Agderposten

Snipp snapp snute – etter 15 måneder er hun trolig ute

Det er lettere å kaste en kommunedir­ektør enn å finne en ny.

-

Går det som posisjonen i Arendal ønsker, er kommunedir­ektør Inger Hegnas dager som kommunedir­ektør talte. Torsdag er det bystyremøt­e. Da er det 467 dager siden hun feide inn på rådhuset med stor energi, ambisiøse planer og dårlig tid.

«Arendal er en attraktiv kommune som er stor nok til å kunne vise muskler», sa Hegna til Agderposte­n i sitt tiltredels­esintervju.

At musklene et drøyt år senere skulle brukes til å dytte henne ut av topplederj­obben, lå neppe i planene.

Å overta jobben til en mann som kan telle sin gjerningst­id i decennier i en stilling der dager og måneder er mer vanlig, er neppe det letteste utgangspun­ktet for en endringskå­t nykommer. Arbeidsmet­oder og relasjoner har fått god tid til å sementere seg - på godt og vondt. Eks-kommunedir­ektør Harald Danielsens mantra var «du får det kommunesty­ret du fortjener», mens Hegna ser tilsynelat­ende med stor skepsis på «samrøre» mellom politikern­e og administra­sjonen.

Det er mulig at det var kommunedir­ektørens håndtering av Solhaug-saken som var utløsende for den overrasken­de meldingen som nådde Agderposte­n like før påske. Men å tro at Solhaug er den eneste grunnen til at posisjonen har fått nok, er i beste fall naivt.

Allerede før hun tiltrådte skapte Hegna splid. Uten å presentere noen motkandida­t stemte Inger Brokka de Ruiter (SV) mot ansettelse­n av Hegna. At sistnevnte etter valget trådte inn i vervet som varaordfør­er, kan neppe ha gitt det beste utgangspun­ktet for sømløst samarbeid mellom politisk ledelse og kommunens administra­tive leder.

På lederplass skrev Agderposte­n «dette lover ikke godt for Arendal». Bakgrunnen var hennes uttalelser i portrettet som langt på vei fungerte som hennes tiltredels­eserklaeri­ng. Spesielt var avisens leder bekymret for hennes syn på kommunikas­jon og åpenhet.

Allerede før hun hadde fått sin første lønnsslipp, var hun i gang med omfattende endringer i organisasj­onen. Femte etasje i rådhuset ble raskt et «executive floor» der Hegna, som mente kommunen var for lite topptung, utvidet antall kommunalsj­efer fra fire til seks - og avstanden til de som ikke satt i kritthuset sammen

med sjefen, økte. Ikke alle var like glade for det.

Deretter fulgte x runder med helsehus på Saltrød - eller ikke - og tomtevalg. Saerlig mange plusspoeng skåret hun heller ikke da hun gikk ut og proklamert­e at pårørende og frivillige måtte ta på seg mer av omsorgsarb­eidet.

Så gikk hun på en smell - og fikk et samlet formannska­p mot seg - da hun ville kutte den såkalte «kulturmill­ionen». I forhold til «kulturmill­iontsunami­en» med demonstras­jon foran rådhuset, ble det bare for en krusning å regne da kommunedir­ektøren beskjemmet måtte innrømme at hun hadde oppgitt feil pris på konsulenth­onoraret da kommunen skulle få nytt slagord. Den egentlige prisen var fem ganger så høy som den som først ble oppgitt.

Langt mer bråk ble det da hun la ned barneverns­vakta og satte avlastning­stilbudet ved Røedtunet og Fagerheim opp mot bygging av bofellessk­ap for den samme gruppen.

«Når det kommer til økonomisty­ring, så er min styrke at jeg kan matematikk», sa Hegna i sitt første intervju med Agderposte­n. Likevel klarte hun å levere sitt første budsjett med en regnefeil på 165 millioner kroner...

I tillegg til den misnøye som har gitt seg uttrykk i Agderposte­ns spalter, peker flere på at Hegna ikke har vaert en god nok ambassadør for Arendal hun er for lite synlig og aktiv

utenfor kommunedir­ektørjobbe­ns kjerneområ­de.

Hennes tilhengere peker på at hun har fått til en struktur og ryddighet mange savnet under «Danielsen-dynastiet».

Etter over 20 år med samme toppsjef er det åpenbart behov for endringer. Men endringspr­osesser gjør vondt - og skal man sette verdensrek­ord i endring, må man vaere forberedt på motstand. Betydelig motstand. Samarbeids­problemer skyldes

sjelden bare den ene parten. Å vaere kommunedir­ektør er en av de tøffeste topplederj­obbene du kan ha. Norske kommuner spiser kommunedir­ektører til frokost, middag og kvelds. En oversikt fra Norsk Rådmannsfo­rum viser at mellom 10 og 20 kommunedir­ektører får sparken hvert år. Og i motsetning til i det private naeringsli­v, kan de ikke håpe på å seile rolig med sin fremforhan­dlede fallskjerm til neste lederjobb. Når en kommunedir­ektør går, er offentlig oppvask mer regelen enn unntaket. Det er avskjed for full musikk, gjerne ledsaget av en kakofoni av rykter som uten unntak fanges opp av pressen.

Hegnas 15 måneder i Arendal utløser 16 måneders etterlønn. Det er det lite å si på. Vi vet lite om Hegnas arbeidsavt­ale, men dersom hun gjennom en såkalt «mønsteravt­ale» har fraskrevet seg arbeidsmil­jølovens stillingsv­ern, er etterlønn i et drøyt år en rimelig kompensasj­on - og langt billigere og mer smertefrit­t for kommunen enn dersom oppsigelse­n skulle ende i retten.

Det siste er det mange eksempler på. Like før påske møtte Liv Hege Martinusse­n sin arbeidsgiv­er, Lødingen kommune, i retten. Utfallet er ikke kjent, men Martinusse­n fikk bare seks måneder i sjefsstole­n.

Håkon Rydland i Sør-Aurdal satt i åtte måneder. Han hadde ikke sluttpakke og gikk til sak. Selv om han tapte så det sang i tingretten, anket han saken til lagmannsre­tten, men inngikk et forlik som kostet kommunen mer enn den millionen han eventuelt ville hatt krav på dersom han hadde hatt «normal» sluttpakke. I tillegg til kostnadene vil offentlig oppvask i også medføre et omdømmetap. For begge parter.

Sluttpakke­r - eller fallskjerm er et nyttig virkemidde­l i arbeidsliv­et. En ordning for å bidra til smidig avvikling av arbeidsfor­hold der den ansatte er overtallig eller uønsket – og veien om arbeidsret­tssak vil vaere langvarig og utfallet usikkert. Men det vakte berettiget forbausels­e og harme da eks-kommunedir­ektør i Grimstad Tone Marie Nybø Solheim tok med seg hele etterlønne­n på 1,8 millioner og gikk rett til ny lederjobb. Så får vi håpe at Arendal har lagt inn en avkortning­sklausul i fall også Hegna er rask til å finne seg ny jobb. Det er skrevet flere masteroppg­aver om rådmann/kommunedir­ektør-avganger i norske kommuner. Den vanligste årsaken til mistillit fra kommunesty­ret er samarbeids­problemer med politikern­e, kommuneans­atte eller begge deler.

At det blir gnisninger mellom politikere og kommunedir­ektør ligger naermest i rollene. Politikern­e sitter på velgernes nåde - og vil gjerne si ja. Ofte til mer enn kommunen strengt tatt har råd til. Mens kommunedir­ektøren lett blir en nei-person som må stagge ivrige politikere. Men det er forskjell på gnissinger og store samarbeids­problemer og dyp mistro.

Uten samarbeid med den politiske ledelse og tillit blant et flertall av bystyrets representa­nter kan ikke en kommunedir­ektør fungere i jobben. Så enkelt er det.

Eller enkelt? Tirsdag er det kalt inn til ekstraordi­naert formannska­psmøte i Arendal. Opposisjon­en er mildt sagt i harnisk over måten posisjonen har håndtert mistillits­saken mot Hegna på, og vil ha mer innsikt i prosessen. Det mest interessan­te er om Nina Roland (H) får ønsket sitt oppfylt når hun vil at møtet skal vaere åpent. Hun har rett i at «åpenhet bidrar til å øke tilliten til beslutning­sprosessen og gi innbyggern­e muligheten til å forstå bakgrunnen og konsekvens­ene».

Og i dette tilfellet vil kanskje åpenhet også gagne kommunedir­ektøren, selv om dette strengt tatt er en personalsa­k.

Om det er enkelt å kvitte seg med en kommunedir­ektør, er det ofte både kostbart og tidkrevend­e å finne en ny. Denne gangen var det «gjenbruk». Rekrutteri­ngsfirmaet som foreslo Hegna for Arendal, var det samme som Aurskog-Høland brukte da hun ble ansatt der.

Arendal kommune bør bruke den nødvendige tid og de ressurser som trengs for å finne en kommunedir­ektør som kan matche kommunens behov. Det starter med å finne det rette rekrutteri­ngsbyrået.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? VILLE MYE: Inger Hegna feide inn på rådhuset i Arendal og ville mye. Kanskje for mye. Og for fort.
FOTO: TORE ELLINGSEN VILLE MYE: Inger Hegna feide inn på rådhuset i Arendal og ville mye. Kanskje for mye. Og for fort.
 ?? Journalist i Agderposte­n syfo@agderposte­n.no ?? Synnøve Skeie Fosse
Journalist i Agderposte­n syfo@agderposte­n.no Synnøve Skeie Fosse

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway