Agderposten

Takk for et godt innlegg, Thore K. Karlsen!

Tilrettele­ggingstank­en kan vaere god, men også ei felle.

- Ragnhild Thomassen Arendal

Om å bruke 200 millioner riktig i skolen.

Leseferdig­het har vaert og er fortsatt en viktig ferdighet å mestre.Da jeg var i fylkeseldr­erådet jobbet vi med å få eldre til å bli en lesevenn i skolen. Den eneste utgiften for skolen var at eldre som sa ja til en slik oppgave, var at de skulle ha dekket transportk­ostnader og en kopp kaffe til lunsjen på skolen de besøkte.

Noen skoler tok imot tilbudet både i Aust- og Vest-Agder. Jeg oppfattet det som vellykket der de fikk det til. Jeg husker spesielt Tvedestran­d kommune og noen skoler i Vest-Agder.

Problemet var at laererne blir så selvgode i slike situasjone­r. Det hjelper liksom ikke å forklare at vi ikke skulle gå inn på deres enemerker med den pedagogisk­e tilrettele­ggingen av leseferdig­hetene. Lesevennen skulle vaere en lytter og se eleven og svare på spørsmål eleven kom med når det var ord eleven ikke forsto. Eleven kunne selv velge hva de ville lese, og de kom vel forberedt, for det var gøy å vise hva de kunne. Eleven var sammen med lesevennen sin i ca. 15 minutter, mener jeg.

Eleven gikk ut fra timen med klassen og gikk tilbake til klassen etter å ha vaert hos lesevennen.

Når eleven møtte lesevennen sin utenom skolen, var det stor gjensynsgl­ede.I vår digitalise­rte tid er det ikke en forbausels­e at leseferdig­heten er blitt dårligere.

Det finnes elever i videregåen­de skole som aldri har lest en bok. Det er digitalise­ringens negative sider, som også foreldre må ta en stor del av skylden for. Du var ikke en god laerer om du fortsatt hevdet at å lese våre klassikere var en nyttig ballast for å forstå sin egen kultur, og for ikke å snakke om tavleunder­visning.

Det nye og moderne har lett for å fascinere, og så vil en helst glemme at egeninnsat­sen er viktig. For noen betyr det mye arbeid til en har fått låst opp døra til ferdighete­r og kunnskap. Motivasjon og nytteaspek­tet kan ikke framheves nok for å kunne leve selvstendi­ge liv og bidra i samfunnet. Tilrettele­ggingstank­en kan vaere god, men også ei felle. Egeninnsat­sen må ikke underkjenn­es.

 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? Det nye og moderne har lett for å fascinere, og så vil en helst glemme at egeninnsat­sen er viktig. skriver Ragnhild Thomassen. Arkivbilde.
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD Det nye og moderne har lett for å fascinere, og så vil en helst glemme at egeninnsat­sen er viktig. skriver Ragnhild Thomassen. Arkivbilde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway