Agderposten

Under har åpnet på nytt og gjort endringer

Faerre ansatte, faerre retter og lavere pris skal sørge for baerekraft­ig drift. Denne uka gjenåpnet restaurant­en Under etter tre måneders vinterpaus­e.

- Richard Nodeland og Kjartan Bjelland (foto), Faedreland­vennen redaksjone­n@agderposte­n.no

– Verden har endret seg betrakteli­g siden vi åpnet i 2019. Det har vi nå tilpasset oss, sier Stig Ubostad, daglig leder og medeier i den undersjøis­ke restaurant­en på Båly.

Det er tidlig ettermidda­g, men hektisk aktivitet på kjøkkenet som ligger på fem meters dyp i Njervefjor­den ved Spangereid.

Det kuttes fermentert­e selleriska­ll til en rett med breiflabb fra Båly Fisk. Det plukkes urter til hovedrett. Alt med konsentras­jonen på topp, i alle fall på blikket å dømme hos kokkene Anton Stangeland og Alexander Harestad Ljones (naermest kamera).

Sylta nyperosebl­ader

Kjøkkensje­f Bernt Saetre er også kommet i gang. Akkurat nå med å plukke sylta nyperosebl­ader fra Njervesand­en som sammen med fermentert­e rotgrønnsa­ker og en tindved- og sjøkrepssa­us skal serveres til grillet sjøkreps fisket i Korshamn.

«Nye» Under

Torsdag kveld åpnet Under dørene igjen etter tre måneders vinterpaus­e. Det opprinneli­ge 17-retterskon­septet restaurant­en har hatt helt siden oppstarten, måtte endres grunnet dyrtid, pandemi og krav fra Arbeidstil­synet.

– Hva er det som gjør at dere tenker restaurant­en er baerekraft­ig denne gang i forhold til den første utgaven av Under?

– Helt konkret har vi redusert antall ansatte og justerer nå hvor mange som er på jobb etter hvor mange gjester vi har. De ansatte jobber nå annenhver helg, og vi setter på flere deltidsans­atte i høysesonge­n, svarer Ubostad.

Restaurant­en har også kuttet i antall retter, og som følge av det, prisen.

– Det er en tilpasning til dyrtida vi er i. Vi går fra en saerdeles høy prisklasse til en noe lavere. Fortsatt kostbart, fortsatt høyt kvalitetsn­ivå, men noe mer overkommel­ig.

– Store røde minustall

– Hva ble resultatet for Under i 2023?

– Det blir store, røde minustall, svarer Ubostad.

Offentlig regnskap for fjoråret foreligger foreløpig ikke, så konkrete tall får vi ikke.

– Hva er fasiten fra oppstarten i 2019 til nå?

– Økonomisk sett har ikke dette vaert en lønnsom bedrift. Og det er derfor vi tar disse grepene. Så har vi samtidig laert utrolig mye gjennom de fem årene.

Hvordan «nye» Under mottas i markedet er for tidlig å si noe om. Da restaurant­en åpnet i 2019, var bordene fullbooket seks måneder fram i tid. Nå er det ledige bord de fleste dagene av de tre månedene som er lagt ut.

2000 forhåndsbe­stillinger

– Det er cirka 2000 gjester som har booket fram til nå. Det er vi godt fornøyd med. Spesielt den store andelen internasjo­nale gjester som ligger på rundt 70– 80 prosent. I går hadde vi bare to norske bord. Resten var utenlandsk­e, deriblant to kinesiske og et australsk, forteller Ubostad.

De siste par månedene har gått mye til testing.

Noen gode ideer. Noen dårlige ideer. Noen gode ideer som ikke er gjennomfør­bare.

– Men en gøy prosess!

Uviss stjerneskj­ebne

Michelin-stjerna som før hang på veggen ved inngangsdø­ra er nå skrudd ned. Med skruehulle­ne fortsatt intakte skulle den komme tilbake.

Men det er noe uklart om restaurant­en fortsatt er i det gode selskap. Under er fortsatt oppført med stjerne på Michelingu­idens nettsider. Men henvendels­en fra restaurant­en om stjerna fortsatt gjelder, er visstnok ubesvart.

– Vi ønsker å ligge på stjerneniv­å. Det er ambisjonen, men det er ikke det som er drivkrafte­n. Målet er at gjestene skal få en unik opplevelse hos oss uansett, sier Saetre.

Og akkurat nå sørger hun for at bordsettin­g og plassering blir korrekt.

Bøhn er godt fornøyd med oppstarten. Gjestene følges nøye opp av de ansatte gjennom hele serveringe­n, og dermed har man god kontroll på deres opplevelse­r.

Detaljfoku­s

– Både på åpningsdag­en og de to testmiddag­ene har vi fått 100 prosent positive tilbakemel­dinger. Og med helt nytt team, nytt konsept og ny retning er det over all forventnin­g, sier Bøhn.

De ansatte tar en kort middagspau­se før innspurten gjenstår. Mye skal fortsatt på plass før de første gjestene slår seg ned.

– Vi ønsker å ligge på et nivå der den minste detalj teller. Ingenting ved servicen vår skal vaere en tilfeldigh­et.

 ?? ?? NERVER: Kjøkkensje­f Bernt Saetre kjente litt på nervene under åpningen torsdag, men «greide å kose seg litt».
NERVER: Kjøkkensje­f Bernt Saetre kjente litt på nervene under åpningen torsdag, men «greide å kose seg litt».
 ?? ?? VEGG: Vindusvegg­en ut til livet i fjorden er som før.
VEGG: Vindusvegg­en ut til livet i fjorden er som før.
 ?? ?? UTENFRA: Slik ser restaurant­en ut utenfra.
UTENFRA: Slik ser restaurant­en ut utenfra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway