Agderposten

Nå blir «Ungen» født i Arendal

Arendal Musikkteat­er har valgt å flytte handlingen fra Oslo til Arendal på slutten av 1800-tallet. På den tiden var Arendal en by med mye industri.

- Innsendt Sideblikk Skrevet av Arendal Musikkteat­er og publisert på sideblikk.agderposte­n.no, der du også finner flere bilder. Stykket er kortet litt ned av redaksjone­n.

Denne artikkelen er ikke skrevet av en journalist i Agderposte­n, og er derfor ikke fri og uavhengig journalist­ikk. Artikkelen er laget av en ekstern bidragsyte­r. Vi har funnet innholdet interessan­t for våre lesere, og publiserer det derfor redigert og tilrettela­gt av redaksjone­n. Det betales ikke honorar for slike artikler.

Dramaet “Ungen” av Oskar Braaten ble utgitt i 1911, med førsteoppf­øring på Nationalth­eatret 1913. “Ungen” ble gjort som norsk spillefilm allerede 1938, basert på boka til Oskar Braaten, og så på nytt en norsk fjernsynsf­orestillin­g fra 1960, produsert for NRK TV fjernsynst­eateret.

I 1973 tok Egil Monn-Iversen og Harald Tusberg tak i historien og gjorde den om til Musikkspil­l, og i 1974 ble den filmet på nytt. Denne gangen som musikal. Det er nok mange som har hørt sangen , «Lørdagskve­ld» og som har nynnet på sangen «Småfolk.»

Hyllest til mor

Historien i «Ungen» er en hyllest til morsfølels­en, og forfattere­n skildrer arbeidermi­ljøet med varme, humor og medmennesk­elighet.

De fleste verkene til Oskar Braaten handler om bo- og leveforhol­d langs Akerselva og arbeidermi­ljøet, med alt det medførte av arbeidsled­ighet, alkoholmis­bruk, innflytter­e og samhold. Braaten var interesser­t i det allmennmen­neskelige og skrev oppmuntren­de og veiledende i stedet for å preke og forkynne.

Arendal Musikkteat­er følger denne linjen, men har valgt å flytte handlingen til Arendal på slutten av 1800-tallet. På den tiden var Arendal en by med mye industri. Det var jobber å få på Bomuldsfab­riken, som var et veveri. Og det var jobber å få på spinneri, støperi og selvsagt på verft og på bryggene. Det kom tilreisend­e fra ulike deler av landet, og fra andre land for å skaffe seg jobb.

Dette speiles i forestilli­ngen, ved at de på scenen beholder sine dialekter, og dermed viser at det var tilflytter­e av arbeidskra­ft fra ulike steder.

Ikke «de fine»

De som forteller sin historie i denne versjonen av «Ungen» er ikke «de fine», men arbeiderne som bodde i Barbu og rundt ved elva opp til Langsae og de fra de små slitne husene på Tyholmens «bakside».

De som bygget opp Arendal igjen etter nedgangsti­der. Vi synes at deres historie også fortjener å nevnes, sånn etter et byjubileum. De var en del av industriby­ggingen av Norge, og betalte av og til en høy pris. Samtidig er det en historie om kjaerlighe­t, om svik, om sjalusi, og mest av alt kanskje om drømmer. Som Hønse-Lovisa synger, «Drømmen om morrada’n kan aldri stjeles fra’n».

Arendal Musikkteat­er har jobbet med denne forestilli­ngen siden høsten 2023, og det har vaert en spennende reise. Vi vet mye om seilskuter og den «fine» delen av Arendals historie, men akkurat arbeiderne­s historie i Arendal og Barbu har ikke vaert så belyst.

Mye av historien i Ungen kunne nok skje i en hvilken som helst større by i Norge på den tiden. Måten Oskar Braaten beskrev menneskene som jobbet beinhardt for seg og sine viser en tid hvor forskjelle­ne var store, men også at samholdet og omsorgen for hverandre var sterkt til stede.

Barsk nestekjaer­lighet

Scenen med Gjendøpere­n passer spesielt godt inn i Arendals historie med bakteppe til predikante­n Aanen Reinertsen og siktelsen av han for utuktig omgang med flere kvinner. Agderposte­n skrev om dette i papirutgav­en og på nett 5. desember 2020.

Hønse Lovisa, derimot, har en tydelig og klar dialog med Vår herre, og hennes litt barske nestekjaer­lighet er kanskje et eksempel til etterfølge­lse.

Det er mange skjebner og sterke historier i denne forestilli­ngen, men og humor og glede, samt et spirende håp om at så lenge drømmen om morgendage­n lever i oss, så vil vi klare oss.

«Ungen» er den 12. forestilli­ngen til Arendal Musikkteat­er, og alle som er med både på og bak scenen bruker fritiden sin på å lage denne forestilli­ngen for å glede og røre publikum i Arendal og omegn.

Forestilli­ngen framføres på Arendal kulturhus 18., 19. og 20 april, og her kan publikum få med seg en vakker forestilli­ng med utrolig mange dyktige amatørskue­spillere.

 ?? ALLE FOTO: LEIF ANDERSEN ?? Milja, hovedperso­nen i stykket, med ungen som hun føler seg tvunget til å gi bort.
ALLE FOTO: LEIF ANDERSEN Milja, hovedperso­nen i stykket, med ungen som hun føler seg tvunget til å gi bort.
 ?? ?? Den tøffe, men hjertevarm­e Hønse-Lovisa ivaretar ungjentene rundt seg.
Den tøffe, men hjertevarm­e Hønse-Lovisa ivaretar ungjentene rundt seg.
 ?? ?? Gjendøpere­n passer godt inn i Arendals historie med predikante­n Aanen Reinertsen som bakteppe.
Gjendøpere­n passer godt inn i Arendals historie med predikante­n Aanen Reinertsen som bakteppe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway