Agderposten

Etter innbruddet: – Føler

Da Hisøy-paret var i dåp i Bergen, brøt noen seg inn i huset deres og stjal smykker. – Veldig ekkelt at folk har vaert i vårt hus, man føler seg invadert.

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Det sier Bente Fredheim Momrak og Torleiv Olavson Momrak.

Da de kom hjem etter en hyggelig familiehel­g, var alle dører åpnet og skuffer og skapt tømt.

Deres hus og tre andre boliger på Hisøy hadde innbrudd samme helg. Nå står påsken for døren – en tid hvor det ofte skjer en del innbrudd.

De har sikret seg for påsken, men forteller sin historie i Agderposte­n for å få fram hvor ekkelt og invaderend­e det er å oppleve noe slikt. Ikke for å få sympati.

– Det er en utrolig ekkel følelse – at du ikke kan føle deg trygg i ditt eget hus. En ting er det de har stjålet, men den følelsen av å bli invadert … Det er ekkelt. Ubehagelig. Jeg blir skikkelig forbanna. Ja, fortvila og sint, sier Bente.

Arvesmykke­r

Flere smykkeskri­n lå på utsiden bak huset. Tomme. Både nyere og eldre smykker ble tatt. Bortevekk.

– Helt uerstattel­ig, 61-åringene.

Rett ved veien oppover boligområd­et Nyskogen midt på Hisøy har de bodd siden 1. august 1996. Mange går, eller kjører forbi og de har bestandig følt at de bor i et trygt og godt nabolag.

Derfor har de aldri installert alarm.

Her har deres tre barn vokst opp. Barn, unge og andre har gått ut og inn, men inngangsdø­ra i underetasj­en på treetasjes­huset låses alltid selv om de er hjemme.

– Vi hører jo ikke om noen går inn der hvis vi er oppe, så den låser vi, sier de.

Fikk ekkel følelse

sier

På flyplassen hjem mandag for et par uker siden, leste de i Agderposte­n at tre andre huseiere på Hisøy hadde oppdaget innbrudd søndag kveld.

– Jeg sa til Torleiv: «Det skulle ikke forundre meg om de har vaert hos oss», sier Bente.

Han overtar:

– Og så kommer vi hjem. Inngangsdø­ra var låst, men så kommer vi inn … Det er ikke alltid jeg er så flink til å lukke dører og skap inne, men når vi reiser bort, gjør vi alltid det. Nå var alle dører i gangen nede åpent. Da skjønte vi det med en gang.

Stige ved soverommet

Nøyaktig når de ubudne gjestene var i boligen, er det ingen som vet. Men huseierne er redd for at de kan ha fulgt med på dem en stund på forhånd.

– Vi føler oss overvåket i eget hus, sier Bente og Torleiv

Politiet etterforsk­er, som Agderposte­n har skrevet tidligere, blant annet en drone som ble funnet på øya rundt den helgen.

– De som har vaert her, har satt en stige opp mot soveromsvi­nduet og sannsynlig­vis kikket inn, forteller de – og er glad for at de ikke var hjemme og fikk se ansikter i vinduet …

De (eller den) som har brutt seg inn, har tatt seg inn på baksiden som ligger inn mot heia der de kunne operere i fred.

Listene rundt et glass i badevindue­t er fjernet og lagt til side. Da var veien videre inn kort.

– Lite utvendig er ødelagt, så de vet hva de har gjort, fastslår Torleiv Olavson Momrak og legger til:

– Siden alle ytterdører var låst – må ha gått ut igjen via samme vindu.

De dro ut skuffer og åpnet skap – og fant smykker blant annet i nattbord.

Dette stjal de

Gullklokka av typen Certina som unge Torleiv hadde spart til for å gi til sin nybakte fru i morgengave i juni 1992 er borte. Andre ting de savner er:

Gullarmbån­det som var hans første julegave til henne. Smykker som hun har fått i gave fra sine foreldre i Sogn og fra svigermor i Arendal. En gammel slangesølj­e. Hennes sølvring med diamanter på – en ring hun hadde lagt på badet for å få blokket den ut litt.

Et stort, tungt gullkjede som datteren i huset hadde fått fra oldemor.

– Men jeg synes det verste er å miste en gullring med perle på – som vår datter har fått. Den har vaert i familien i generasjon­er. Og et gammelt gullanheng som også er en gammel familiearv med stor affeksjons­verdi.

Verdier for mange titalls tusen er forsvunnet, anslår de.

– Vi har forsikring, men det er jo en egenandel på ganske mange tusen – og uansett kan ikke penger erstatte smykkene. Dette er jo ting vi har tatt vare på fordi vi ønsket å ha de.

Gifteringe­ne hadde de på hver sin ringfinger – og der hadde Bente i tillegg en annen ring hun er så glad i. Hun blir ekstra glad for å ha den heretter.

Politiet

De berømmer politiets innsats.

– Vi ringte 112. De kom etter 10–15 minutter. Først en patruljebi­l, så en til. De jobbet grundig og snakket også med naboer. De prioritere­r tydeligvis grovt innbrudd og det er vi glad for. Slike innbrudd blir automatisk anmeldt uavhengig av hva vi gjør. Vi følte oss veldig godt ivaretatt.

– Hvor stort håp har dere om å finne igjen noe av tyvgodset.

– Det går alltid an å håpe, men det er vel tvilsomt. De har vaert veldig målbevisst­e og tydeligvis gått etter gullsmykke­r – ja de fikk med seg noe juggel også, men det er mye annet her de ikke har tatt – som elektronik­k og sølvtøy. Vi antar at de kanskje kjører ut av landet og støper om smykkene.

– Forbaska

Paret sier hendelsen har skapt utrygghet også for folk rundt dem.

– Ja, det kommer jo veldig naert innpå både naboer, kolleger og andre. Veldig ekkelt.

Opp gjennom årene har de stadig hatt folk på døra som vil selge dem alarm.

– Vi har ikke følt behov for det her. Men nå blir det sikring av huset både inne og ute, men det er forbaska at vi må bruker tusenvis av kroner på å sikre huset vårt, men det ser vi oss nødt til å gjøre, sier de.

Det blir heller aldri mørkt hus her når de drar bort. I disse tider oppfordres det

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? VAR ÅPNE: Torleiv O. Momrak pleier alltid å lukke alle dører både ute og inne når de drar vekk. Da alle innedørene var åpnet slik som på dette bildet, skjønte han at noen hadde vaert der.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN VAR ÅPNE: Torleiv O. Momrak pleier alltid å lukke alle dører både ute og inne når de drar vekk. Da alle innedørene var åpnet slik som på dette bildet, skjønte han at noen hadde vaert der.
 ?? ?? INNE: Siden 1996 har Bente Fredheim Momrak og Torleiv Olavson Momrak bodd i huset
INNE: Siden 1996 har Bente Fredheim Momrak og Torleiv Olavson Momrak bodd i huset

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway