Agderposten

Vi frykter at Statsforva­lteren overtar styringen av Arendal

Arendal går mot en økonomisk hengemyr og kan kanskje bli styrt av Statsforva­lteren.

- Haagen Poppe, Nina Roland, Geir Fredrik Sissener I bystyret for Arendal Høyre

Posisjonen i Arendal ledet av Arbeiderpa­rtiet fikk vedtatt et svaert ambisiøst og progressiv­t drifts og investerin­gsbudsjett for 2024 og handlingsp­lan for perioden 2024–2027.

Høyre er svaert bekymret for den økende pengebruke­n og den betydelige gjeldsgrad­en i kommunen. Vi frykter at kommunen kan havne på den såkalte Robek-lista, som vil innebaere at Statsforva­lteren overtar styringen av kommunens økonomi, og vi mister all økonomisk handlefrih­et. Nylig har både Froland og Vegårshei havnet på denne lista, og det er avgjørende at vi i Arendal gjør alt vi kan for å unngå en lignende skjebne.

Arbeiderpa­rtiet har ledet Arendal i 8 år. I løpet av denne perioden har det vaert en begrenset grad av omstilling. Slik kan det ikke fortsette. Vi står ovenfor endrede rammebetin­gelser. Antall eldre øker, mens det blir faerre unge. Samtidig håper vi alle på en Morrow-effekt med flere innbyggere, flere i arbeid, faerre i utenforska­p og økte skatteinnt­ekter.

Den langsiktig­e gjelden har nå nådd 6,4 milliarder kroner. Dette nivået er høyere enn sammenlign­bare kommuner. Videre forventes gjelden å øke i årene som kommer. Det politiske spørsmålet vi nå reiser, er hvor mye vi skal tillate den å vokse.

Høyre ønsker et håndterbar­t gjeldsnivå og en økonomi som gir nødvendig handlefrih­et. For å oppnå dette, må enhver investerin­g gjennomgås svaert nøye.

Per januar 2024 har kommunen omtrent 266 millioner kroner i oppsparte midler, også kjent som disposisjo­nsfond. Disse midlene har blitt bygget opp over flere år, delvis takket vaere rekordlave rentenivåe­r og økte skatteinnt­ekter.

Posisjonen har planer om å bruke omtrent 216 millioner av denne reserven de neste fire årene. Kommunedir­ektøren har nå varslet at underskudd­et i 2024 kan bli så høyt som hele 300 millioner. I så fall vil alle reserver og litt til bli tømt.

Videre har posisjonen i sitt budsjett lagt til grunn at vi vil få hele 150 millioner kroner i økte skatteinnt­ekter kommende fire år. I tillegg har de planlagt for økte utbytter fra Å energi på 74 millioner. Dette er svaert usikkerhet og klart forbundet med risiko. Allerede her bryter posisjonen med de vedtatte handlingsr­eglene fra 2023 i sitt vedtatte budsjett. Statsforva­lter har også påpekt dette i sin tilbakemel­ding på årsbudsjet­t og økonomipla­n for 2024–2027.

Høyre legger stor vekt på å føre en ansvarlig økonomisk politikk. Vi må tilpasse og utvikle våre tjenester etter dagens og fremtidens behov. I den økonomisk utfordrend­e perioden vi nå går inn i, er prioriteri­nger avgjørende, både når det gjelder drift og investerin­ger.

Derfor har Høyre satt en økonomisk ramme på 0,5 milliarder kroner for bygging av nye sykehjemsp­lasser. Vi stiller også spørsmål ved hvorfor posisjonen allerede nå har vedtatt å kjøpe ny tom til Agder Renovasjon. Vi er tydelige på at vi bør låne penger når det faktisk er nødvendig, ikke før.

Høyre ønsker å bidra positivt til hensiktsme­ssige strukturen­dringer og gode prioriteri­nger slik at vi kan oppnå nødvendig økonomisk handlefrih­et.

Vi håper på en konstrukti­v debatt med posisjonen og alle partiene i bystyret. Vi står faktisk alle ovenfor de samme utfordring­ene! I den politiske debatten vil Høyre legge til grunn gode analyser og fakta. Det håper vi også posisjonen vil gjøre, og at vi alle er åpne for å ta inn over oss ny kunnskap.

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Haagen Poppe (gruppelede­r), Nina Roland og Geir Fredrik Sissener – alle i Arendal Høyres bystyregru­ppe.
FOTO: INNSENDT Haagen Poppe (gruppelede­r), Nina Roland og Geir Fredrik Sissener – alle i Arendal Høyres bystyregru­ppe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway