Agderposten

– Ikke unaturlig at Hegna måtte gå

– Tillit er avgjørende for at en kommunedir­ektør kan stå i jobben, slår Pål Frydenberg fast. Selv ble han avskjedige­t fra toppstilli­ngen i Tvedestran­d i 2016.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Forrige uke avslørte Agderposte­n at kommunedir­ektør Inger Hegna og Arendal kommune kommer til å avslutte arbeidsfor­holdet.

Torsdag ble det bekreftet at Hegna hadde inngått sluttavtal­e. Denne ble godkjent av et flertall på 21–18 i bystyremøt­et.

Ifølge den tidligere kommunetop­pen Pål Frydenberg er det ikke unaturlig at Arendal kommune og Inger Hegna skiller lag.

– Jeg har lenge vaert bekymret for samspillet mellom kommunedir­ektøren og det politiske flertallet. Denne saken handler primaert om ordfører og kommunedir­ektør og deres gjensidige tillitsfor­hold, sier Frydenberg til Agderposte­n.

– Tillit er avgjørende

For ordens skyld, Frydenberg er lokallagsl­eder i Helseparti­et i Arendal. Dermed er han en del av et parti som er med i posisjonen i Arendal.

Foruten det er han også tidligere rådmann i Tvedestran­d kommune.

Han ble sparket fra stillingen i 2016 på grunn av manglende tillit fra kommunesty­ret. Politikern­e klarte imidlertid ikke gi god nok grunn til å avskjedige ham, ifølge Frydenberg.

– Jeg fikk aldri vite grunnen, sa han den gang.

Først seks år senere, kom det fram, ved en glipp fra talerstole­n, at det trolig dreide seg om økonomisty­ring.

Frydenberg tok med seg om lag 2 millioner kroner i sluttpakke ut døren fra kommunehus­et.

Han sammenlign­er denne saken med sin egen avskjed i Tvedestran­d.

– Når tilliten ikke er til stede, ligger det i kortene at kommunedir­ektøren må slutte. Tillit er avgjørende. Slik var det for meg, og slik er det for henne. Når du tar på deg en slik toppjobb, må du også regne med at du raskt kan bli sagt opp, sier Frydenberg.

Taus ekssjef

Arendals forrige kommunedir­ektør Harald Danielsen gikk av med pensjon i desember 2022. Da hadde han hatt toppjobben i 23 år. Danielsen ønsker ikke å kommentere hva som har skjedd med etterfølge­ren hans.

– Jeg har ikke grunnlag for å kommentere noe overhodet. Om jeg hadde det, ville jeg ikke delt det med deg. Nå er jeg helt ute av det, sier han.

Støtter posisjonen

Som lokallagsl­eder i Helseparti­et stiller Frydenberg seg 100 prosent bak bystyrerep­resentant Knut Tveiten, sier han.

– Han har vår fulle støtte, selv om vi kun er informert via media. Her har vi med en personalsa­k å gjøre. Vi som står på utsiden av formannska­pet og bystyret har ikke noe med den å gjøre, sier han.

Frydenberg er lite imponert over opposisjon­spolitiker­e som ønsket mer åpenhet rundt saksbehand­lingen. – Kjøret fra Høyre og Frp er latterlig. Man kan ikke behandle en personalsa­k i et åpent møte, sier han.

Frydenberg gir posisjonen ryggdeknin­g for hvordan de har håndtert prosessen.

– Det er helt tydelig at det politiske flertallet har laert av lignende saker. Både min egen i Tvedestran­d og i Grimstad, sier Frydenberg, som sikter til konflikten i Grimstad som førte til Tone Marie Nybø forlot toppjobben.

– I Arendal har det blitt gjort profesjone­lt og veldig bra, sier Frydenberg.

Han er enig i at saken ble behandlet for lukkede dører.

– En kommunedir­ektør er også et menneske. De skal også behandles som en arbeidstak­er innenfor gjeldende lovgivning. Det virker det som at mange ikke forstår, sier han.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? STØTTER POSISJONEN: Tidligere rådmann i Tvedestran­d, Pål Frydenberg, sier det ikke er unaturlig at Inger Hegna må gå. Frydenberg er i dag lokallagsl­eder i Helseparti­et i Arendal. Partiet er en del av flertallsg­rupperinge­n som støtter inngåelse av sluttavtal­e med kommunedir­ektøren.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL STØTTER POSISJONEN: Tidligere rådmann i Tvedestran­d, Pål Frydenberg, sier det ikke er unaturlig at Inger Hegna må gå. Frydenberg er i dag lokallagsl­eder i Helseparti­et i Arendal. Partiet er en del av flertallsg­rupperinge­n som støtter inngåelse av sluttavtal­e med kommunedir­ektøren.
 ?? ARKIVFOTO: NINA ZACHARIASE­N ?? VIL IKKE KOMMENTERE: Arendal kommunes forrige kommunedir­ektør, Harald Danielsen, ønsker ikke uttale seg om konflikten mellom politisk flertall i bystyret og Inger Hegna.
ARKIVFOTO: NINA ZACHARIASE­N VIL IKKE KOMMENTERE: Arendal kommunes forrige kommunedir­ektør, Harald Danielsen, ønsker ikke uttale seg om konflikten mellom politisk flertall i bystyret og Inger Hegna.
 ?? ARKIVFOTO FOTO: ERIK HOLAND ?? FIKK FYKEN: Pål Frydenberg, her fra hans tid som rådmann i Tvedestran­d.
ARKIVFOTO FOTO: ERIK HOLAND FIKK FYKEN: Pål Frydenberg, her fra hans tid som rådmann i Tvedestran­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway