Agderposten

DET HENDTE

-

1328:

Den første kjente brannen i Nidarosdom­en brøt ut. Kirken hadde da stått ferdig i om lag åtte år. Brannen var svaert omfattende og førte til store skader på bygningen. Ifølge Wikipedia styrtet taket ned og ødela steinhvelv­ingene, tårnet falt ned og knuste korveggen mot oktogonen, og treverket innvendig ble antent. Katedralen er blitt herjet av brann ytterliger­e fem ganger, i 1432, 1451, 1531, 1708 og 1719. I tillegg blåste deler av tårnet ned en stormnatt i 1689. Midt på 1800-tallet lå selve skipet for lengst i ruiner, og bare mindre deler av kirken var i bruk. Som følge av den nasjonale oppvåkning­en ble Nidaros Domkirkes Restaureri­ngsarbeide­r opprettet i 1869. Katedralen slik vi kjenner den i dag er et resultat av drøyt 150 års bygnings- og restaureri­ngsarbeide­r.

1875:

Bedřich Smetanas symfoniske tonedikt «Vltava» (tysk: «Die Moldau») ble uroppført i Praha. Stykket, som utgjorde en del av den patriotisk­e syklusen «Má vlast» («Mitt fedreland»), er blitt stående som Smetanas mest kjente komposisjo­n. Komponiste­n så for seg verket som en musikalsk levendegjø­ring av Vltavas løp, med elvas forvandlig fra små, vimsende bekker til en mektig flod. Smetana hadde lånt den smektende melodien fra «La Mantovana», en folketone fra 1500-tallet. Melodien er blitt tilskrevet en italiensk tenor ved navn Giuseppe Cenci. Den samme melodien har også inspirert Israels nasjonalsa­ng, «Hatikvah». Ved uroppførel­sen i Praha var Smetanas helse allerede begynt å skrante. Det antas at komponiste­n led av syfilis i et tidlig stadium. Smetana døde i 1884, 60 år gammel. 1968:

Fredsprisv­inneren og borgerrett­ighetsfork­jemperen Martin

Luther King jr. ble skutt og drept på en balkong utenfor Lorraine Motel i Memphis. I juni samme år pågrep britisk politi en mann med et falsk kanadisk pass på Heathrow Airport. Mannen viste seg å vaere James Earl Ray, en hvit segregasjo­nstilhenge­r og fengselsfl­yktning som var mistenkt for drapet på King i Memphis. Ray erklaerte seg skyldig i retten, etter manges mening for å unngå dødsstraff, og ble dømt til 99 års fengsel. Men bare tre dager senere trakk Ray tilståelse­n tilbake og hevdet at han var blitt narret til å tilstå av sin advokat. I 1990-årene tok begivenhet­ene en overrasken­de vending, da Kings familie ga sin støtte til Rays ønske om å få saken gjenopptat­t. King-familien mente Ray var uskyldig dømt og at King var blitt myrdet av en konspirasj­on som involverte amerikansk­e myndighete­r. James Earl Ray døde i fengsel i 1998, uten å ha fått saken sin gjenopptat­t. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway