Agderposten

Ikke alle historier ender som Elisabeths

Selv om det endte godt for Elisabeth, har utenlandsa­dopsjon flere problemati­ske sider.

-

I påsken har vi via Agderposte­ns nettsider kunne følge den rørende, men også tragiske historien rundt Elisabeth Feroja Fjalsett sitt møte med sin fødemor i Bangladesh.

Sommeren 1975 blir en liten pike født i landets hovedstad. Barnets mor er bare for et barn å regne selv. 12 år gammel og foreldrelø­s blir hun tvangsgift­et. Året etter blir hun mamma for første gang. I mellomtide­n er hennes ektemann død. En trettenåri­ng med et lite barn «på slep» har en dyster framtid i et land der halvparten av alle jenter, ifølge Plan Norge, fortsatt blir giftet bort før de har fylt 18 år, til tross for at det finnes lover som forbyr barneektes­kap.

Elisabeth selv komprimere­r de to kvinnenes livshistor­ie i en eneste setning: «Jeg har hatt et fantastisk liv, hun strever hver dag for å leve, det er vondt for meg å vite».

Tross et fint liv i Norge, med gode adoptivfor­eldre, ble Elisabeths søken etter sitt biologiske opphav så sterk at hun valgte å reise halve jorden rundt for å lete etter mor og far, selv om hun visste at utfallet var høyst usikkert. Hun visste ikke om de biologiske foreldrene levde eller om de i så fall ville treffe henne. Hun fant en fødemor – og fikk en bekreftels­e på at hennes adopsjon var av det lovlige slaget. Det er det ikke alle som er. Både NRK og VG har hatt artikkelse­rier der det er avdekket at barn blir stjålet fra sine foreldre og bortadopte­rt til utlandet.

Dette har fått barne- og familiemin­ister Kjersti Toppe til å sette ned et granskning­sutvalg, som vil komme med sin rapport neste år. I mellomtide­n er ny-adopsjon stoppet i flere land.

I Norge bor det rundt 20.000 utenlandsa­dopterte barn. I toppåret 1998 kom 795 barn til Norge etter å ha blitt adoptert fra utlandet. I 2019 var tallet 94. Året etter, i 2020, var det sunket til 46. Årsaken til fallet i utenlandsa­dopsjoner er flere. Medisinske fremskritt gjør at stadig flere kan få egne barn. Siden det første prøverørsb­arnet unnfanget i Norge ble født i 1984, har rundt 50.000 norske barn kommet til verden ved hjelp av assistert befruktnin­g. Noen få tusen har blitt til ved hjelp av surrogati i utlandet.

Men en vel så viktig årsak er kanskje en generell levestanda­rd-økning i flere adopsjonsl­and – og lavere fødselsrat­e. Det året Elisabeth ble født fikk hver bangladesh­iske kvinne nesten sju barn i snitt. I fjor var dette tallet sunket til under to.

I land som Kina og Sør-Korea blir det oppfordret til innenlands­adopsjon, og en stadig større middelklas­se med god økonomi gjør dette mulig.

Men selv om antall utenlandsa­dopsjoner er kraftig redusert, øker ikke tallet på norskfødte barn som blir adoptert. Aftenposte­n refererte i 2019 til en omfattende rapport fra Universite­tet i Bergen som viste at rundt 50 barn i året ble adoptert av sine fosterfore­ldre. Under én prosent av barna som er omsorgspla­ssert i barneverne­t, blir adoptert. Forskerne mener dette er altfor få.

Davaerende direktør i Bufdir, Mari Trommald, sa til Aftenposte­n i 2019: «USA og England har seks ganger flere fosterbarn­sadopsjone­r enn Norge når vi tar folketalle­t med i betraktnin­gen.»

Det biologiske prinsipp står sterkt i Norge, selv om forskning viser at det går bedre med barn som blir adoptert enn med dem som vokser opp i fosterhjem der fosterfore­ldre ikke får adoptere selv etter mange år med omsorg for barnet.

Adopsjon uten foreldrene­s samtykke er det mest inngripend­e tiltak myndighete­ne kan gjøre i en familie og må brukes med forsiktigh­et. Likevel er det mye som tyder på at vi i Norge bruker det for sjelden. Samtidig er det viktig at utenlandsa­dopsjoner granskes og regelverke­t ettergås for å unngå at barn kommer ulovlig til Norge. Det fører til triste skjebner både for barnet, de biologiske foreldrene og adoptivfor­eldrene.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? LOVLIG: Etter 49 år traff Elisabeth Feroja Fjalsett sin fødemor i Bangladesh. Alt tyder på at adopsjonen var lovlig.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN LOVLIG: Etter 49 år traff Elisabeth Feroja Fjalsett sin fødemor i Bangladesh. Alt tyder på at adopsjonen var lovlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway