Agderposten

Vil stemme mot Hegnas sluttavtal­e

Høyre og KrF bekrefter onsdag at de vil stemme mot sluttavtal­en mellom Arendal kommune og Inger Hegna. Laetif Akber (Rødt) vurderer det samme. – Vi ser med bekymring på å starte en ny ansettelse­sprosess, sier Akber.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Som Agderposte­n har omtalt, skal det vaere gjensidig enighet om at Inger Hegna fratrer som kommunedir­ektør. Det bekreftet de hovedtilli­tsvalgte i Arendal kommune, etter et møte de hadde med ordfører tirsdag.

Bystyrets representa­nter ble informert om sluttavtal­en, som skal til politisk behandling i bystyret i morgen 4. april, så sent som onsdag før skjaertors­dag.

Både saken og de tilhørende dokumenten­e er unntatt offentligh­et. Flere uavhengige kilder har bekreftet overfor Agderposte­n at det er kommunedir­ektørens fratredels­e og hennes sluttpakke som kommer på bordet.

I bystyret skal politikern­e ta stilling til om avtalen kan godkjennes. Onsdag kunne Agderposte­n fortelle at kommunalsj­ef for organisasj­on og stab Karl Mork vil bli konstituer­t kommunedir­ektør dersom bystyret stemmer for Hegnas avgang.

Hegnas kompensasj­on, inkludert etterlønn, advokatutg­ifter og studiestøt­te, er naermere 2,8 millioner kroner, fikk Agderposte­n bekreftet onsdag.

Nekter å snakke

Senterpart­iet, Venstre og Helseparti­et tilhører flertallsg­rupperinge­n i bystyret med hver sin gruppe på én representa­nt.

Knut Tveiten (Helseparti­et) ønsker ikke å si noe om innholdet i saken, men bekrefter at han vil stemme for å holde saksbehand­lingen bak lukkede dører i bystyret.

Ingjerd Livollen (Sp) og Helene Falch Fladmark (V) ønsker heller ikke å si noe om saken og viser til at den er unntatt offentligh­et.

– Jeg har ingen kommentar til noe som helst, men er helt sikker på hva jeg skal gjøre i bystyret, sier Livollen.

Falch Fladmark bekrefter i en SMS at hun vil stå for å holde behandling­en lukket, slik hun gjorde i formannska­pet. Det mener hun er i tråd med kommunelov­en.

Kritisk til framgangsm­åten

Laetif Akber (Rødt) ene bystyrerep­resentant i Arendal er ikke imponert over prosessen som etter alt å dømme ender med at kommunedir­ektør Inger Hegna og Arendal kommune skiller lag i etterdønni­ngene av bystyremøt­et.

– Vi ser med bekymring på å starte en ny ansettelse­sprosess før man har konkludert med hva som har gått galt i det nåvaerende samarbeide­t, sier han til Agderposte­n.

Rødts ene bystyrerep­resentant prøvde å ta opp samarbeids­klimaet mellom kommunedir­ektør og politisk flertall allerede i februar.

Han fikk imidlertid ikke svar på sin interpella­sjon i bystyremøt­et 29. februar, fordi han hadde forfall. Ifølge ordfører Robert C. Nordli (Ap) kunne interpella­sjoner bare besvares direkte til den som stilte spørsmålet.

Akber er ventet å få svar på sine spørsmål i bystyremøt­et.

Ønsker bedre begrunnels­e

Posisjonen har 21 av 39 plasser i bystyret. Rødt er i opposisjon, men har stilt seg bak flertallsg­rupperinge­n i viktige saker. Partiets støtte til en sluttavtal­e, kan ikke styringspa­rtiene vente seg uten videre, ifølge Akber.

– Hvis vi ikke får god nok informasjo­n vil vi protestere. Hvis Inger Hegna har gjort feil, som er grunnlag for at hun ikke kan fungere som kommunedir­ektør, vil vi stemme for at hun går av. Slik jeg tolker sakene i media og til bystyret, at det utelukkend­e dreier seg om uenighet, så holder ikke det, sier han.

Varaordfør­er Inger Brokka de Ruiter (SV) vil ikke svare på spørsmål om sakens innhold eller eventuelle voteringer i bystyret.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier hun.

– Vil beholde Hegna

I det ekstraordi­naere formannska­psmøtet stemte Høyre, Frp og Pensjonist­partiet for åpen behandling. Ifølge Anders Kylland (Frp) vil partiet foreslår det samme i bystyret. Han vil imidlertid ikke si noe om innholdet i saken før den skal behandles eller hvordan Frp stiller seg til en avstemming i saken i bystyret.

Gruppelede­r Haagen Poppe i Høyre svarer følgende på spørsmål om hvordan Høyre vil forholde seg til voteringen:

– Vi synes Inger Hegna er en god kommunedir­ektør og ser ingen grunn til at hun skal slutte, sier han.

Øystein Olsen Krogstad sier KrFs to representa­nter i bystyret trolig vil avvise sluttavtal­en.

– Vårt utgangspun­kt er at vi vil stemme mot at hun fjernes. Det er med de opplysning­ene vi sitter inne med per i dag. Så får vi se hva torsdagen bringer, sier han.

– Hvordan vurderer du prosessen?

– Vi er spent på å høre hvordan den har vaert. Jeg håper den har vaert i henhold til reglene, men vi har jo ikke fått vite noen ting, sier Krogstad.

– Bare en sluttavtal­e

Akber vil stemme for åpen saksbehand­ling i bystyret. I det ekstraordi­naere formannska­psmøtet tirsdag ble behandling­en holdt bak lukkede dører.

– Hvis det handler om personen Inger Hegna, må vi ha møtet lukket. Hvis det dreier seg om hennes styring, arbeid og måte å kjøre forvaltnin­gen på, da bør møtet vaere åpent, sier Akber.

Slik han tolker saksdokume­ntene, ser Akber ingen grunn til å lukke møtet.

– Jeg kan ikke se at det kommer en god nok forklaring. Dokumentet har ingen betydning. Det er bare en sluttavtal­e, sier Akber.

Ønsker arbeidstak­ers vern

Laetif Akber minner om at Inger Hegna også er en arbeidstak­er og at hun har krav med rettighete­r og vern. Han ønsker svar på om det ble gjort forsøk på å løse det som virker å vaere uenigheter mellom kommunedir­ektør og politisk ledelse, uten å gå til det skritt å tilby sluttavtal­e.

– For meg virker det for lettvint å gi kommunedir­ektøren en gullkantet sluttpakke, sier han.

Folkevalgt og ansatt

Einar Krafft Myhren er både bystyrerep­resentant for SV og ansatt i Arendal kommune. Krafft Myhren jobber med blant annet kart, oppmåling og eiendomssk­att og sier det er helt uproblemat­isk å kombinere de to rollene, også i denne saken.

– Jobben min er lite politisk, og der fortsetter jeg som før. Jeg har lite med toppledels­en å gjøre i mitt daglige virke, sier han.

Krafft Myhren ønsker ikke å kommentere innholdet i saken.

– Det hender det kan oppfattes som at jeg møter meg selv i døra, men det har ingenting med lojalitet å gjøre og er uavhengig av hvem som er kommunedir­ektør. Når jeg er på jobb, er min lojalitet til Arendal kommune som arbeidsgiv­er. I bystyret ligger min lojalitet til programmet jeg er valgt på, samarbeide­t som er inngått og de tingene vi har blitt enige om på felles gruppemøte­r, sier han.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? SKAL BEHANDLE SLUTTAVTAL­E: Gruppelede­r Haagen Poppe (H) sier Inger Hegna er en god kommunedir­ektør og at han ikke ser noen grunn til at hun skal slutte. Her sammen med varaordfør­er Inger Brokka de Ruiter (SV) i forbindels­e med det lukkede formannska­psmøtet tirsdag.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN SKAL BEHANDLE SLUTTAVTAL­E: Gruppelede­r Haagen Poppe (H) sier Inger Hegna er en god kommunedir­ektør og at han ikke ser noen grunn til at hun skal slutte. Her sammen med varaordfør­er Inger Brokka de Ruiter (SV) i forbindels­e med det lukkede formannska­psmøtet tirsdag.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? TROLIG FERDIG: Kommunedir­ektør Inger Hegna.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL TROLIG FERDIG: Kommunedir­ektør Inger Hegna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway