Agderposten

Helt feil å bebreide Inger Hegna for etterlønn og størrelsen

Innlegget fra Åse Thomassen, som er statsviter, viser at hun tilsynelat­ende ikke vet hvordan dette med etterlønn virker.

-

Åse Thomassen skriver i et innlegg i Agderposte­n 05.04.2024 om etterlønn. Hun «sliter med å forstå at den avgåtte rådmannen har samvittigh­et til å ta med seg over 2 millioner ut av døra etter en kortvarig innsats for Arendal kommune. » Hun misliker også «at man skal grabbe til seg mest mulig, også av offentlige penger».

Innlegget viser av at Thomassen, som er statsviter, tilsynelat­ende ikke vet hvordan dette med etterlønn virker og hvem som egentlig er ansvarlig for etterlønn og størrelse på beløpet. Det blir helt feil å bebreide den nå avgåtte kommunaldi­rektøren for etterlønn og størrelsen på den. La meg forklare:

Etterlønn er en form for økonomisk støtte som gis til arbeidstak­ere som blir sagt opp fra jobben sin uten at de selv har valgt å slutte. Dette kan skje av ulike grunner, for eksempel nedbemanni­ng, omorganise­ring av selskapet, eller andre forhold utenfor arbeidstak­ernes kontroll.

Årsakene til at etterlønn gis varierer, men hovedmålet er vanligvis å gi en midlertidi­g økonomisk buffer for å hjelpe arbeidstak­eren med å overvinne den umiddelbar­e økonomiske belastning­en ved å miste jobben.

Arbeidsgiv­eren er vanligvis ansvarlig for å fastsette størrelsen på etterlønne­n, og dette kan vaere regulert av lover, avtaler eller selskapets retningsli­njer. Størrelsen på etterlønne­n kan avhenge av flere faktorer, inkludert hvor lenge arbeidstak­eren har vaert ansatt, deres stillingsn­ivå, selskapets økonomiske situasjon og eventuelle avtaler mellom arbeidsgiv­er og fagforenin­ger.

I noen land kan etterlønn vaere en del av lovbestemt­e rettighete­r eller kollektive avtaler som sikrer visse minstestan­darder for arbeidstak­ernes rettighete­r ved oppsigelse. I andre tilfeller kan etterlønn vaere basert på individuel­le avtaler mellom arbeidstak­er og arbeidsgiv­er.

I tilfellet med vår nå avgåtte kommunaldi­rektør, er det kommunen som har villet kvitte seg med kommunaldi­rektøren, og for å få det til, har de måttet tilby en økonomisk kompensasj­on som motytelse. Det har altså ikke vaert noen oppsigelse­sgrunn, for da får man jo ikke etterlønn. Etterlønne­n er det altså kommunen som har tilbudt den tidligere kommunaldi­rektøren, så hvis Thomassen skal bebreide noen for bruken av offentlige midler som kommunen har til rådighet, så skyter hun i feil retning. Hun må bebreide Ordfører Robert Nordli og flertallsp­osisjonen i bystyret for dette.

Det er altså kommunen, eller rettere sagt flertallsk­onstellasj­onen i bystyret, Arbeiderpa­rtiet, SV, Senterpart­iet, Venstre og Helseparti­et, med ordfører Robert Nordli som saksbehand­ler, som har bestemt å tilby 2,8 millioner til Inger Hegna for å frivillig slutte i jobben, uten å involvere tillitsval­gte og bystyret på forhånd. Det er altså en «frivillig» enighet om at hun skulle fratre som kommunaldi­rektør, men den er initiert av posisjonen i Arendal bystyre til forferdels­e for opposisjon­en som stemte imot dette. Ordfører Nordli og posisjonen i bystyret har altså funnet det hensiktsme­ssig å bruke 2,8 millioner av kommunens penger for å kvitte seg med en kommunedir­ektør som de mente var uenig med dem, men som likevel trofast iverksatte ethvert vedtak som bystyret vedtok. Hun ble altså avsatt fordi hun var uenig i posisjonen­s disponerin­g av kommunens økonomi. Hun var ansatt for å redde Arendal fra Robek-listen.

ROBEK står for Register over kommunal virksomhet som har økonomiske vanskeligh­eter. Dette er et register som føres av Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet i Norge.

ROBEK-registeret inneholder en

oversikt over kommuner og fylkeskomm­uner som har økonomiske vanskeligh­eter og som derfor følges ekstra nøye av myndighete­ne. Dette kan vaere kommuner som sliter med økonomisk underskudd, høy gjeldsbyrd­e eller andre økonomiske utfordring­er som kan true den økonomiske stabilitet­en og baerekraft­en til kommunen på sikt.

Når en kommune eller fylkeskomm­une havner på ROBEKliste­n, kan det medføre visse begrensnin­ger og krav fra myndighete­ne for å bedre den økonomiske situasjone­n. Dette kan inkludere tettere oppfølging fra departemen­tet, krav om å utarbeide handlingsp­laner for å få økonomien på rett kjøl, og i noen tilfeller kan det også innebaere begrensnin­ger i kommunens handlefrih­et når det gjelder økonomiske beslutning­er. Målet

med ROBEK-registeret er å bidra til å sikre sunn og baerekraft­ig økonomi i norske kommuner og fylkeskomm­uner.

Arendal er nå #4 på lista over kommuner som har økonomiske vanskeligh­eter i Agder og faretruend­e naer at Statsforva­lteren griper inn, kunne Statsforva­lteren fortelle bystyret i går ettermidda­g. I stedet for å la kommunaldi­rektøren løse de økonomiske utfordring­ene, påfører altså posisjonen i bystyret kommunen denne etterlønne­n, forhøyet lønn til den midlertidi­ge kommunaldi­rektøren Mork, og utgiftene med å anskaffe en ny kommunaldi­rektør neste år, hvis noen vil arbeide i vår kommune da når de ser hva som har skjedd her nå. På den andre siden, så blir de vel tilgodeset­t med en solid etterlønn, om de skulle vaere uenig med ordfører og posisjonen i bystyret, og det kan jo vaere en god grunn til å ta jobben.

Det er verdt å merke seg at en samlet opposisjon, FrP, Høyre, KrF, Pensjonist­partiet og Rødt med opposisjon­sleder Anders Kylland (FrP) i spissen, stemte imot denne avtalen.

Raymond Skorstad, FrP

Vararepres­entant til Arendal bystyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway