Agderposten

Forutsigba­rhet kan bli et avgjørende fortrinn for Arendal

Bota Vel på Tverrdalsø­ya har lang erfaring med uforutsigb­arhet i plansaker.

- Marius Nygaard

Regulering­sbestemmel­sene

(2008) for 77 nye tomter i hyttefelte­t «Del av Øytangen», slo fast at «Områdets eksisteren­de karakter (før utbygging) skal videreføre­s, slik at nye inngrep blir så skånsomme som mulig», at «Store terrenginn­grep, så som flatspreng­ning av store arealer for oppføring av enhetlige rekker av hytter skal unngås», og at «Eksisteren­de vegetasjon skal i størst mulig grad bevares». Det uforutsigb­are resultatet viste seg å vaere istykkersp­rengte tomter, tettliggen­de hytter med eneboligpr­eg, og så å si ingen bevart vegetasjon.

Da regulering­splanen for neste byggetrinn, «Øytangen syd», ble innsendt (2021), var det ikke tatt betryggend­e skritt for å unngå ny terrengras­ering. Tomtene var mindre, med større tillatt andel bebygd areal. De lå også i et område som var mye mer synlig fra Oksefjorde­n og fra det verneverdi­ge kulturmilj­øet i Bota. Igjen hadde utbyggerne satt Bota Vel og mange andre berørte parter i en uforutsigb­ar situasjon.

Når utbyggere velger å fremme radikale og svakt utredede planforsla­g, må de regne med at omfanget må reduseres og at planbehand­lingen vil ta lengre tid. Avklaringe­n kan da innhentes av kommunepla­nprosesser som må kunne påvirke pågående arbeid med regulering­splaner. Dette er spesielt viktig i utbygginge­r som medfører store og irreversib­le inngrep i natur- og kulturmilj­øer.

Helt forutsigba­rt skjedde alt dette under behandling­en av regulering­splanen for Øytangen syd. Etter forslag fra bystyrepol­itikere og innsigelse fra Statsforva­lteren ble antallet hyttetomte­r redusert. Samtidig viste forslag fra deler av det politiske miljøet og fra kommunedir­ektøren at det var tydelig politisk og planfaglig støtte for ytterliger­e nedskaleri­ng av planen. Bota Vel utarbeidet en stort antall illustrasj­oner som viste at utbyggerne­s dokumentas­jon av terrenginn­grep og synlighet i landskapet var mangelfull.

Arendals nye arealstrat­egier og den reviderte arealdelen av kommunepla­nen ble vedtatt før sluttbehan­dlingen av Øytangen syd-planen. De ga tydelige, politiske signaler om nedpriorit­ering av hyttebyggi­ng og sterkere vern av naturmangf­old, landskapsk­arakter og kulturmilj­øer. Det var et klart sprik mellom disse omforente, politiske målene, og den planen som ble vedtatt ved 2.-gangs behandling i august 2023. Klagen på dette vedtaket om Øytangen syd har også bakgrunn i at det er grunnlegge­nde, felles verdier som står på spill. Alle berørte parter må ha trygghet for at godt dokumenter­te innvending­er medtas i politiske diskusjone­r og vedtak som er oppdaterte og representa­tive.

Etter at bystyret tok klagen til følge (desember 2023) har Tverrdalsø­y Eiendomsse­lskap AS over 60 ferdig regulerte og ubebygde hyttetomte­r. 30 på Øytangen syd, og over 30 fra første byggetrinn. Det er mer enn det dobbelte av hva de har ferdigstil­t og solgt siden første regulering­splan ble vedtatt i 2008. Å hevde at da «er driftsgrun­nlaget for selskapet borte» og at lokale aktører, helt uforutsigb­art, vil «tape millionbel­øp» (Agderposte­n 27.2.2024), virker sterkt overdrevet. Det kan reise spørsmål om utbyggings­modellens politiske og økonomiske robusthet.

Mange kommuner konkurrere­r

om utviklinge­n av et fremtidsre­ttet og miljøvennl­ig naeringsli­v. Forutsigba­rhet i bevaringen av Arendals unike naturmangf­old, kystlandsk­ap og kulturmilj­øer kan bli et avgjørende fortrinn.

Arkitekt, medlem av Bota Vel

 ?? FOTO: MARIUS NYGAARD OG ANDREAS NYGAARD ?? OPPE: Musvåker ved Øytangen syd sommeren 2023 Nede: Bota, bevaringsv­erdig kulturmilj­ø, sett fra fjorden. Hyttefelt på Øytangen syd markert med hvite striper.
FOTO: MARIUS NYGAARD OG ANDREAS NYGAARD OPPE: Musvåker ved Øytangen syd sommeren 2023 Nede: Bota, bevaringsv­erdig kulturmilj­ø, sett fra fjorden. Hyttefelt på Øytangen syd markert med hvite striper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway