Agderposten

Jeg snakker gjerne politikk med Agderposte­n!

Selvsagt er det bra for vårt demokrati om man i alle partier har flere kandidater å velge i til ulike verv, selv om slike prosesser også koster for den enkelte.

- Tellef Inge Mørland Stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet

Der er jeg helt enig med Agderposte­ns redaktør. I mitt leserinnle­gg «Politikken­s pris», som ble publisert på agp.no, hadde jeg behov for å kommentere en sak om nominasjon­sprosessen i Arbeiderpa­rtiet, meg, synlighet og gjennomsla­g. For å svare ut både Agderposte­ns sak om dette og Agderposte­ns leder lørdag, gjentar jeg derfor deler av argumentas­jonen her.

Det er ganske stor forskjell på å sitte i posisjon og opposisjon. Sitter partiet ditt i regjering, er det mange saker som heller bør tas opp internt, som ved budsjettfo­rhandlinge­ne i Stortinget. I en intern runde fikk jeg gjennomsla­g for endringer på naer en kvart milliard. Endringer som styrket fattigdoms­bekjempels­e, utdannings- og helsefelte­t. Men partiet hadde ingenting å vinne på at jeg skulle ta ut den runden i media.

Jeg er overbevist om at Norge trenger et sterkt sosialdemo­kratisk parti på sitt beste. Statsminis­teren har både hatt uflaks og arvet krevende utfordring­er på sin vakt. Men jeg mener vi også har håndtert noen saker for dårlig. Det har jeg hittil vaert høylytt om internt i stortingsg­ruppa, men sagt lite om eksternt. Med oppspillet som kom nå, vil jeg likevel peke på tre av disse sakene: strøm, fattigdoms­bekjempels­e og verdiskapn­ing. På en del områder har det vaert krevende å fronte partiets politikk utad, rett og slett fordi jeg mener vi har gjort noen feilvalg politisk eller kommunikas­jonsmessig.

Utfordring­ene med strømprise­ne oppsto ikke fordi vi tok over regjeringe­n, men de første utgavene av strømstøtt­en var ikke gode nok. Og vi har fortsatt ikke tatt en skikkelig diskusjon på hvordan vi skal prioritere den strømmen vi har, for å sikre kontroll over prisene fremover. Hvorfor bør vi tillate Googles senter i Skien, som alene kan komme til å ta 5 % av strømmen vår? Og hvorfor ikke si tydeligere nei til ytterliger­e elektrifis­ering av sokkelen med mer strøm fra land?

Det har også frustrert meg at vi i for stor grad har overlatt til SV å kjempe for de som har minst i budsjettfo­rhandlinge­ne. Samtidig har vi mistet noe av kjennemerk­et vårt som det partiet på venstresid­en som heier på naeringsli­vet, og fronter betydninge­n av «å skape for å dele». Da har jeg ment det var bedre å si fra internt enn å synge ut i media.

Jeg støtter Agderposte­n i at en stortingsr­epresentan­t må kunne ha et aktivt og konstrukti­vt forhold til mediene. I det siste har jeg prøvd å selge inn saker om enighet rundt Co2-kompensasj­on, en solid langtidspl­an for Forsvaret og at børsen med Ap ved roret har gått i «all time high». Interessen i redaksjone­ne er imidlertid ikke alltid like stor, når man prøver å selge inn gladsakene. Det er noe jeg tror de fleste politikere har opplevd, men jeg kommer helt sikkert til å prøve igjen.

I saken til Agderposte­n om nominasjon­sprosessen, var spørsmålet om Stortinget­s pendlerbol­iger tatt opp. Derfor hadde jeg et behov for å understrek­e at både Stortinget­s, Skatteetat­ens og Riksrevisj­onens gjennomgan­g bekreftet at jeg var i tråd med regelverke­t, både det gamle og nye.

Jeg ønsket samtidig å vaere aerlig på at den saken likevel har hatt betydning for mitt overskudd til å vaere synlig i media. Selvfølgel­ig anerkjenne­r jeg at Agderposte­n og resten av media har en oppgave med å se politikere og andre i sentrale posisjoner i korta. Samtidig kan det kanskje også vaere nyttig av og til for media å få tilbakemel­ding på hvordan det oppleves fra den andre siden.

Det er et privilegiu­m å få holde på med politikk noen år av sitt liv, men det har også en pris. En pris det bør vaere lov å si fra om at oppleves å ha blitt langt høyere de siste årene. Vi må hele tiden tåle levende debatter om både personer og partier, men også om medias rolle i dette bildet. Selvfølgel­ig er det til slutt mitt ansvar å vaere synlig nok på vegne av partiet. Og jeg håper derfor det vil komme flere anledninge­r til å ta opp politiske saker i Agderposte­ns spalter fremover.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Det er et privilegiu­m å få holde på med politikk noen år av sitt liv, men det har også en pris, skriver stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap).
FOTO: MONA WIKØREN Det er et privilegiu­m å få holde på med politikk noen år av sitt liv, men det har også en pris, skriver stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway