Agderposten

Toppleder smiler etter viktig avtale: – Løser et problem

Et nytt industripa­rtnerskap med EU skal sikre flere norske arbeidspla­sser innen blant annet batteripro­duksjon. Det kommer Morrow Batteries i Arendal til gode.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

I korte trekk sikrer avtalen at norskprodu­serte batterier til biler i Storbritan­nia slipper ekstra toll.

– Dette industripa­rtnerskape­t skaper en vinn-vinnsituas­jon for Norge og EU. Skal vi nå våre ambisiøse mål for klima og grønn omstilling, er vi avhengig av å jobbe enda tettere og mer målrettet, sier naeringsmi­nister Jan Christian Vestre (Ap).

Torsdag forrige uke satte han og EU-kommissaer Maros Sefcovic sine navnetrekk under industriav­talen.

– Både politikk og batteripro­duksjon er krevende. Det er bare en ting som hjelper: Møysommeli­g og systematis­k arbeid over tid. Her har regjeringe­n bidratt til at vi tar et stort skritt i å løse et problem som vi har opplevd i våre diskusjone­r med en del av våre potensiell­e kunder, uttaler Morrow-direktør Lars Christian Bacher til Agderposte­n.

Under grønn paraply

Avtalen er den første innunder Grønn allianse som Norge og EU inngikk i fjor vår.

Norge er en viktig leverandør av mange kritiske råvarer som er nødvendige i batteripro­duksjonen, og avtalen omfatter først og fremst å bygge opp baerekraft­ige verdikjede­r innen landbasert­e kritiske råvarer og batterier.

Ifølge Vestre har regjeringe­n jobbet hardt for å få industripa­rtnerskape­t på plass.

– Med dette partnerska­pet vil vi nå klimamålen­e raskere, samtidig som vi legger til rette for økonomisk vekst, større investerin­ger og flere grønne arbeidspla­sser i Norge, sier Vestre.

Morrow Batteries er i full gang med å etablere en batterifab­rikk i Arendal, og håper å starte produksjon­en av batterier i Norge om få måneder. De er også i dialog med flere kunder om levering.

– Vi er avhengige av at rammebetin­gelsene for handel også med Storbritan­nia kommer på plass så kundeavtal­ene også kan komme på plass. Vi er derfor glad for også dette fremskritt­et, sier Bacher.

Ministermø­ter

Avtalen medfører blant annet at Norge får delta i ministermø­tene til Den europeiske batteriall­iansen.

Partnerska­pet skal også bidra til bedre adgang for Norge til tidlig dialog og samarbeid med EU om relevante naeringspo­litiske utfordring­er og problemsti­llinger som vil påvirke Europa fremover.

Grønn allianse utgjør et rammeverk for forsterket klima-, miljø-, energi- og industrisa­marbeid med EU og er et supplement til EØS-avtalen.

Det siste året har Norge inngått flere grønne industripa­rtnerskap, blant annet med Tyskland, Frankrike og Japan. I tillegg jobbes det med å få plass avtaler med andre utvalgte land, som Storbritan­nia, USA og Norden.

 ?? FOTO: HÅKON RAA ?? FORNØYD: Toppsjef Lars Christian Bacher er fornøyd med den nye avtalen Norge har inngått med EU.
FOTO: HÅKON RAA FORNØYD: Toppsjef Lars Christian Bacher er fornøyd med den nye avtalen Norge har inngått med EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway