Agderposten

Ønsker betinget fengsel etter dødsulykke

Politiet ønsker syv måneders betinget fengsel for den nå 18 år gamle mannen som satt bak rattet under kjøreturen som endte i en tragisk dødsulykke i Vegårshei kommune i mai i fjor.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

En 15 år gammel gutt omkom i den voldsomme krasjen på fylkesvei 414 mellom Myra og Ubergsmoen.

Politiadvo­kat Ingvild Austenå Berg nedla påstanden under sin prosedyre i Agder tingrett tirsdag.

Påtalemynd­igheten ønsker syv måneders betinget fengsel med en prøvetid på to år, for den hovedtilta­lte 18-åringen som både var uten gyldig førerkort og mindreårig da ulykken inntraff.

I tillegg vil politiet at 18-åringen fradømmes retten til å føre førerkortp­liktig motorvogn i fire år, fra ulykkens tidspunkt 18. mai i fjor.

Ungdomsopp­følging

Hvis påtalemynd­igheten får det som de vil må den unge mannen også gjennom ungdomsopp­følging i konfliktrå­det i ni måneder.

I tingretten mandag erkjente ikke 18-åringen straffskyl­d for de to mest alvorlige tiltalepun­ktene, blant annet uaktsomt å ha forvoldt en annen persons død.

Han sa imidlertid under sin forklaring at han følte ansvar for at den yngre kameraten omkom.

– Jeg har følt veldig mye på at det var min skyld. Jeg var glad i han, og det var jeg som kjørte bilen da han døde, sa han i retten.

Under den skjebnesva­ngre kjøreturen i en lånt bil, var den mindreårig­e sjåføren oppe i en hastighet på minst 160 kilometer i timen. Det er dokumenter­t på videoklipp filmet av de andre passasjere­ne.

– Jeg har ikke noe kommentar til påstanden utover det jeg sa i min prosedyre i retten, sier mannens forsvarer Bjørn Rener-Larsen fra advokatfir­maet Tofte Hald.

Mildere påstand for kamerat

Også 18-åringens gjenlevend­e medpassasj­er, en nå 17 år gammel gutt, er tiltalt i saken, men for langt mindre alvorlige forhold. Han var sjåfører på deler av kjøreturen.

For punktene som går på råkjøring og kjøring uten førerkort la politiadvo­kat Austenå

ned påstand om 21 dagers betinget fengsel, ungdomsopp­følging på seks måneder og at gutten blir fradømt retten til å kjøre førerkortp­liktig motorvogn i åtte måneder, regnet fra domstidspu­nktet.

– Jeg synes det er en grei påstand. Påstanden om ungdomsopp­følging og betinget fengsel mener min klient er helt ok, men han er lei seg for sperrefris­ten på kjøretøy. Han fyller snart 18 år, og har fått seg laerlingjo­bb. Uten sertifikat blir den jobben mer komplisert, sier forsvarer Ole Joakim Devold.

 ?? FOTO: ØYVIND JOHNSEN ?? OMKOM: En 15 år gammel gutt ble drept i ulykken ved Hauglandsv­ann på Vegårshei 18. mars i fjor.
FOTO: ØYVIND JOHNSEN OMKOM: En 15 år gammel gutt ble drept i ulykken ved Hauglandsv­ann på Vegårshei 18. mars i fjor.
 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ?? BETINGET FENGSEL: Politiadvo­kat Ingvild Austenå Berg la ned påstand om betinget fengsel for de to unge guttene som var involvert i dødsulykke­n.
FOTO: JON ANDREASSEN BETINGET FENGSEL: Politiadvo­kat Ingvild Austenå Berg la ned påstand om betinget fengsel for de to unge guttene som var involvert i dødsulykke­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway