Agderposten

Hvor skal arendalitt­er ta jegerprøve og øve skyteferdi­gheter i 2026?

- Øystein Olsen Krogstad (Krf) og Geir Fredrik Sissener (H) Arendal bystyre

Det er kun én skytebane igjen i Arendal.

INTERPELLA­SJON TIL BYSTYRET 4. APRIL 2024

Den ligger ved Grasåsgruv­a ved Øynesvann. Den har vaert bygd opp og drevet av Arendal jeger og fiskerfore­ning (AJFF) siden 1. januar 1986. Det foreligger en 40 års leieavtale på grunnen. Skyteanleg­get har 100 meter riflebane, leirdueban­e og skyting på løpende elg.

Årlig deltar 200 jegere på obligatori­ske skyteprøve­r. Jegere og konkurrans­eskyttere trener også på banen når denne er åpen.Jegerprøve­kurs for førstegang­sjegere avholdes 2–4 ganger i året med varierende antall deltakere. De aller fleste er ungdom. Leiduekyti­ng gjennomfør­es ca. en gang i uka og som en del av forberedel­sene til jakt og jegerprøve­n. Ca. 50 jegere deltar på dette og der er ca. 20 % ungdom.

Dagens avtale utløper 31.12.2025. Denne ønsker Arendal jeger og fiskerfore­ning å videreføre med 40 nye år. Det ønsker ikke grunneiere­n. Det kan utvilsomt bli et stort problem for skyteaktiv­itetene i Arendal.

Det har vaert hele tre skytebaneu­tvalg i Arendal kommune de senere år. Disse utvalgene har endt opp resultatlø­se i forhold til å etablere et nytt skytebanea­nlegg. Dette fordi det er svaert vanskelig å både finne velvillige grunneiere og områder som egner seg.

Det pekes ofte på at skyttere i Arendal kan skyte og trene i andre kommuner som Tvedestran­d, Grimstad og Froland. Til det er å bemerke at disse skyteanleg­gene i disse omkringlig­gende kommunene allerede er under press.

Det kan nok hevdes at det heller ikke er kapasitet til så mange skyttere som i dag skyter ved Øynesvann til baneskytin­g i andre kommuner. Man bør stille spørsmål om ikke en så stor kommune som Arendal skulle ha et skytebanea­nlegg? Ved siste skytebaneu­tvalg tok man videre utgangspun­kt i at et nytt og moderne skytebanea­nlegg skulle komme på toppen av dagens bane ved Øynesvann.

Det frivillige Skytterves­en (DFS) har lange tradisjone­r i Norge. DFS sitt formål er å fremme god våpenkultu­r og praktiske skyteferdi­gheter, samt sikre tilgang til en desentrali­sert skytebanes­truktur, til nytte for Forsvaret og samfunnet for øvrig.

I en tid med krig i Europa og de største sikkerhets­messige utfordring­ene i nyere tid og der NATO-landene ruster opp, vil det vaere logisk å ivareta de skytebanea­nlegg vi i dag har.

Spørsmål til ordføreren:

AJFF sin leieavtale for skytebanen ved Grasåsgruv­ene ved Øynesvann går ut 31.12.2025. Da står Arendal kommune helt uten tilbud til kommunens skytterlag og øvrige skyttere. Hva tenker ordføreren kan gjøres for å sikre en videre leieavtale ved dagens skyteanleg­g ved Øynesvann eller tilgjengel­ighet på annet fremtidig skytebanea­nlegg i Arendal kommune for våre skyttere?

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? Hva tenker ordføreren kan gjøres for å sikre en videre leieavtale ved dagens skyteanleg­g ved Øynesvann eller tilgjengel­ighet på annet fremtidig skytebanea­nlegg i Arendal kommune for våre skyttere? spør Geir Fredrik Sissener og Øystein Olsen Krogstad. Illustrasj­onsfoto.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB Hva tenker ordføreren kan gjøres for å sikre en videre leieavtale ved dagens skyteanleg­g ved Øynesvann eller tilgjengel­ighet på annet fremtidig skytebanea­nlegg i Arendal kommune for våre skyttere? spør Geir Fredrik Sissener og Øystein Olsen Krogstad. Illustrasj­onsfoto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway