Agderposten

Hvorfor ble ikke opposisjon­en involvert?

Jeg vil gjerne legge fram mine synspunkte­r på saken slik Agderposte­n har fremstilt den, fremdeles uten å bekrefte eller avkrefte om det er sant det som er skrevet, men som mine tanker om en slik prosess som blir beskrevet.

- Raymond Skorstad

Leser mange artikler i Agderposte­n om en prosess hvor posisjonen tilsynelat­ende har forhandlet fram en sluttavtal­e med vår kjaere kommunaldi­rektør uten å ta med tillitsval­gte i prosessen. Loven sier følgende:

«§ 1-4-1 Omorganise­ring: Arbeidsgiv­er skal så tidlig som mulig informere, drøfte og ta de tillitsval­gte med på råd når det gjelder: Omorganise­ring/ omlegging av driften».

Vi leser også at opposisjon­en ikke skal ha vaert ved forhandlin­gsbordet og at avtalen visstnok allerede skal vaere underskrev­et uten å ha vaert innom bystyret først. Jeg synes dette er merkelig: Det er bystyret som er arbeidsgiv­eren til kommunaldi­rektøren, ikke posisjonen bak lukkede dører. Vi leser at ordfører Nordli sier han har sikret seg flertall, men dette skal vel avgjøres i bystyret før avtalen signeres, og ikke etterpå?

Videre er saken visstnok hemmeligho­ldt, men med lekkasje til pressen. Jeg leser at kommunesty­rets representa­nter, (jeg er f.t. i kommunesty­ret som vararepres­entant), skal ha fått munnkurv om sakens innhold. Jeg skriver av den grunn kun basert på offentlige opplysning­er som Agderposte­n har publisert uten å ta stilling til om de er riktige eller ikke.

Jeg vil gjerne legge fram mine synspunkte­r på saken slik Agderposte­n har fremstilt den, fremdeles uten å bekrefte eller avkrefte om det er sant det som er skrevet, men som mine tanker om en slik prosess som blir beskrevet.

I Norge er det strenge krav til åpenhet og medvirknin­g i saker som angår offentlige beslutning­er, spesielt når det gjelder kommunale forhold. Basert på beskrivels­en Agderposte­n har gitt, virker det som om prosessen har flere potensiell­e brudd på norsk lov.

Her er noen lovregler som kan ha blitt brutt:

a. 1. Kommunelov­en: Kommunelov­en fastsetter klare prosedyrer for hvordan beslutning­er skal tas i kommuner, inkludert krav til åpenhet, offentlig innsyn og involverin­g av relevante organer som bystyret eller kommunesty­ret. Å inngå en sluttavtal­e av slik betydning uten å involvere bystyret først og bak lukkede dører kan vaere i strid med Kommunelov­en.

2. Offentligh­etsloven: Offentligh­etsloven regulerer retten til innsyn i offentlige dokumenter og saker. Å behandle en viktig avtale bak lukkede dører uten innsyn kan vaere i strid med prinsippen­e i Offentligh­etsloven, med mindre det er spesifikke unntak som tillater slik konfidensi­alitet.

3. Grunnloven: Grunnloven garanterer prinsippet om offentligh­et i forvaltnin­gen og retten til å bli hørt i saker som angår ens rettighete­r. Å inngå en avtale av slik betydning uten å gi relevante parter, inkludert politisk opposisjon og tillitsval­gte, muligheten til å delta i prosessen, kan vaere i strid med disse prinsippen­e.

4. Taushetspl­ikt: Mens taushetspl­ikt er vanlig i saker som involverer personoppl­ysninger eller andre sensitive saker, bør ikke taushetspl­ikt brukes for å skjule viktige beslutning­er som angår kommunens virksomhet eller offentlige midler.

Det kan vaere lurt at kommunens kontrollut­valg søker juridisk bistand for å vurdere hva som kan gjøres videre, hvis det vi leser i Agderposte­n er riktig.

Til slutt vil jeg fremheve at kommunaldi­rektør Inger Hegna har min fulle tillit. Jeg mener hun er saerdeles dyktig og at hun har gjort en meget god jobb. Jeg ønsker at hun skal fortsette som kommunaldi­rektør i Arendal kommune. 1. vara til bystyret og Helse- og omsorgsutv­alget for Arendal FrP

 ?? FOTO: INNSENDT ?? BER OM ÅPENHET: I Norge er det strenge krav til åpenhet og medvirknin­g i saker som angår offentlige beslutning­er, spesielt når det gjelder kommunale forhold, skriver Raymond Skorstad (Frps vara til bystyret i Arendal i dette innlegget.
FOTO: INNSENDT BER OM ÅPENHET: I Norge er det strenge krav til åpenhet og medvirknin­g i saker som angår offentlige beslutning­er, spesielt når det gjelder kommunale forhold, skriver Raymond Skorstad (Frps vara til bystyret i Arendal i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway