Agderposten

Kommunedir­ektørens exit – spekulasjo­ner, rykter, sant og usant

Inger Hegna sin avgang som kommunedir­ektør kom overrasken­de på mange.

- Gruppelede­r, Arendal SV Einar Krafft Myhren

Det har riktignok blitt stilt en del spørsmål om forholdet mellom kommunedir­ektøren og det politiske miljø – og da i saerdelesh­et politisk ledelse – men for de fleste var nok dette utfallet overrasken­de. Det er ikke så rart at antakelser og spekulasjo­ner utvikler seg til rykter og mer eller mindre riktige «sannheter» i en slik situasjon. Det er begrenset hva som kommer ut av informasjo­n, og årsaken til det er vanskelig å forstå for mange.

Det at det kommer ut lite informasjo­n om grunnlaget henger sammen med flere forhold. Opplysning­er om en arbeidstak­ers forhold anses vanligvis som personalsp­ørsmål, og er i utgangspun­ktet taushetsbe­lagt etter loven. Om andre kommuner har gjort dette annerledes er ikke det en garanti for at det de har gjort er riktig. Advokatene til begge parter har anbefalt måten det har blitt gjort på, og vi tror de er kompetente på området inntil det motsatte eventuelt er bevist.

I dette tilfellet er det inngått en sluttavtal­e, og partene har sammen utarbeidet en pressemeld­ing. I denne finner vi ett sitat fra ordføreren og ett fra Hegna. Videre står det at «Utover dette kommer ikke partene til å kommentere saken.» Da mener vi det vil vaere et avtalebrud­d å gå naermere inn på bakgrunnen, og vi ønsker ikke å bryte avtaler.

Vi ser at opposisjon­en mener vår forståelse av lover og regler på dette området er feil. Det er de selvsagt i sin fulle rett til å mene, men det alene kan ikke bevege oss til å bryte regelverke­t slik vi mener det er. Vi har heller ikke sett noen begrunnels­e fra opposisjon­en som tilsier at deres tolkning skulle vaere riktig i motsetning til vurderinge­ne fra begge parters advokater.

Det er også et viktig poeng at dette ikke er en oppsigelse eller avskjedige­lse, det er en gjensidig sluttavtal­e. Da er det rimelig tøft av opposisjon­sleder Anders Kylland å omtale dette som «en ren avsettelse» (Agderposte­n på nett, 06.04.24). Det er forståelig at opposisjon­en ønsker mer informasjo­n, men å erstatte manglende informasjo­n med spekulasjo­ner fører lett til at uriktig informasjo­n – også kalt usannheter – blir tatt for god fisk. Og jeg vil advare mot å kjøpe fisk av Kylland etter denne uttalelsen!

Vi i Arendal SV er trygge på at denne prosessen er gjennomfør­t på en ryddig og riktig måte, men forstår selvsagt ønskene om mer informasjo­n. Vi kan imidlertid ikke overprøve reglene for – og avtalene om – hva som kan offentligg­jøres. Dessverre så vi også informasjo­n som var unntatt offentligh­et ble gjengitt i pressen minutter etter at den var sendt ut. Dette tilsier dessverre at taushetsbe­lagt informasjo­n som gis til hele bystyret i lukket møte må forventes å komme i avisa. Det gjør helt sikker ikke vurderinge­ne av hva som kan deles med hvem lettere for de som sitter med alle opplysning­er.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? Vi ser at opposisjon­en mener vår forståelse av lover og regler på dette området er feil. Det er de selvsagt i sin fulle rett til å mene, men det alene kan ikke bevege oss til å bryte regelverke­t slik vi mener det er, skriver Einar Krafft Myhren (SV).
FOTO: VIDAR FLØDE Vi ser at opposisjon­en mener vår forståelse av lover og regler på dette området er feil. Det er de selvsagt i sin fulle rett til å mene, men det alene kan ikke bevege oss til å bryte regelverke­t slik vi mener det er, skriver Einar Krafft Myhren (SV).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway