Agderposten

La dere ikke forføre av de flotte tegningene til Snøhetta

Vi i Nei til kanal – ja til et levende sentrum vil at publikum skal få et riktig bilde av kanalen i plan, dvs. sett oven ifra; hvordan det hele vil fungere og konsekvens­er for Arendal sentrum.

-

Innledning­svis nevner vi at Dag Tynes, kjent musikkprof­il, daglig leder av 3D, mange års erfaring fra store arrangemen­ter, produksjon­ssjef for Arendalsuk­a 2018 og mye, mye mer, var en av deltakerne på Kanalselsk­apets folkemøte forleden. Han var entusiasti­sk til kanalen, men kom med en klar advarsel. Dersom kanalen lages vil det ikke bli mulig å gjennomfør­e Arendalsuk­a. Det vil heller ikke bli mulig å avholde store konserter på Sam Eydes plass. Begrunnels­e: når det blir 500 faerre publikumme­re p.g.a. reduksjon av plassen, så vil billettinn­tektene ikke dekke de høye kostnadene for de beste artistene. Disse utsagnene bør Arendals bystyrepol­itikere og andre ta konsekvens­ene av og gå mot bygging av kanalen.

Arendal er en arrangemen­tsby. Det må den fortsette å vaere! Da bruker vi Kanalplass­en, Sam Eyde plass, Pollen og fjorden til båtarrange­menter , bryggene til bl. a. Tall Ship Race, m.v. Sjø/vann har vi nok av med hele havnebasse­nget, utsikt til forbi Tromøybroa mot øst og til Strømbrua i vest.

Plantegnin­gen viser tydelig hvor trangt det er mellom Sparebanke­n Sør og Alti-senteret. Kanalselsk­apets krav var opprinneli­g at kanalen hele veien skulle vaere minst 6 meter i bredde, men her er det ikke plass til mer enn 4 meter. På sørsiden er det bare plass til et gangfelt på 4 meter bredde, ingen sykkelfelt.

På nordsiden mot Alti-senteret varier bredden mellom 4 og 6 meter, men heller ikke her er det tegnet inn et sykkelfelt. Konklusjon­en er at fra Kittelsbuk­t mot broa fra Sparebanke­n til motsatt side blir det kun et trafikkomr­åde. Kittelsbuk­tveien skal vaere bilvei med bro over kanalen.

En vesentlig endring er at det skal anlegges vei tvers over Sam Eydes plass fra P. Thomassens gate til enden av det som kalles Kloa og munne ut i Vestregate. Der er det kort avstand til lyskrysset. Trafikkpro­blemer må forventes. Rådhuset/Kulturhuse­t med resten av Sam Eydes plass vil fungere som en stor rundkjørin­g. Eksempelvi­s vil en buss som kommer ned Vesterveie­n kjøre Vestregate, Malmbrygge­n, P. Thomassens gate, tvers over Sam Eydes plass og opp Vesterveie­n igjen. Busser som kommer ned Vestregate kjører inn Malmbrygge­n og rundt og inn på Vestregate igjen.

Gangbroa fra Kirkegaten til Nedre Tyholmsvei må endres til bilbro etter krav fra kommunen/ brannvesen­et da man ikke anser det som forsvarlig å ha bare en bilbro i tilfelle brann på Tyholmen. Sosiale møteplasse­r

Ved Tyrilihuse­t (tidligere Karl S. Hansen) er det et parkerings­areal. Der tenker man seg å anlegge plen og sette opp noen benker, slik vi forstår det. Så kan man nyte synet av Kittelsbuk­ten (det som er igjen av den). Det har vaert fablet om en eller annen form «oase», men det er det lite realisme i.

Derimot er det på nordsiden av den firkantede «dammen» i kanalen et areal på grovt regnet 12 x 15 meter. Her er det mulig å lage en park med noen stoler og bord. Ulempen vil da vaere en del trafikkstø­y fra veien tvers over Sam Eydes plass. Servering der er det vel neppe noen som ser lønnsomhet i. Men, det er masse kafeer som gjerne vil servere take away til sultne og tørste folk, så fortvil ikke. Ved Kirkebakke­n er det også et visst disponibel­t areal til et eller annet. Derfra kan man jo også nyte kirsebaera­lleen.

Trappene rundt «dammen» gir også visse sittemulig­heter, men ta med puter til å sitte på. Det kan jo gå en viss tid når man speider etter gondoler, sjekter eller plastbåter som skal kjøre gjennom kanalen.

Kanalplass­en blir sterkt redusert, anslagsvis 50 prosent. Å legge lemmer over den 8 meter brede kanalen ved forskjelli­ge arrangemen­ter er vel i beste fall bare urealistis­ke og kostbare drømmer. Små arrangemen­ter kan skape litt liv der, men det blir neppe noe daglig sosialt møtested. Kanskje kan kafeen der få litt flere gjester sommerstid; uten å kunne se ned i kanalen. Pollen er det virkelige sosiale møtested i byen og det vil den vaere i fremtiden også.

La dere ikke forføre av de flotte tegningene til Snøhetta. Det vil bli en ulykke for byen med kanal.

Nei til kanal – ja til et levende sentrum

En forening som i følge Agderposte­n har støtte av 35 prosent av den voksne befolkning i Arendal. Peder J. Gjetmundse­n, Arne Husebye, Emma Knutsen, Joakim Lundberg, Tore Oland, Jan Vatne.

 ?? FOTO: ASPLAN VIAK ?? Det vil bli en ulykke for byen med kanal, skriver innsendern­e. Illustrasj­onen er fra Teknisk rapport, Kanal2023.no.
FOTO: ASPLAN VIAK Det vil bli en ulykke for byen med kanal, skriver innsendern­e. Illustrasj­onen er fra Teknisk rapport, Kanal2023.no.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway