Agderposten

Kommunedir­ektøren og den oversukred­e etterlønne­n

Agderposte­n melder at Inger Hegna går av med en solid etterlønn fra Arendal kommune. Det bør vaere lov å stille spørsmål ved etterlønne­n hennes etter en så kort fartstid som Arendals øverste administra­tive leder.

- Åse Thomassen Statsviter, Arendal/Oslo

Penger er penger, vil kynikeren kunne si. Statlige penger er penger, også de kommunale pengene er penger.

Noe annet er moralen bak pengene i stat og kommune. De er inndrevet og bevilget med en hensikt. De offentlige pengene skal tjene folket. Ofte glemmes det. Altfor ofte glemmes det.

Stortinget­s budsjetter tar ikke høyde for alt som kan gå galt og menneskeli­g feil. Det gjør heller ikke kommunale budsjetter. Gjennom arbeidsavt­aler og forhandlin­ger kan ledere likevel oppnå svaert gunstige etterlønns­avtaler. Ofte for gunstige, som da tidligere leder i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen, fikk en nyopprette­t stilling hos WHO i Genève for å fratre. Kostnaden ved den stillingen ble stipulert til 16–17 millioner i 2012. Som lege kunne Bente Mikkelsen fått jobb på dagen, men man sukret heller avgangen med en kostbar stilling i Genève. I altfor mange år har det offentlige tatt etter naeringsli­vets til tider svaert sjenerøse sluttpakke­r. Det er likevel en vesentlig forskjell mellom naeringsli­vets pengebruk på sluttpakke­r og offentlig pengebruk på det samme. Offentlige penger var aldri ment for sjenerøse sluttpakke­r, saerlig ikke de oversjener­øse sluttpakke­ne.

På vei ut av rådhuset får Inger Hegna over 2 millioner i etterlønn, kommunale penger som kunne brukes til så mye mer fornuftig enn etterlønn. Jeg er kanskje mer puritansk enn de fleste vedrørende offentlig pengebruk. Jeg sliter derfor med å forstå at den avgåtte rådmannen har samvittigh­et til å ta med seg over 2 millioner ut av døra etter en kortvarig innsats for Arendal kommune. Og da er vi tilbake til om penger er penger eller om det ligger en moral bak offentlige penger.

Personlig misliker jeg holdningen om at man skal grabbe til seg mest mulig, også av offentlige penger. Den avgåtte kommunedir­ektøren har til salt i grøten. Arendal kommune har derimot ingen overflødig­e penger i et stramt kommunebud­sjett. Det må spares.

Selv synes jeg folk som har til salt i grøten bør vaere tilbakehol­dne med å grabbe til seg mest mulig fra det offentlige i forbindels­e med oppsigelse­r. Selv om de klarer å oppnå en høy etterlønn, er det ikke det samme som at det er moralsk riktig. Dette er en trist utvikling, som vi kanskje snart bør reversere som samfunn. Midlene i stat og kommune kan brukes til så mye mer fornuftig enn sjenerøs etterlønn etter feil og konflikter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway