Agderposten

Setter trolig verdensrek­ord

Snart skal et to år langt prosjekt endelig åpnes for allmennhet­en. Jon Olav Vehus kan trolig skilte med verdensrek­ord.

- Vilde Polle Nøtnes og Eline Storsaeter

– Den er jo helt vanvittig stor den der. I tillegg er den veldig spesiell innvendig også, sier birøkter Jon Olav Vehus til Agderposte­n.

I løpet av de siste to årene har birøkteren på Vehus Bigård på Dølemo lagt inn mellom 300 til 400 timer arbeid for å få ferdig en gigantisk bikube.

En bikube av dimisjoner verden trolig aldri har sett før.

– Det har kostet meg mye dette prosjektet. Men nå er den endelig ferdig. Det er ikke noen som har bygget en slik, og det er ikke registrert i Guinness rekordbok. Det skal jeg gjøre, sier han stolt og fornøyd.

Det var Tvedestran­dsposten som omtalte saken først.

Ordfører-besøk

27. april åpner ordføren i Åmli bikuben for besøkende som ønsker å kjøpe honning og laere mer om bienes verden.

– Det er mange som har lurt på om de kan komme opp å se, men jeg har måttet vente. Det er ikke noe gøy å vise noe halvferdig, sier birøkteren.

Om ikke utsiden er nok til å gjøre folk nysgjerrig­e, så kan innsiden by på enda en unik opplevelse.

Bikuben blir som en slags vippsebu, hvor det er glassluker montert på den ene veggen.

Her kan publikum komme tettere på bienes liv og aktivitet.

Glasskuben har til sammen 12 dører som publikum kan åpne slik de vil, og få se biene i aksjon. Kassene er det hengelåser på. Den er bygd med sikkerhets­mekanismer slik at ingen bier slippes løs.

– Den er laget slik at den er helt trygg selv når den blir utsatt for barn som liker å fikle med alt mulig.

I tillegg er det plakater med informasjo­n om bier, pollinerin­g og birøktere på veggene. Det er også et kjøleskap med utsalg av honning på glass.

I tillegg er det utstilt et 60 centimeter stort vepsebol, som er bygd inn i et slags monter i pleksiglas­s. Hvordan det vil se ut, vil birøkteren spare til åpningsdag­en.

Inspirert av metall-elg

Ideen for den uvanlig store bikuben fikk han da han kjørte datteren sin opp til Trøndelag. Han fikk øye på Stor-elgen langs riksvei 3 gjennom Østerdalen.

– Jeg fikk lyst til å bygge en gigantisk kube hvor folk kunne stoppe opp for å ta bilder, slik de gjør med elgen, sier Vehus.

Birøkteren har stor tro på at prosjektet hans kommer til å bli en attraksjon i Dølemo. Den er også tilpasset slik at folk med rullestol eller dårlige bein også kan komme til.

– Det blir helt spesielt. Jeg tror de som vil se dette vil bli mektig imponert, forteller han.

 ?? ?? HEDER: Jon Olav Vehus kan sine bier. I 2023 ble han kåret til årets birøkter.
HEDER: Jon Olav Vehus kan sine bier. I 2023 ble han kåret til årets birøkter.
 ?? ?? BIKUBE: Vehus Bigård på Dølemo.
BIKUBE: Vehus Bigård på Dølemo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway