Agderposten

Nye regler på vei for elsparkesy­kler i Arendal

Reglemente­t rundt utleie av elektriske sparkesykl­er skal opp til politisk vurdering denne våren.

- Espen Sanden Johannesen espen.johannesen @agderposte­n.no

I april i fjor ble det plassert ut omkring 100 elektriske sparkesykl­er i Arendal. Dette skal ha kommet som en overraskel­se for mange, og uten forvarsel.

Kommunen hadde på det tidspunkte­t ingen klar forskrift for de ny ankommende sparkesykl­ene. Det ble dermed etterspurt at dette ble en sak i bystyret, slik at en eventuell forskrift kunne sendes på høring.

Og slik ble det. Forskrifte­n ble sendt ut på høring før sommeren i fjor, der flere aktører og foreninger fikk muligheten til å komme med innspill til hvordan den skulle bli seende ut.

Etter seks forskjelli­ge høringssva­r, er forskrifte­n nå klar til behandling.

Stenges om natten

Blant de nye vilkårene i forskrifte­n er begrensnin­gen rundt når på døgnet det vil vaere mulig å leie seg sparkesykk­el.

Om forskrifte­n blir godkjent, vil utleietide­ne løpe mellom klokken 06.00 og 23.00. Det betyr at det ikke vil vaere mulig å leie sparkesykk­el i løpet av natten.

Det samme vil gjelde for alarmer med lyd. Forskrifte­n sier at alarmfunks­joner med lyd skal vaere avslått mellom klokken 23.00 og 06.00 natt til hverdager, helg og helligdage­r.

Sesongen for utleie foreslås til å gå fra 1. april til 31. oktober. Her stilles det krav fra kommunen om at sparkesykl­ene vil fjernes fra veiene når sesongen er over.

Arendal kommune vil og kunne sette begrensnin­ger rundt utleie under store arrangemen­ter.

Antallsgre­nse

Om forskrifte­n står, vil antallet ikke kunne overstige 300 elektriske sparkesykl­er i Arendal. Dette gjelder det totale antallet, og må fordeles mellom utleiesels­kapene.

Det stilles og krav til utleier om fjerning av sparkesykl­ene om de skulle befinne seg i veien for andre.

Dette vil og gjelde for sparkesykl­er som har veltet, ikke fungerer, har havnet i vannet, eller som på en annen måte forsøpler lokalmiljø­et.

Det kreves og at kjøretøyen­e som brukes til å drifte sparkesykl­ene, da utplasseri­ng og flytting, skal vaere utslippsfr­ie.

Forskrifte­n om utleie av små elektriske kjøretøy skal opp i bystyret 4. april.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? OPP TIL VURDERING: Forskrifte­n for utleie av elektriske sparkesykl­er skal opp til vurdering denne våren.
FOTO: TORE ELLINGSEN OPP TIL VURDERING: Forskrifte­n for utleie av elektriske sparkesykl­er skal opp til vurdering denne våren.
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? Illustrasj­onsfoto av politi og sparkesykl­er i Arendal sentrum.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN Illustrasj­onsfoto av politi og sparkesykl­er i Arendal sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway