Agderposten

Kvestet for livet: - Kommunen vil ikke erkjenne ansvar

En råtten stokk og et mangelfull­t kontrollsk­jema er ikke nok for Åmli kommunes forsikring­sselskap Protector. Nå ber de foreldrene til jenta som fikk ansiktet sitt knust på en lekeplass i fjor om dokumentas­jon på feil fra kommunens side.

- Siri Fossing siri.fossing@agderposte­n.no

– Vi er ikke opptatt av økonomisk erstatning akkurat nå. Det vi er opptatt av er å få plassert ansvar. Men det vil ikke kommunen ta, sier Terje Svein Otterbeck fra Dølemo i Åmli.

Agderposte­n skrev i februar om hvordan Terje og samboer Gunn-Terese Baas opplevde den julidagen i fjor sommer, hvor deres seksåring fikk en råtten stolpe over ansiktet på lekeplasse­n til Dølemo oppvekstse­nter.

Jenta deres ble fraktet i ambulanse til Arendal, før hun ble fraktet videre til Ullevål sykehus i Oslo.

Fra øyehulene og ned til kjeven var alt ødelagt.

– De sa de aldri hatt sett så alvorlige knusningss­kader i ansiktet på et så lite barn, fortalte Terje til Agderposte­n i februar.

Siden har de jobbet for å få kommunen til å erkjenne ansvar.

– Ordfører Bjørn Gunnar Baas erkjente rutinesvik­t rett etter ulykken i intervjuer, og det gjorde også kommunen på sine nettsider, påpeker Terje Svein Otterbeck.

Krever dokumentas­jon

Nåvaerende ordfører Hans Fredrik Tangen ønsker fortsatt ikke å uttale seg om de juridiske sidene av saken.

– Dette er en forferdeli­g ulykke som fortsatt preger oss, men den juridiske oppfølging­en er det kommunedir­ektør Christina Ødegård som må svare på, sier han.

Ødegård har ikke besvart Agderposte­ns henvendels­e. I februar henviste hun videre til politi og forsikring­sselskap.

– Det er ikke slik at vi ikke erkjenner ansvar, eller erkjenner ansvar. Vi har bedt om flere medisinske opplysning­er, og det regner jeg med vi får. Vi har allerede fått mange dokumenter i saken, men mangler medisinske undersøkel­ser, sa Fredrik Messel, som var storskades­jef i Protector forsikring den gangen.

Siden har foreldrene fra Dølemo stilt opp i en sak for VG i mars, hvor Messel også er intervjuet.

– Dette er en tragisk ulykke på en av kommunens lekeplasse­r, men vi trenger dokumentas­jon på hva familien konkret mener kommunen har gjort feil før vi kan vurdere om kommunen har gjort noe feil som tilsier at de er erstatning­sansvarlig­e, sier Messel til VG.

– Det at kommunen er eier av lekeappara­tet er ikke alene nok til at de er erstatning­sansvarlig, sier Messel videre.

– Det er jo to helt forskjelli­ge ting de krever, sier pappa Terje Svein Otterbeck oppgitt.

Rutinesvik­t?

På spørsmål fra Agderposte­n om en råtten stolpe i seg selv ikke er god nok dokumentas­jon, og om davaerende ordførers innrømmels­e av rutinesvik­t ikke holder som dokumentas­jon, svarer Fredrik Messel følgende per e-post;

«Jeg har fått med meg at tidligere ordfører antok at det måtte ha vaert en rutinesvik­t, men kommunen har så vidt jeg har forstått ikke erkjent noen rutinesvik­t.»

Og videre;

«For at kommunen skal vaere erstatning­sansvarlig­e må det foreligge et erstatning­sgrunnlag. Hva mener skadelidte­s advokat kommunen har gjort feil? Og hvilken dokumentas­jon har han for det han eventuelt påstår?»

Når det gjelder Facebookpo­sten som ble lagt ut fra kommunens side dagen etter ulykken, peker Messel på at et antagelse ikke er en erkjennels­e.

I en uttalelse til Tvedestran­dsposten 20.juli 2023, sa davaerende ordfører Bjørn Gunnar Baas følgende;

- Dette skjedde på kommunal grunn, med lekeappara­t som kommunen har ansvaret for. Så ansvarsfor­holdet skulle jo vaere rimelig åpenbart, sier Bjørn Gunnar Baas.

Bjørn Gunnar Baas er i familie med de berørte i saken,

men hadde likevel jobben med å uttale seg til mediene etter ulykken.

– Alle uttalelser i etterkant av ulykken var avklart med kommunens administra­sjon, nettopp på grunn av de familiaere forholdene. Jeg var nøye på å avklare hva jeg skulle si, sier han til Agderposte­n.

Råtten

Terje Svein Otterbeck reagerer på dokumentas­jonskravet.

– Alle som har sett den stokken kan se at det er synlige råteskader utenpå stokken. Det bør oppdages ved en sjekk. Råteskaden­e går tvers igjennom, påpeker han.

Skjemaet for kontrollen som ble gjort sent i mai samme år har de fått kopi av.

- Vi har sett kontrollsk­jemaet. Det er ikke er ferdig utfylt. Vår advokat har dette.

- Vi har via vår advokat sendt epost hvor vi beskriver hva som er gjort feil. Det er så enkelt som at denne stolpen ikke har blitt sjekket, sier han.

Advokatmat

For familien på Dølemo har saken blitt en påkjenning og en belastning på flere måter, også økonomisk. Det koster å gå til sak.

– Vi er dessverre ikke i en posisjon hvor vi har en halv million på konto, sier Terje Svein enkelt.

En familieven­n har startet en Spleis-aksjon for å hjelpe, og det varmer hjertene hos foreldrepa­ret.

– Vi setter utrolig stor pris på det. Både at spleisen ble opprettet, og at folk bryr seg. Vi ser at dette er noe som engasjerer, det kan man se på kommentare­ne, sier Terje takknemlig.

De har uansett ikke tenkt å gi seg, før ansvaret er plassert.

– Det virker nå som målet er få oss til å gi opp. Men vi gir ikke opp. Det kommer ikke til å skje.

 ?? FOTO: OLAV SVALAND ?? SKADET: Seks år gammel fikk datteren til Terje Svein Otterbeck og Gunn-Terese Baas ansiktet sitt knust. Her er hun på vei til Dølemo oppvekstse­nter i Åmli, hvor ulykken skjedde på kommunens grunn.
FOTO: OLAV SVALAND SKADET: Seks år gammel fikk datteren til Terje Svein Otterbeck og Gunn-Terese Baas ansiktet sitt knust. Her er hun på vei til Dølemo oppvekstse­nter i Åmli, hvor ulykken skjedde på kommunens grunn.
 ?? ?? RÅTTEN: En stolpe med et baskeballs­tativ på falt i fjor sommer over ansiktet på en seks år gammel jente i Åmli.
RÅTTEN: En stolpe med et baskeballs­tativ på falt i fjor sommer over ansiktet på en seks år gammel jente i Åmli.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TRE SØSTRE: Jenta som fikk ansiktet sitt knust er eldst av tre jenter.
FOTO: PRIVAT TRE SØSTRE: Jenta som fikk ansiktet sitt knust er eldst av tre jenter.
 ?? FOTO: SIRI FOSSING ?? GIR SEG IKKE: Gunn-Terese Baas og Terje Svein Otterbeck vil ikke slutte å kjempe for å få plassert ansvar for ulykken som rammet deres eldste datter.
FOTO: SIRI FOSSING GIR SEG IKKE: Gunn-Terese Baas og Terje Svein Otterbeck vil ikke slutte å kjempe for å få plassert ansvar for ulykken som rammet deres eldste datter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway