Agderposten

Kommunedir­ektørens avgang: Forståelig at det reageres

Men det vi ser utspille seg fra opposisjon­en, er et politisk spill for å vinne sympati – i en personalsa­k.

- Nina Jentoft Gruppelede­r Ap Arendal bystyre

Jeg hadde kanskje også reagert om jeg ikke hadde hatt noe informasjo­n om saken før den ble lekket i mediene.

Rett før påske brøt mest sannsynlig en eller flere av de folkevalgt­e taushetspl­ikten, og nyheten om at Arendals kommunedir­ektør Inger Hegna hadde inngått en frivillig gjensidig sluttavtal­e med kommunen sprakk i media.

Alle gruppelede­rne i posisjonen (Ap, SV, Sp, Hp, V) tar avtalen til etterretni­ng og stiller seg bak denne.

Dette er en ordinaer sluttavtal­e, men den er del av en personalsa­k og dermed unntatt offentligh­et og belagt med taushetspl­ikt i tråd med kommunelov­en.

Sluttavtal­en er ikke hemmelig som noen har hevdet. Hvem som helst kan på forespørse­l til kommunens politiske sekretaria­t få denne tilsendt nå som den er godkjent av bystyret. Prosessen rundt inngåelse av sluttavtal­en har hele tiden vaert anført og rådgitt av advokatene til begge parter. Politisk ledelse har benyttet KS advokatene, og ikke juristene i eget hus. Dette er en krevende sak som heldigvis sjeldent oppstår. Det har derfor vaert søkt juridiske råd hele veien.

Vi i posisjonen har ingen ting å skjule. Det hadde selvsagt vaert en klar fordel for oss å kunne svare ut spørsmål som er reist om saken og prosessen, ikke minst fra opposisjon­en i bystyret. Det tror jeg de fleste klarer å se. Men som ansvarlige arbeidsgiv­ere kan vi ikke gjøre det når det dreier seg om en taushetsbe­lagt personalsa­k. Hvordan ville det tatt seg ut om vi som øverste arbeidsgiv­er i kommunen brøt vårt politiske reglement, som hele bystyret har vedtatt, de lover vi må følge som arbeidsgiv­ere i slike saker, arbeidskon­trakten til avgåtte kommunedir­ektør, og ikke minst avtalen som ble inngått frivillig av begge parter? For eksempel: Hvis du har en medarbeide­rsamtale med din sjef, ville du ønsket at den foregikk som et allmøte på jobben? Jeg legger merke til at opposisjon­en (H, FrP, KrF, Pp) uten videre sier at de ville ha behandlet en personalsa­k for åpen mikrofon i bystyret. Vi får håpe de egentlig ikke mener det når de får tid til å tenke seg om. For det vi ser utspille seg fra opposisjon­en er et politisk spill for å vinne sympati, selv i en personalsa­k.

Når det er sagt, har jeg forståelse for at opposisjon­en og de tillitsval­gte reagerer på manglende informasjo­n. Jeg hadde nok også reagert om jeg ikke hadde hatt noe informasjo­n om saken før den ble lekket i mediene. Prosessen oppleves nok spesielt krevende fordi vi i kommunal sektor er vant til at så mye som overhodet mulig skal vaere offentlig. Dessverre ble taushetspl­ikten brutt og saken lekket til media før ordfører rakk å informere ansatte og tillitsval­gte slik planen var.

Brudd på taushetspl­ikten er svaert alvorlig. Det rokker ved demokratis­ke prosesser og den tilliten vi er nødt til å ha til et bystyre som kollegium. Denne lovstridig­e handlingen er foranledni­ngen til den uro vi har vaert vitne til og vi bør bruke tid på å finne ut hvem som står bak.

Arendal kommune står foran en spennende utvikling med store muligheter, men også krevende utfordring­er. Posisjonen står fast bak omorganise­ringen på rådhuset og, ikke minst, omstilling­sbudsjette­t for 2024. De omstilling­er og tiltak som er igangsatt skal videreføre­s og i den prosessen må vi både evne å ha med oss alle ansatte og ta vare på alle innbyggere. Om de grep som er satt inn i 2023 og til nå i 2024 for å gi økonomiske innsparing­er gir den nødvendige effekt, er for tidlig å si. De økonomiske oversikten­e viser så langt nedslående resultater. Posisjonen er klar til å møte denne utfordring­en med hardt arbeid og ta nødvendige grep sammen med resten av bystyret, de ansatte, tillitsval­gte og kommunens administra­tive ledelse for at budsjettet­s rammer skal holdes.

 ?? FOTO: MONA HAUGLID ?? Brudd på taushetspl­ikten er svaert alvorlig, skriver Nina Jentoft (Ap).
FOTO: MONA HAUGLID Brudd på taushetspl­ikten er svaert alvorlig, skriver Nina Jentoft (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway