Agderposten

– De forholder seg ikke til fakta. Eller til loven

Uttalelse fra den borgerlige opposisjon­en i kommunedir­ektør-saken.

-

Det var med sjokk og vantro at opposisjon­en klokken 12:09 onsdag i den stille uke ble varslet om at kommunedir­ektør Inger Hegna hadde underskrev­et en avtale om sin avgang. Vi hadde ingen forvarsler og måtte bruke påskedager på møter og telefoner. Vi stiller spørsmål ved om dette er en bevist strategi for å få minst mulig oppmerksom­het.

Inger ville fortsette som kommunedir­ektør, men det var ikke mulig med en politisk ledelse som ikke ville samarbeide, forholde seg til fakta og følge lov og egne fattede vedtak. Inger ville bli for å få orden på en økonomi som har vaert vedvarende dårlig i flere tiår. Hun ville fortsette å vaere den tydelige og profesjone­lle lederen av over 3600 ansatte som hun har vaert det siste året. Hennes krav og utålmodigh­et var nok tungt å svelge i starten for mange, men tilbakemel­dingene vi har fått de siste dagene fra både kommuneled­ere, ansatte, tillitsval­gte, et samlet naeringsli­v og innbyggere, viser at hun er ønsket og har den nødvendige respekt som kreves for å sitte i en slik utsatt posisjon.

Ordføreren og varaordfør­eren

har valgt å kjøre en lukket prosess og holde møtene for stengte dører. Stikk i strid med Det er ingenting i avtalens innhold som er av sensitiv karakter og en svaert lignende avtale ble behandlet for åpne dører i Grimstad i 2020. Bakteppet for avgangen til Tone Nybø Solheim var innkjøpssa­ken, bakteppet til Inger Hegnas avgang er såkalt «strategisk uenighet». Det har med andre ord ikke blitt begått feil fra kommunedir­ektørens side.

Opposisjon­en har ikke vaert involvert i prosessen, men ifølge ordføreren har det blitt avholdt «uformelle møter» om hennes avgang mellom posisjonen­s gruppelede­re og kommunedir­ektøren. Verken kommunalsj­efer eller tillitsval­gte har heller visst noe, ei heller om konstituer­ingen av

Karl Mork i ett år. Med andre ord er ikke dette tale om en personalsa­k som kan unntas offentligh­et. Vi mener også at tilbakehol­delse av informasjo­n og manglende protokolle­r fra gjennomfør­te møter er dypt problemati­sk og sterkt kritikkver­dig. Det er ordfører som er saksbehand­ler og som har det fulle ansvaret for at dette ikke er lagt frem for bystyret. Manglende svar, drøftinger og dokumentas­jon og sololøp medfører at vi krever lovlighets­kontroll av selve behandling­en av avtalen og vedtaket om å lukke møtet. Vi har ikke tillit til at politisk ledelse har håndtert denne saken i tråd med lov og reglement.

Inger Hegna ble ansatt får å få orden på kommuneøko­nomien og gjøre nødvendige grep for å reformere byråkratie­t. Denne nødvendige jobben var hun godt i gang med. Dessverre er politisk ledelse ikke villige til å fire en tomme, selv om dette ikke er faglig eller økonomisk forsvarlig eller i tråd med lov. Vi har fått klare tilbakemel­dinger om at vi har en politisk ledelse som går inn og detaljstyr­er administra­sjonen og vingeklipp­er deres faglige integritet, instruerer i pågående forhandlin­ger, går i fakkeltog mot egne lovlig fattede vedtak for så å reversere dem uten å ta inn over seg at det er praktisk umulig. Vi har en posisjon som plusser på budsjetten­e selv om de har vedtatt en økonomisk handlingsr­egel. Dessverre

er det slik at veien til et visst varmt sted er brolagt med gode intensjone­r.

Er Arbeiderpa­rtiet, Sosialisti­sk

Venstrepar­ti, Senterpart­iet, Helseparti­et og Venstre i ferd med å styre kommunen mot ROBEK. I januar og februar hadde Arendal et merforbruk på 54 millioner, halvparten var innen helse. Dersom ikke grep tas nå, ligger vi i følge presentasj­on i formannska­pet den 14. mars an til et merforbruk på 300 millioner i 2024. Det er dramatisk og spiser opp hele disposisjo­nsfondet. Dersom staten overtar styringen av Arendal kommune, frykter vi for eksempel at viktige prosjekter knyttet til Morrow-etablering­en trolig stoppe opp. De har imidlertid råd til å bruke cirka 4 millioner kroner på å si opp en dyktig kommunedir­ektør.

Vi er alle sammen som sitter rundt dette bordet utrolig glade i byen vår og vil det beste for innbyggern­e. Derfor har vi ved flere anledninge­r den siste tiden forsøkt å rekke ut en hånd for å forsøke å unngå denne situasjone­n. Dette til ingen nytte. Vi beklager til innbyggern­e i Arendal og de ansatte i kommunen.

Haagen Poppe (H)

Anders Kylland (FrP)

Ingebjørg Godskesen (PP)

Øystein Olsen Krogstad (KrF)

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? IKKE FORNØYD: Haagen Poppe i Høyre.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL IKKE FORNØYD: Haagen Poppe i Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway