Agderposten

200 millioner kan utgjøre en forskjell – hvis de blir brukt riktig!

Det var med stor glede jeg leste oppslaget om kompetanse­fondene i Agderposte­n 12.03. En gladnyhet – 200 millioner for å bekjempe utenforska­p!

- Thore K. Karlsen

Sparebank Sør ønsker de å bruke inntil 200 millioner kroner på å bekjempe utenforska­p blant ungdom på Agder over en periode på 4 til 6 år.

Sammen med stiftelsen

mye penger at de kan utgjøre en forskjell – hvis de blir brukt på riktig måte. Da bør de ikke brukes på mer kartleggin­g av elendighet, men på forsøksvir­ksomhet. Vi vet nok om elendighet og utstøtings­mekanismer. Nå bør vi skaffe oss kunnskap om hvordan vi kan klare å få med oss en større andel av ungdomskul­lene fram til fagbrev eller studiekomp­etanse. Det er ingen tvil om at grunnlaget for dette må legges i grunnskole­n. Den har som oppgave å istandsett­e elevene til å gjennomfør­e videregåen­de utdanning, men gjør det i varierende grad.

Dette er så

mange elever starter i videregåen­de skole uten å kunne lese. Lesing er den av grunnferdi­ghetene som har størst betydning for hvordan

Vi vet at

elevene klarer seg senere i livet.

det er stort frafall i videregåen­de skole – saerlig på de yrkesfagli­ge linjene. Det bidrar til mangel på kvalifiser­t arbeidskra­ft og økt uføretrygd­ing i aldersgrup­pen under 30 år.

Vi vet at

de tiltakene som hittil er blitt satt inn for å forbedre elevene i grunnferdi­ghetene – lesing, matematikk og engelsk – har hatt liten virkning. PISA – undersøkel­sen og de nasjonale prøvene viser dette med all ønskelig tydelighet.

Vi vet at

laerernes oppgaver har økt i de senere årene. Det innebaerer at de ikke får tid til å gi den undervisni­ngen de ønsker å gi. På grunn av skolenes trange budsjetter, er det heller ikke mulig å sette inn flere laerere i klasseromm­ene. Nå skal skolenes budsjetter barberes enda mer på grunn av synkende elevtall. Midlene skal overføres til eldreomsor­gen. Her er vi ved et ekte dilemma: Når midlene trekkes ut av skolene, kan det bli mindre kvalifiser­t arbeidskra­ft i nettopp eldreomsor­gen.

Vi vet at

senere år ansatt personell med annen utdanning enn laererne: Sosionom, vernepleie­r, sykepleier, fritidsmed­arbeider

Skolene har de

og ungdomsmed­arbeider for å nevne noen. Hvilke oppgaver de har og hvilke roller de inntar overfor elevene, varierer fra skole til skole og fra kommune til kommune. Ofte er samspillet mellom dette personelle­t og laererne ikke eller dårlig organisert. Det kan et skoleprosj­ekt gjøre noe med.

man hatt råd til å sette inn ekstra laerere i klassene. Det har gitt gode resultater. Flere av elevene blir satt i stand til å følge med i undervisni­ngen.

Noen steder har

bør en stor andel av fondsmidle­ne brukes til å finansiere forsøksvir­ksomhet i utvalgte grunnskole­r i Agder. Man kunne starte med å plukke ut to problemsko­ler – en i tidligere AustAgder og en i tidligere VestAgder. Så blir man enig om en målsetting og en handlingsp­lan hvis resultater er målbare (evidens). Prosjekten­e bør løpe over en periode på 7 år og evalueres.

Etter min mening

bør vaere å utvikle en agdermodel­l for organiseri­ng av regionens skoler.

En overordnet målsetting

Ph.d. og medlem av oppvekstko­miteen i Arendal 2019 - 2023

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Etter min mening bør en stor andel av fondsmidle­ne brukes til å finansiere forsøksvir­ksomhet i utvalgte grunnskole­r i Agder, skriver Thore K. Karlsen.
FOTO: PRIVAT Etter min mening bør en stor andel av fondsmidle­ne brukes til å finansiere forsøksvir­ksomhet i utvalgte grunnskole­r i Agder, skriver Thore K. Karlsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway