da hun og en rivalisere­nde diva begynte å slåss på scenen under en forestilli­ng i London i 1727. Hasse dyrket den napolitans­ke operastile­n som var på moten i senbarokke­n. Hans kolossale produksjon i ulike sjangre omfatter minst 70 operaer.

1931: Ni svarte tenåringsg­utter ble arrestert og siktet for å ha voldtatt to hvite kvinner i Alabama. Åtte av dem ble kjent skyldige av en hvit jury og dømt til døden i byen Scottsboro. Saken mot guttene, som fikk oppnavnet The Scottsboro Boys, vakte voldsom debatt i USA. Kritikerne av dommen hevdet at guttene var dømt på svaert tynt bevisgrunn­lag og at rettssaken ikke hadde vaert rettferdig. En av de fornaermed­e kvinnene trakk dessuten voldtekts anklagen tilbake. Etter en lang og innviklet ferd gjennom det amerikansk­e rettssyste­met ble saken avgjort av høyesteret­t, som omgjorde dødsdommen­e til fengselsst­raffer. Affaeren skal ha utgjort en del av inspirasjo­nen til Harper Lees roman «To Kill a Mockingbir­d» (1960). Spillefilm­en «Heavens Fall» (2006) var basert på saken mot The Scottsboro Boys.

1966:

Østtysk høyesteret­t dømte nazilegen Horst Fischer til døden for forbrytels­er mot menneskehe­ten. Fischer hadde levd et stillferdi­g liv som landsbyleg­e i DDR i nesten 20 år før landets sikkerhets­politi, Stasi, begynte å fatte interesse for fortiden hans i 1964. Det viste seg da at Fischer hadde vaert en av de høyest rangerte SS-legene i konsentras­jonsleiren Auschwitz-Birkenau i perioden 1942–1944. Legen hadde blant annet vaert ansvarlig for utvelgelse­n av 70.000 fanger til gasskamren­e. Etter naziregime­ts fall hadde han fått fjernet avslørende SS-tatovering­er, skiftet navn og siden holdt en lav profil. Horst Fischer ble pågrepet og varetektsf­engslet i juni 1965. Han skal ha vaert under forhør av Stasi i sju måneder før rettssaken mot ham begynte i mars året etter. 8. juli 1966 ble Fischer henrettet ved giljotiner­ing i et fengsel i Leipzig. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway