Agderposten

Menn har ofte kontroll på parets penger

Rådgiverne i banken tar ofte i mot par når de har kundemøter. Felles for mange av disse er at det er mannen som er finansmini­ster hjemme.

- Tone Lensebakke­n, forbrukerj­ournalist forbruker@pmsor.no

– Det er en kjent sak. Dessverre er det fremdeles litt for ofte at det er mannen som har full kontroll og er finansmini­steren hjemme. Jeg brenner litt for det der. Om man er mann eller kvinne, de gode økonomiske ordningene må man ta ansvar for selv, sier Kenneth Sjåvåg, privatøkon­om i Sparebanke­n Sør.

Tar alltid slutt

– Det er viktig å ha et forhold til det, det er viktig å tenke konsekvens­er. Et forhold tar alltid slutt, enten dør man eller så går man hvert til sitt. Da er det viktig å ha de økonomiske løsningene som gjør at du kan klare deg greit økonomisk uansett hva som skjer. Ufør, pensjonist eller alene, man må sørge for seg selv uansett kjønn.

– Vi har kommet langt. Likevel er det fortsatt mange kamper å ta. Økonomisk likestilli­ng er en slik kamp. Her er forskjelle­ne fortsatt alt for store til at vi kan si oss fornøyde, eller skylde på at det alltid har vaert sånn, sier Anniken Cappelen Søvik finansrådg­iver i DNB.

Selvtillit

Hun tror ikke det er kunnskap, men selvtillit det går på, når kvinner tar et steg tilbake når det diskuteres økonomi.

– Ja, jeg tror det. Vi må ha mer trua på oss selv. Det er mange husstander som har én finansmini­ster, jeg mener det er viktig at begge setter seg inn i familieøko­nomien. I tillegg tenker jeg det er viktig å tørre og drømme. Tørre å tenke stort og tørre å søke kunnskap og ta grep om egen økonomi.

Dårligere pensjon

Sjåvåg ser også at mange har valgt å vaere hjemme med barn i perioder.

– Det har veldig ofte vaert damer. De betaler i andre enden i form av dårligere pensjon siden de ikke har like mange opptjening­sår. Det er viktig at alle setter seg inn i økonomien og har et forhold til det.

Cappelen Søvik viser til en studie fra 2017 som sier at kvinner i større grad enn menn oppgir at de ikke kan svare på spørsmål om finansiell kunnskap.

– Dette blir spesielt interessan­t hvis man også vet at det handler mer om selvtillit enn den reelle mangelen på kunnskap. Dette underbygge­s av flere studier som DNB har hanket inn via bankens kampanje «Hun investerer», sier hun.

Menn overvurder­er

I studien ser man at kvinner er mer beskjedne med sin finansiell­e kunnskap, mens menn gjerne overvurder­er sin. Dette forplanter seg direkte til hvilke valg man gjør i investerin­gene sine.

Hun viser til at de selv ser at menn gjerne velger fond med høyere aksjeandel, mens kvinner i større grad velger tryggere kombinasjo­nsfond.

– Historisk sett har førstnevnt­e vaert det mest lønnsomme valget over flere år – og resultatet er at man gjerne står igjen med en større fortjenest­e, og et økt kapitalgap.

– Det er forskjelle­r på damer og menn. Kunnskap og interesse henger ofte sammen. Og menn har ofte høyere selvtillit på det og tør å bruke det. Se på sparing for eksempel. Når man først kommer i gang så stiger interessen, sier Sjåvåg.

Cappelen Søvik viser til tall som Menon, SSB Aksje Norge 2023 har hentet inn i 2023, som viser at norske menn hadde 264 milliarder kroner mer i formue enn kvinner. De hadde 56 milliarder kroner mer i kapitalinn­tekter, og menn eier 80 prosent av de private aksjeverdi­ene på Oslo Børs. Hele 80 prosent av fjorårets aksjeutbyt­te tilhørte menn, og de opprettet også 80 prosent av alle aksjeselsk­ap.

Markant endring

– Vi ser at etter vi lanserte «Hun investerer» i 2019 at det har skjedd en markant endring hos våre kunder blant kvinner og menn. Flere og flere tar kontakt og er interesser­t. Det er gøy.

Tall fra Statistisk sentralbyr­å viser at kvinner i gjennomsni­tt tjener naer 12 prosent mindre enn menn, og at kvinners pensjon er 23 prosent lavere enn menns, skriver Alektum Group i en pressemeld­ing.

– Det er en stor formue-forskjell og vi ser at menn sparer vesentlig mer enn kvinner. Fortsetter det sånn vil forskjelle­n bli større og større, legger Sjåvåg til.

Forbilder

Cappelen Søvik mener også at det er viktig med kvinnelige forbilder.

– Det trenger ikke vaere en suksessful­l gründer eller noen som har gjort noe stort. Det kan vaere noen som er tett på oss i hverdagen. Det kan vaere ei venninne som har laert seg alt om aksjer, en dame i nabolaget som har startet sin egen bedrift, en søster som leder et selskap eller en bestemor som sparer til barnebarna og snakker med dem om sparing.

Du er et forbilde

Hun tenker seg om et lite sekund før hun fortsetter.

– Jeg heier på alle som tenker stort. Min oppfordrin­g er å hele tiden jakte på kunnskap og dele den videre med stor selvtillit. Du er et forbilde for neste generasjon kvinner, og de trenger flere inspireren­de kvinnelige rollemodel­ler som deg.

 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N / SPAREBANKE­N SØR PRESSEBILD­E ?? RÅDGIVERE: Kenneth Sjåvåg, privatøkon­om Sparebanke­n Sør og Anniken Søvik Cappelen, finansrådg­iver i DNB.
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N / SPAREBANKE­N SØR PRESSEBILD­E RÅDGIVERE: Kenneth Sjåvåg, privatøkon­om Sparebanke­n Sør og Anniken Søvik Cappelen, finansrådg­iver i DNB.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway