Agderposten

Sesongen for «roser» i frontruta har startet

Er du bileier er det stor sjanse for at du har opplevd dette. Trolig vil flere hundre bileiere ende opp med en «rose» i frontruten de neste dagene.

- Eline Storsaeter esto@agderposte­n.no

– Påsken er i full gang for mange og samtidig er våren rett rundt hjørnet. Når snøen smelter blir småsteiner og annet rask i veibanen virvlet opp, og smeller inn i frontruten, sier Arne Voll, kommunikas­jonssjef i Gjensidige.

Flere steder i landet har det i perioder vaert bare veier de siste ukene. Det medfører at sesongen for steinsprut­skader har startet.

Beregninge­r Gjensidige har gjort, viser at naermere 18.000 bileiere i Agder måtte innom et verksted for å reparere ruten eller få den skiftet i løpet av fjoråret. Erstatning­ene endte på 120 millioner kroner, eller 325.000 kroner hver eneste dag.

– Det er ingenting som tyder på at denne trenden vil snu, sier Voll.

Trolig vil rundt 500 uheldige bileiere i Agder oppleve denne type skade i løpet av påskeuken, ifølge forsikring­sselskapet.

Kostbar teknologi

Det som tidligere «bare» var en glassrute, er nå fylt med ny teknologi som varmetråde­r, ulike sensorer, farge i glasset og Head-up display. I tillegg kan ruten vaere en del av bilens baerende konstruksj­on.

– I snitt koster det Gjensidige rundt 12.000 kroner å skifte en rute. Likevel ser vi flere og flere tilfeller der vi har ruteskift med kalibrerin­g som havner på over 30.000 kroner, sier Voll.

Hold avstand

Hvis du får en «rose» i frontruten er det viktig å dekke den til raskest mulig med tape. En ubeskyttet sprekk vil bli fylt av skitt, og da kan det vaere umulig å reparere den.

– Det beste og enkleste rådet er å holde god avstand til bilen foran, men noen garanti mot en liten «rose» i frontruten er det ikke, legger Voll til.

En fordel

Kostnadene ved å skifte en rute er store. På bilmodelle­r med varmetråde­r i frontvindu­et, eller andre tekniske innretning­er, er kostnadene ekstra høye. Derfor er det en stor fordel når kunden velger å reparere ruten, i stedet for å skifte den, ifølge Voll.

Alle bileiere med delkasko eller kasko får reparert steinsprut­skade gratis. Må ruten skiftes, er det som regel en egenandel.

I løpet av fjoråret måtte 310.000 bileiere innom et verksted for å reparere ruten eller få den skiftet. Erstatning­ene

økte med 20 prosent i 2023 og endte på hele 2,1 milliarder kroner. Gjennomsni­ttsprisen for en steinsprut­skade ligger på 6.800 kroner, ifølge tall fra Finans Norge.

 ?? FOTO: NULL ?? Kommunikas­jonssjef i Gjensidige Arne Voll forventer 500 steinsprut­skader i frontruter på Agder i påska.
FOTO: NULL Kommunikas­jonssjef i Gjensidige Arne Voll forventer 500 steinsprut­skader i frontruter på Agder i påska.
 ?? FOTO: GJENSIDIGE ?? KOSTBART: Det koster en god del penger å fikse en ødelagt frontrute.
FOTO: GJENSIDIGE KOSTBART: Det koster en god del penger å fikse en ødelagt frontrute.
 ?? FOTO: GJENSIDIGE ?? STEIN: Snøen smelter, og rusk og rask som samler seg i veibanen virvler lett med vinden - og kan skade frontruten på bilen din.
FOTO: GJENSIDIGE STEIN: Snøen smelter, og rusk og rask som samler seg i veibanen virvler lett med vinden - og kan skade frontruten på bilen din.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway