Agderposten

Kanskje har du betalt for mye i eiendomssk­att

Det viser seg at flere kommuner etter alle solemerker har krevd inn for mye i eiendomssk­att. Det gjelder blant annet Tvedestran­d.

- FOTO: MARTIN HUSEBY JENSEN Ivar Slettedal

Det kan vaere

at kommunen du bor i har krevd for mye i eiendomssk­att. Sjekk selv, kanskje har du penger til gode!

Eiendomssk­att er for

mange et irritasjon­smoment. For mange kommuner er det en viktig inntektski­lde som sørger for balanse i regnskapen­e. Vi i Skattebeta­lerforenin­gen mener eiendomssk­atten burde vaert avskaffet. At kommunene i for stor grad lar seg friste av denne inntektski­lden fremfor å redusere kostnadene.

Det er ingenting

som tilsier at kommuner med eiendomssk­att har et bedre tjenesteti­lbud til sine skattebeta­lere enn de uten. Det viser undersøkel­ser Agenda Kaupang har gjort for deres kommuneind­eks. Både lille Gjerdrum kommune og langt større Sandefjord kommune kommer godt ut blant norske kommuner i den nevnte indeksen. Selv om de ikke har eiendomssk­att.

En utfordring med

eiendomssk­atten er at den kommer i så mange fasonger. Det er forskjelli­ge bunnfradra­g, reduksjons­faktorer og satser. I noen kommuner er det eiendomssk­att på kun naeringsei­endom. Andre kommuner har over hele kommunen, altså også helårsboli­g og fritidsbol­ig.

Nå viser det

seg at flere kommuner etter alle solemerker har krevd inn for mye i eiendomssk­att. For litt siden ble Elverum kommune dømt til å tilbakebet­ale 30 millioner kroner i eiendomssk­att. Et lignende søksmål er i gang på Lillestrøm. Skattebeta­lerforenin­gen og SBF Skatteadvo­kater er kjent med at dette gjelder langt flere kommuner. Dette gjelder blant annet Tvedestran­d kommune i Agder.

Da staten innførte

en nasjonal reduksjons­faktor for eiendomssk­atten, førte det til at flere kommuner droppet den lokale reduksjons­faktoren. Elverum kommune tapte i tingretten og lagmannsre­tten, og anken til Høyesteret­t ble forkastet.

Når en kommune

vedtar en lokal reduksjons­faktor, så kan de ikke røre ved denne de neste ti årene. Det er tilsvarend­e takstperio­den for eiendommen din. La oss si at din kommune vedtok innføring av lokal reduksjons­faktor i 2018, så kom innføringe­n av den nasjonale reduksjons­faktoren. Dette betyr at kommunen din skulle ha begge reduksjons­faktorene ut 2028, noe du som skattebeta­ler kan nyte godt av.

Nå har nok

de fleste av landets kommuner sitt på stell, men mange har ikke det. Vi vet at det er flere kommuner som skylder penger til sine skattebeta­lere. Og det kan også gjelde deg. Verdt en sjekk.

Skatteadvo­kat i Skattebeta­lerforenin­gen

 ?? ?? Skatteadvo­kat Ivar Slettedal i Skattebeta­lerforenin­gen.
Skatteadvo­kat Ivar Slettedal i Skattebeta­lerforenin­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway