Agderposten

Kutter i honorarer og halverer publikumst­all

Spornesfes­tivalen skal ha like mange artister, men halverer antall besøkende. Her er årets «line-up».

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

– Vi er kjent for å vaere den lille festivalen med det store hjertet, og nå skal vi litt tilbake til røttene, sier festivalge­neral og daglig leder Tom Rudi Torjussen til Agderposte­n.

Han forklarer at Spornesfes­tivalen derfor går stikk motsatt vei av mange andre festivaler, som gjerne ønsker å vokse seg større og større for hvert år.

– Vi ønsker å bedre festivalop­plevelsen for våre gjester i enda større grad. Vi tenker ikke på dem som publikum, men som gjester, og derfor har vi bestemt oss for å gjøre det enda triveliger­e for dem. Vi har besluttet å halvere antallet gjester sammenlikn­et med antallet i fjor. Vi skal ta festivalen tilbake til 2018-nivå, sier Torjussen.

I 2023 var det rundt 1.000 besøkende på Spornesfes­tivalen hver dag. Sommerens utgave blir med rundt 500 gjester daglig.

– Det blir en mye mer intim festival i år, men med like mange artister, sier han.

– Og hvordan går det regnestykk­et opp?

– Nei, det er jo et lite kunststykk­e det da, sier han, og utdyper:

– Vi er heldige som har en godt rykte i musikkmilj­øet. Mange av artistene som har spilt her snakker varmt om opplevelse­n. Det er noe eget ved å spille intimkonse­rt for et lyttende, engasjert og dedikert publikum – i naturskjøn­ne omgivelser. Det gjør at vi får tilgang på artister som normalt spiller for et større publikum, sier festivalge­neralen.

Går ned i honorar

Torjussen har derfor forhandlet ned artisthono­rarene til årets festival.

– Vi har spilt med åpne kort og sagt at vi ønsker å bedre festivalop­plevelsen og tilby intimkonse­rter med superdedik­ert publikum. Da kan vi selvsagt ikke betale de store honorarene, men selv headlinern­e til sommeren er inneforstå­tt med dette, sier han.

En av årets headlinere, Paal Flaata, spilte på Spornesfes­tivalen i 2018 og ba da Torjussen om «ikke å la festivalen vokse seg for stor».

– Det var faktisk han som sa det: «Vet du hva, Tom? Jeg synes du må holde denne festivalen på det nivået den er nå». Men så vokste vi litt mer likevel da. Ikke sånn at vi ble storestore, men nok til at vi nå ønsker oss tilbake til gullårene der i 2018 og 2019, sier festivalsj­efen.

Han forklarer at beslutning­en ikke akkurat er en økonomisk genistrek.

– Aldri handla om penger

– Nei, altså. Som alle skjønner er det ikke en økonomisk lur beslutning å lage like mye festival for halvparten så mange betalende gjester. Men Spornesfes­tivalen har aldri handla om å tjene penger for vår del. Vi gjør dette på dugnad av helt andre årsaker, sier han.

Torjussen forklarer at årets publikum vil oppleve mindre trengsel, men like mye tilbud på festivalom­rådet som vanlig.

– Det blir en egen DJ-scene og en del sånne lounge-ting. Vi sprer det litt mer utover slik at folk får mer luft. Det blir garantert ingen sild-i-tønne-opplevelse, sier han.

Artistene til årets festival, som alle ble offentligg­jort samtidig onsdag morgen, er både kjente og ukjente.

Se hele programmet i faktabokse­n under her:

– Norges beste liveband

I tillegg til nevnte Paal Flaata er det kjente artister som Nils Petter Molvaer Trio og Folk og Røvere som er blant årets headlinere.

I tillegg er det mer ukjente artister som OK Wetten, Flunk og Longfield & Super Skeleton på programmet.

– Longfield & Super Skeleton er et band som fortjener masse oppmerksom­het, men som kanskje ikke er så kjente i Norge. De er et av Norges beste liveband. Seks stykker på scenen som er utadvente og kule. Det er full pakke med rock, sier Torjussen.

I tillegg har han også funnet plass til flere lokale artister. Americana-dronningen i Arendal, Rebekka Lundstrøm, spiller fredag. Det samme gjør bandet Farin, som blant annet består av Caroline Kristianse­n (søsteren til Raylee).

Også det norske elektronik­abandet Flunk står på scenen fredagen. Alt i alt et program festivalsj­efen selv er veldig fornøyd med.

– Veldig mange av artistene jeg hadde på ønskeliste­n før jeg begynte å booke i år, står nå på programmet. Det er veldig stas, sier han.

 ?? ?? SPORNESFES­TIVALEN: Halverer antall besøkende til sommerens festival. Her fra festivalen i 2023.
SPORNESFES­TIVALEN: Halverer antall besøkende til sommerens festival. Her fra festivalen i 2023.
 ?? FOTO: ØYVIND JOHNSEN ??
FOTO: ØYVIND JOHNSEN
 ?? FOTO: JON-MICHAEL JOSEFSEN / NTB ?? KOMMER: Paal Flaata kommer tilbake til Spornesfes­tivalen til sommeren.
FOTO: JON-MICHAEL JOSEFSEN / NTB KOMMER: Paal Flaata kommer tilbake til Spornesfes­tivalen til sommeren.
 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ?? FORNØYD: Festivalsj­ef Tom Rudi Torjussen er fornøyd med både program og planer for Spornesfes­tivalen 2024.
FOTO: MATIAS SMØRVIK FORNØYD: Festivalsj­ef Tom Rudi Torjussen er fornøyd med både program og planer for Spornesfes­tivalen 2024.
 ?? ?? STEMNING: Spornesfes­tivalen er kjent for intim og god stemning.
STEMNING: Spornesfes­tivalen er kjent for intim og god stemning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway