Agderposten

Feirer 40 år med gla’jazz

Onsdag 3. april feirer Lillegaard Trad Band sitt 40-årsjubileu­m i Lille Torungen i Arendal kulturhus.

- Innsendt Sideblikk

Denne artikkelen er ikke skrevet av en journalist i Agderposte­n, og er derfor ikke fri og uavhengig journalist­ikk. Artikkelen er laget av en ekstern bidragsyte­r. Vi har funnet innholdet interessan­t for våre lesere, og publiserer det derfor redigert og tilrettela­gt av redaksjone­n. Det betales ikke honorar for slike artikler.

Bandet debuterte i Risør 1. mai 1984, og da under navnet «Lillegaard/Røed Rekreasjon­sband. Dette var ca. et halvt år etter at Per Olav Røed og Sven Lillegaard hadde invitert Dag Jonssen til en første øvelse med ønske om å etablere et tradjazzba­nd i Arendals-området.

Navnet «Lillegaard/Røed Rekreasjon­sband» sier noe om ambisjonsn­ivået i starten, men ganske raskt fikk bandet en forespørse­l fra TV-profilen Roald Øyen om å delta i et NRK-sendt lørdagspro­gram fra Risør trebåtfest­ival, og da ble navnet endret først til Lillegaard/Røed Trad Band og så til Lillegaard Trad Band noen år senere da Per Røed ga seg i bandet. Foruten Sven Lillegaard (sax/klarinett), Per Olav Røed (gitar/trekkspill/piano) og Dag Jonssen (trombone) besto bandet i starten av Tore Onsaker (trompet/vokal), Petter Odd (trommer), Rolf Kveim (bass) og vokalisten Elisabeth Christians­en.

På trebåtfest­ivalen var bandet et fast innslag i mange år, men det ble også mange oppdrag både på jazzklubbe­r og på mer private arrangemen­ter. Bandet var stadig å se i bybildet, og noen vil kanskje huske bandet kjørende rundt i byen på en hestekjerr­e.

På slutten av 80-tallet skjedde det flere endringer i besetninge­n. Marek Derdowski kom inn på trommer, og Kurt Grimeland overtok bassen, som han kort tid etter overlot til Ole Johan Lillegaard. Espen Larsen kom inn på gitar mens Jostein Hetland overtok både som trompeter og pianist. I løpet av ganske kort tid ga bandet ut kassettene «When You’re Smiling» (1986) og «Gla’ Jazz» (1988).

På begynnelse­n av 90-tallet ble det nye forandring­er da Odd Mollestad (banjo) og Tor Flaa (trompet/vokal) fra det tidligere Small Sand Trad Band ble en del av bandet. Sammen med Marek Derdowski, Dag Jonssen og Sven og Ole Johan Lillegaard utgjorde de den faste besetninge­n i mer enn 20 år.

Bandet underholdt på mange ulike arenaer, og på Phileas Fogg var de hyppige gjester på lørdagsjaz­zen. De holdt en rekke kirkekonse­rter med Jens Olai Justvik og lokale kor i begge Agderfylke­ne. I 1997 ga de ut CD-en «Sørlandsja­zz», og i 1999 ble bandet hedret med Arendal kommunes kulturpris.

Bandet har vaert en del av Canal Street helt fra begynnelse­n, og i tillegg til å holde egne konserter, har de hver sommer ledet an i paradene som fyller gatene i Arendal. Under festivalen i 2003 hadde bandet et samarbeid med den meriterte jazzsanger­innen Nora Brockstedt. Med god hjelp av pianisten Knut Hegland loset de to konserter i land med den da 80 år gamle artisten.

Da bandet fylte 25 år i besøkte bandet Polen, hjemlandet til trommeslag­er Marek Derdowski. Bandet deltok på jazzfestiv­alen i Sopot, og i tillegg til å holde flere konserter paraderte de gjennom byen sammen med dyktige polske musikere. I anledning jubileet fikk bandet også holde kirkekonse­rt under Canal Street med inviterte gjestemusi­kere. Med vokalisten­e Jens Olai Justvik og Tricia Boutté, trombonist­en Jan Inge Melsaeter fra Ytre Suløen og med Jostein Hetland på piano fylte de Trefoldigh­etskirken og skapte en helt magisk stemning. Pianistene Jostein

Hetland og Knut Hegland var i det hele tatt uvurderlig­e støttespil­lere i konsertene bandet gjorde med kor og gjestevoka­lister.

Da Odd Mollestad døde i 2014, og Sven Lillegaard etter en tids sykdom døde i 2018, var det tvil om bandet kom til å fortsette. Men spillegled­en var der fortsatt, og det å oppleve hvordan gladjazzen fortsatt sprer glede og godt humør, gjorde at bandet fortsatte. I etterkant av 35-årsjubilee­t i 2019 kom bandet med en live-CD-en «Sørlandsja­zz 2».

Da koronaepid­emien rammet Norge, ble det selvsagt

vanskelige­re å oppretthol­de aktivitete­n, men da bandet ble spurt om å holde den prestisjef­ulle konserten på Arendal kirkegård under det som da ble kalt Local Street, var ikke bandet vanskelig å be.

Bandet har de siste årene vaert å høre både på Lille Andevinge og på Canal Street. Når bandet nå går på scenen for å feire 40 år, er det både med helt nye låter, forholdsvi­s nye låter og skikkelig gamle låter. Bandet består i 2024 av Tor Flaa, Ole Johan Lillegaard, Marek Derdowski, Jostein Hetland og Dag Jonssen.

 ?? ?? Lillegaard Trad Band i Bakgården tidlig på 90-tallet
Lillegaard Trad Band i Bakgården tidlig på 90-tallet
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: B. FOSTERVOLD ?? DAGENS BESETNING: Lillegaard Trand Band består i dag av Tor Flaa (bak fa venstre), Ole Johan Lillegaard, Marek Derdowski, Jostein Hetland (foran til venstre) og Dag Jonssen.
FOTO: B. FOSTERVOLD DAGENS BESETNING: Lillegaard Trand Band består i dag av Tor Flaa (bak fa venstre), Ole Johan Lillegaard, Marek Derdowski, Jostein Hetland (foran til venstre) og Dag Jonssen.
 ?? ?? 1987: Tradbandet Bak fra venstre: Per O. Røed, Marek Derdowski, Dag Jonssen. I midten: Ole Johan Lillegaard. Foran: Sven Lillegaard og Jostein Hetland.
1987: Tradbandet Bak fra venstre: Per O. Røed, Marek Derdowski, Dag Jonssen. I midten: Ole Johan Lillegaard. Foran: Sven Lillegaard og Jostein Hetland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway