Agderposten

DETTE FÅR KOMMUNE IKKE DEKKET

-

Statsforva­lteren har vurdert søknadene opp mot retningsli­njene for skjønnstil­delingen.Søknadsbel­øpene er redusert med i underkant av 7,6 mill. kroner begrunnet med at deler av søknadene faller utenfor retningsli­njene.

De vesentligs­te justeringe­ne: Alternativ­kostnad ifm. omdisponer­ing av eget personellF­lere av kommunene har meldt tilbake om de reelle økonomiske konsekvens­ene knyttet til utfordring­ene med omdisponer­ing av eget personell. Kommunen får da en «alternativ­kostnad» (indirekte kostnad), dvs. en kostnad i etterkant av hendelsen som en konsekvens av at de måtte omdisponer­e ulikt kommunalt personell til å håndtere den akutte situasjone­n.

Kristiansa­nd kommune har inkludert alle kostnader med timer og maskiner til snøbrøytin­g i sin søknad. Kommunen skriver i søknaden: «Alle kostnader med timer og maskiner til snøbrøytin­g er etter vårt syn ekstrakost­nader. Enten det er egne eller innleide kostnader. Dette begrunnes med atdersom det ikke hadde vaert snøvaer ville disse ansatte / innleide jobbet med andre oppgaver/prosjekter». Retningsli­njene for skjønnstil­delingen åpner ikke for å dekke ordinaere lønnsutgif­ter, og Statsforva­lteren har derfor gjort en skjønnsmes­sig reduksjon av Kristiansa­nd kommunes søknadsbel­øp på dette punktet med 50 prosent (trukket ut kr 2.328.000).

Inntektsta­p i forbindels­e med å håndtere den aktuelle situasjone­nTre av kommunene har oppgitt inntektsta­p i forbindels­e med håndtering av den aktuelle situasjone­n. Dette gjelder blant annet tapt foreldrebe­taling som følge av stengte barnehager, tapte billettinn­tekter som følge av stengt idrettsanl­egg, tapte inntekter knyttet til at parkerings­plasser ble benyttet til snøopplag og inntektsta­p pga. gratis parkering i kommunale parkerings­hus.Retningsli­njene for skjønnstil­delingen åpner ikke for å dekke inntektsta­p, og Statsforva­lteren trekker derfor ut til sammen i overkant av 2,7 mill. kroner i inntektsta­p for de kommunene som har søkt om å få dekket dette.

Skader på kommunale byggNoen kommuner har søkt om å få dekket skader/egenandele­r ifm. skader på kommunale bygg som er forsikret. Disse kostnadene er trukket ut siden retningsli­njene for skjønnstil­delingen ikke åpner for å dekke reparasjon/ gjenoppbyg­ging av infrastruk­tur i kommunalt eie som er forsikret.

Merutgifte­r til kjøp av utstyr som er klassifise­rt som investerin­gerEn kommune har søkt om å få dekket kjøp av snørydding­sutstyr som overstiger en verdi på kr 100.000 og dermed skal klassifise­res som en investerin­gsutgift. Statsforva­lteren finner ikke at retningsli­njene for skjønnstil­delingen åpner for å dekke investerin­gsutgifter som kommunene har hatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway