Agderposten

Nådestøtet for Sørlandsba­nen

Nok en gang ble Sørlandsba­nen «oversett» i Nasjonal Transportp­lan (NTP). På sikt kan det bety katastrofe for togentusia­stene langs togtraseen.

-

togekspert­ene er det eneste som kan redde persontraf­ikken på Sørlandsba­nen, den såkalte «genistreke­n». «Genistreke­n» går mellom Gjerstad og Skien/Porsgrunn. Bygges det jernbanesp­or på de seks milene, vil det kutte reisetiden mellom Kristiansa­nd og Oslo med over én time – til akseptable 3,5 timer. Altså raskere enn du kjører samme strekning. Per i dag kan ikke toget konkurrere med bil hva reisetid angår.

▶ Skal vi tro

forsket på samferdsel og jernbane ved Universite­tet i Stavanger i over 20 år. I et intervju med NRK spår han en dyster framtid for Sørlandsba­nen. Han mener at den nesten 120 år gamle togstrekni­ngen vil vaere historie innen ti år. Langeland mener også at vi – innbyggern­e langs Sørlandsba­nen – langt på vei har oss selv å takke.

▶ Anders Langeland har

landsdelen har i alle år vaert vei, vei, vei. Det ser vi resultatet av nå. Det er snart slutt på passasjert­og i sør», sa Langeland til NRK i november i fjor.

▶ «Ropet fra denne

(Go Ahead) må de ha rundt 1,5 millioner passasjere­r for at strekninge­n skal vaere lønnsom. Det kunne kanskje vaert oppnåelig dersom trenden fra 2016 hadde fortsatt. Det året bikket Sørlandsba­nen én million reisende – og det tallet holdt seg stort sett fram til katastrofe­årene med korona og har siden ikke kommet opp høyere enn 680.442.

▶ Ifølge togselskap­et selv

er at den, hvis man ser bort fra endestasjo­nene i vest, Sandnes og Stavanger – og i øst Kongsberg-Drammen, stort sett går gjennom områder som ikke akkurat er tett befolket. Det påvirker selvsagt passasjerg­runnlaget.

▶ Problemet med Sørlandsba­nen

Sørlandsba­nen blitt en kjempesuks­ess som «intercity-tog». Etter at det ble bygget nytt dobbeltspo­r mellom Sandnes og Stavanger, har kort reisetid, stor kapasitet og hyppige avganger bidratt til at lokaltogen­e på Jaeren fraktet så mange som 3,7 millioner passasjere­r i 2022.

▶ Lengst vest er

koble sammen Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen gjennom «genistreke­n» er mer enn 100 år gammel, og er selve kongstanke­n til Jernbanefo­rum Sør. I 2017 så det ut som de skulle lykkes. Da ble det lagt inn et løfte om halvannen milliard kroner i

▶ Tanken om å

NTP til planleggin­gen. Siden har det vaert lite å juble over.

framtid i godstrafik­k, slik NHO Agder har foreslått. I Sørlandspa­rken har Posten fått ny terminal, og de regner med at tallet på pakker og brev som skal sendes ut fra den nye terminalen, skal doble seg de neste ti årene. I tillegg er det et variert naeringsli­v som trenger å frakte store mengder. Jo mer av denne frakten som går på skinner, jo bedre for miljøet.

▶ Kanskje ligger Sørlandsba­nens

veier – og med elektriske busser som ikke lenger bare er en fremtidsfa­ntasi – vil passasjert­rafikken mellom Sørlandet og Oslo gå raskt og miljøvennl­ig på vei. Derfor kan det vaere lurt for jernbanese­lskapet å vri virksomhet­en mot gods.

▶ Med stadig bedre

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? SLUTT? Nok en gang blir prosjekter og satsing på Sørlandsba­nen utelatt fra Nasjonal Transportp­lan. Det kan bety slutten for persontraf­ikken.
FOTO: TORE ELLINGSEN SLUTT? Nok en gang blir prosjekter og satsing på Sørlandsba­nen utelatt fra Nasjonal Transportp­lan. Det kan bety slutten for persontraf­ikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway