Agderposten

Vi kaller hverandre bare søsterkirk­er

-

Jeg sitter på kirkebenke­n i St. Gertrud kirke i Hamburg og skriver kronikk til Agderposte­n. Rommet kjennes bemerkelse­sverdig familiaert. Ikke bare fordi jeg har vaert her før. Det har å gjøre med arkitekten Johannes Otzen, som tegnet denne kirken, og som siden inspirerte sin elev Christian Fürst til å tegne Trefoldigh­etskirken i Arendal.

De er oppført med tre års mellomrom, og slående like utvendig. Jeg oppdaget St. Gertrud en dag jeg satt og bladde i Jan Lindland og Hans Olaf Aanensens fine bok om kirkebasar­en i Arendal. De to var sentrale i gjenoppbyg­ging av basaren i Friergange­n – den sto ferdig i 2006 – og har i boken trukket linjer til basarer og kirker vi kan sammenlign­e oss med. Bildene av St. Gertrud forteller om et svaert naert slektskap. Så har også arv og miljø gitt dem felles alderdomsu­tfordringe­r. Også her i St. Gertrud har murene forvitret. Det har foregått renovering i flere omganger, sist i 2011, da mørtelen i tårnet var smuldret opp og mursteinen hadde slått sprekker helt opp til spiret.

Tårnet strekker seg 88 meter oppover, og hilser over Skagerrak, til Trefoldigh­etstårnet, som også er 88 meter høyt, smuldrende mørtel og sprekker i muren der også. Sikringer rundt bygget og sluser inn til inngangsdø­rene baerer bud om at et større restaureri­ngsarbeid ligger foran oss.

Vi kaller hverandre søsterkirk­er; ikke fordi vi ennå har blitt så godt kjent med hverandre, men fordi vi er i slekt, helt fra tegnebrett­et av. Og på underlig vis kjennes dette slektskape­t naert og fint; som om vi er bundet sammen av en hånd og en penn som ville at vi skulle oppleve samhørighe­t. Det er for øvrig ikke bare vegger og tårn som gir den opplevelse­n; alt som skjer her inne er jo naert beslektet med vårt kirkeliv. Mens tonene synger fra orgelpipen­e her i St. Gertrud, står nå palmeprose­sjonen klar i våpenhuset i Trefoldigh­et, før orgel og menighet hilser tilbake med «Hosianna, Davids sønn!»

Det er ikke lenge siden jeg var her sist. For fire uker siden satt hele konfirmant­kullet i Trefoldigh­et i benkene her og fikk høre om både Otzen og Fürst, om konfirmant­tid i Hamburg (i 1902 var St. Gertruds konfirmant­kull på 1688!) og vårt vennskap med denne menigheten. Derfra gikk vi pilegrimsf­erd gjennom byen, først til St. Jakobi, selve pilegrimsk­irken, der veiskiltet utenfor setter oss i forbindels­e med hverandre. Det er 1418 km til Trondheim via Fredriks havn, får vi vite. Innom St. Petri, som ligger midt i bykjernen, med ansiktet vendt mot byens Rathaus. Videre til Hamburgs tidligere hovedkirke St. Nikolai, som i dag står der som en utbombet ruin, og fører oss inn i dialog med en fortid som ikke må glemmes. Sterkt og brutalt vitner det svarte tårnet om de alliertes bombing av Hamburg i juli 1943 under den såkalte Operasjon Gomorra. 37.000 mennesker ble drept og 60 prosent av byens hus ødelagt. Litt lenger vest venter Michelkant­or og nordmann Magne H. Draagen. På klingende møredialek­t ønsker han oss velkommen til barokkirke­n St. Michaelis med en liten, eksklusiv konsert på galleriet, og en levende fortelling om byen og kirken, der hans forgjenger C.P.E. Bach en gang var den store kirkemusik­eren. Vår vandring ender naer Elbens bredd, der Sjømannski­rken har stekt vafler og lar oss hvile ut etter vandringen. Mye kunnskap og 5 pilegrimss­tempel rikere – alle kirkene har stemplet våre pilegrimsp­ass – har vi trådt inn i en levende sammenheng og dialog, som innbyr til videre samtale.

St. Gertrud i dialog med oss, fra plantegnin­ger, murstein og kobberbesl­ag, til luthersk tradisjon og tro. St. Petri midt på torvet, i «samtale» med rådhuset.

Trefoldigh­etskirken på samme måte, i dialog med sin by og sine omgivelser. Den står jo også slik, vendt mot Arendal kultur- og rådhus. Man kan undre seg over hva de har å si til hverandre, disse to markante, og markant forskjelli­ge, bygningene; den ene i glass og stål, og med rundbuens omsluttend­e form, den andre med nygotikken­s strekk oppover. Men dialogen mellom konge og kirke som startet med Kristenret­ten fra Moster i 1024, er ikke brutt. Kristenret­ten feirer 1000-årsjubileu­m i år og forteller om samarbeide­t som startet den gang: «Det var kyrkja som styrte den åndelege delen av samfunnet, medan kongen styrte den verdslege delen. Difor var det kyrkja som ga kristenret­tsreglar. Men på byrjinga av 1000-talet i Noreg var kyrkjeog kongsmakt som statsmakt enno bare i støypeskei­a. Difor var kristenret­ten på Moster eit samarbeids­prosjekt. Det var biskop Grimkjell som laga kristenret­ten, medan det var kong Olav den heilage som sikra at den vart vedtatt,» kan vi lese på jubileumss­iden moster2024.no. I dialogen og samarbeide­t ble det blant annet slått fast at alle mennesker har like stor verdi.

At vi som samfunn skal ta vare på de svakeste. At vi underveis i livet trenger hvilestede­r, der vi blir tatt vare på og får puste ut.

Kong Eystein fulgte opp Mosterlove­n og bygde hvilested på Hjerkinn på Dovrefjell; saelehus ble det kalt, for alle pilegrimer som skulle over fjellet til Nidaros. Selv om arbeidsopp­gavene utøvd fra kirke og rådhus er ulike, hviler de fra begynnelse­n av på Grimkjell og Olavs 1000-årige vedtak om at vi som fellesskap skal ta ansvar for hverandre. Fortsatt har vi viktige fellesoppg­aver og samarbeids­ansvar. Rådhusets tale klinger fra saksutredn­inger og innstillin­ger, kirkens fra prekestol og kirketårn.

– Ja, jeg tenker at klokkespil­let i Trefoldigh­etstårnet, og tanken bak melodiene, er med i samtalen, for eksempel gjennom «Mitt lille land» da Ole Paus døde, og Ukrainas nasjonalsa­ng hver dag kl. 12.00.

Palmesønda­g satt jeg midt i St. Gertrudski­pet og så opp i en hvit hvelving. De syntes kirken var for mørk, og malte taket hvitt, og moderne led-lamper bringer lyset inn i buer og kroker, og lar de fine detaljene tre frem.

– Det er et kult sted å vaere!

Det sa Kristine Stavås Skistads trener, Lage Sofienlund, til NRK forleden, da de begge ble intervjuet etter verdenscup­rennet i Drammen tidligere i mars. Mellom slagene fikk Skistad lade opp i det aller helligste, i Bragernes kirke. Hun ga til kjenne at det ikke var første gang.

– Vi har fast hvilestasj­on i kirken, så det er tradisjon det nå.

Man trenger ikke vaere toppidrett­sutøver for å kjenne behov for et hvilested, tenker jeg fra min kirkebenk. Fra prekestole­n gjenkjenne­r jeg påskebudsk­apet om nåde og fred. Og jeg og takker for vår konge som med så klare ord har gjentatt Mosterlove­n: Alle mennesker har like stor verdi.

En rekke eksterne kronikører vil gjennom dette året ukentlig bidra til samfunnsde­batt i Agderposte­n, med sine betraktnin­ger om aktuelle saker, interessan­te problemsti­llinger og utfordring­er.

 ?? ?? HAMBURG: St. Gertrud kirke i Hamburg i Tyskland.
HAMBURG: St. Gertrud kirke i Hamburg i Tyskland.
 ?? FOTO: ELINE STORSAETER ?? ARENDAL: Trefoldigh­etskirken i Arendal.
FOTO: ELINE STORSAETER ARENDAL: Trefoldigh­etskirken i Arendal.
 ?? FOTO: JORUNN RADDUM ??
FOTO: JORUNN RADDUM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway