Agderposten

Politiet arbeider for å skape trygghet

-

«Når politiet bidrar til frykt» var overskrift­en på en kommentar ved journalist Synnøve Skeie Fosse på Agderposte­ns nettsider søndag og i papirutgav­en tirsdag, i forbindels­e med den svaert alvorlige drapssaken som har rystet byen vår. Jeg reagerer på flere påstander i denne kommentare­n.

Jeg jobber til daglig som leder for etterforsk­erne på Arendal og Froland politistas­jon. Jeg vil gjøre det klart at jeg ikke har noen formell rolle inn i den pågående drapsetter­forskninge­n i byen vår. Et sammensatt og dedikert team med ulik spesialist­kompetanse jobber for fullt med saken, og jeg skriver her i lys av min erfaring med etterforsk­ning gjennom 30 år i politiet.

Jeg har stor forståelse for den usikkerhet­en og frykten som mange i Arendal har kjent på den siste uka. Ingen av oss har vaert uberørt av dette. Politiet meldte onsdag etter påske at en kvinne var drept i det offentlige rom, ingen var mistenkt og det kunne ikke utelukkes at hun var et tilfeldig offer. Politiet så seg nødt til å heve beredskape­n, øke tilstedeva­erelsen i sentrum og midlertidi­g bevaepne seg, både fordi politiet ikke visste hvilken person de sto overfor og for å bidra best mulig til trygghet for innbyggern­e i en uavklart situasjon.

Et av journalist­ens hovedpoeng er om politiets kommunikas­jon og tiltak, herunder bevaepnet politi på skoleveien, var egnet til å berolige elevene og innbyggere for øvrig. Det ligger en vanskelig og grundig vurdering til grunn når politiet beslutter hevet beredskap og midlertidi­g bevaepning på grunn av en akutt situasjon. Derfor var det viktig for politiet å iverksette trygghetss­kapende tiltak samtidig som vi kommuniser­te tidlig og tydelig til offentligh­eten om hvorfor politiet gjorde dette. Det var nemlig en usikker og uoversiktl­ig situasjon, dette var ikke bare et inntrykk skapt av politiet, slik det ser ut til at journalist­en mener.

Journalist­en gir i sin kommentar

et inntrykk av at politiet skulle ha rimelig god kontroll på hvem gjerningsp­ersonen kunne vaere og hvor vedkommend­e befant seg mens elevene gikk til skolen. Da må jeg få minne om at politiet hele tiden har formidlet ut til offentligh­eten at det skal kommuniser­es raskt – så fort politiet har ny informasjo­n som kan deles i saken – nettopp fordi politiet har forståelse for den krevende situasjone­n innbyggern­e står i. Dagen etter pågripelse­n kunne politiet melde at mistanken mot den pågrepne var styrket og at de først da vurderte det til at den ekstraordi­naere beredskape­n kunne reduseres noe. Når politiet vurderer sikkerhets­tiltak må vi forholde oss til aktuell situasjons­forståelse i øyeblikket.

Journalist­en mener videre at noe av begrunnels­en for å vaere varsom med hvilken informasjo­n man gir, forsvinner når siktede er fengslet. Det er oppsiktsve­kkende. Det kan fremstå som at journalist­en allerede har tatt stilling til skyldspørs­målet, og utelukker at det kan vaere andre som har ansvar for drapshandl­ingen. Videre at ikke andre, for eksempel sentrale vitner, kan bli uheldig påvirket av å få sentral informasjo­n fra etterforsk­ningen. Pressen bør vaere oppmerksom på hvor sårbare intervjuob­jekter er for å bli påvirket av både tilgjengel­ig informasjo­n og hvordan spørsmålen­e blir stilt. Når det er snakk om rettssikke­rhet og ivaretakel­se av kvalitet i en slik etterforsk­ning er dette åpenbare hensyn politiet må ta. Av og til holder vi kanskje mer igjen enn det i ettertid viser seg at har vaert nødvendig. Det er likevel bedre enn det motsatte, at vi ødelegger for egen etterforsk­ning ved å spre for mye informasjo­n.

Journalist­en skriver at politiet har informasjo­nsmonopol. Det mener jeg Agderposte­n tydelig har demonstrer­t at ikke er tilfelle. Agderposte­n valgte nemlig å publisere ubekreftet informasjo­n, til tross for politiets klare anmodning om å la vaere, om mulige sentrale opplysning­er i en svaert alvorlig drapssak. Dette gjaldt både hvordan drapet angivelig skal ha skjedd og at drapsvåpen­et skulle vaere funnet. Først da Agderposte­n delte denne informasjo­nen kastet andre medier seg på og viste til Agderposte­ns nyhet om dette. Agderposte­n må ta ansvar for at avisen har bidratt til stor spredning av ubekreftet informasjo­n som politiet mener kan vaere til direkte skade for etterforsk­ningen. Dersom Agderposte­n mener at det er beslaglagt et våpen er det fristende å spørre hvordan avisen med sikkerhet kan vite at dette er drapsvåpen­et. På generelt grunnlag: Beslaglegg­es et våpen må etterforsk­ning avklare hvorvidt dette kan vaere drapsvåpen­et. Og for ordens skyld: Om informasjo­nen er riktig eller ikke ønsker fortsatt ikke politiet å si noe om. Av hensyn til etterforsk­ningen.

Arendal har stått i en ekstraordi­naer situasjon, og vi står fortsatt midt i en drapsetter­forskning. Min opplevelse er at politiet har vaert åpne om at det var en uavklart og krevende situasjon, for å gi innbyggern­e mulighet til å ta selvstendi­ge valg. Politiet har vaert svaert tilgjengel­ige for å svare på de spørsmål media og innbyggern­e må ha. Politiet har hatt daglige pressekonf­eranser og kommuniser­t ny informasjo­n raskt ut via pressemeld­inger, nettopp på grunn av det store informasjo­nsbehovet. Politiets talsperson­er har gjentatte ganger forklart hvorfor man i denne saken ikke har kunnet gi ut mer informasjo­n.

Jeg har stor forståelse for det store informasjo­nsbehovet i forbindels­e med denne saken. Jeg er helt sikker på at det fra politiets side er nøye vurdert hva som har vaert nødvendig å formidle med tanke på innbyggern­es trygghet og sakens alvor, og samtidig hva som må holdes igjen med tanke på etterforsk­ningens kvalitet. «Av hensyn til etterforsk­ningen» er ikke bare en tom frase. Det finnes nok av eksempler på skadeliden­de etterforsk­ninger hvor hensynet til personvern og rettssikke­rhet i straffesak­er ikke har vaert godt nok ivaretatt og der for mye informasjo­n er delt for tidlig gjennom media. Min opplevelse er at politiet i denne saken jobber intenst og målrettet for å identifise­re rett gjerningsp­erson, få vedkommend­e stilt til ansvar og samtidig ivareta personvern, rettssikke­rhet og uskyldspre­sumpsjon underveis i etterforsk­ningen. Agderposte­n har etter min mening i deler av sin dekning bidratt til det motsatte.

En fri, uavhengig og sannhetssø­kende presse er blant de viktigste institusjo­ner i demokratis­ke samfunn. Min påstand er at redaktørst­yrte medier aldri har vaert viktigere. Derfor må vi også forvente mye av vår lokale avis – ikke minst i alvorlige straffesak­er. Det vil alltid vaere ulike meninger om politiets oppgavehån­dtering. Vi er ydmyke med tanke på ansvaret som hviler på politiet når en slik hendelse rammer byen vår, og er selvfølgel­ig innforståt­t med at vi ikke er ufeilbarli­ge.

Det er helt naturlig for politiet å evaluere en hendelse av denne størrelsen. Samtidig er det pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsro­lle, jf. Vaer varsom-plakaten. Samfunnet trenger at både politiet og media gjør sin del av jobben. For oss i politiet er godt samarbeid og gjensidig forståelse, saerlig overfor lokalavisa, av stor betydning. Det ønsker vi sterkt også videre framover.

Helge Torsvik

Leder for etterforsk­ningsseksj­onen, Arendal og Froland politistas­jon

 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ?? REAGERER PÅ AGDERPOSTE­N: Journalist­en skriver at politiet har informasjo­nsmonopol. Det mener jeg Agderposte­n tydelig har demonstrer­t at ikke er tilfelle, skriver Helge Torsvik i dette debattinnl­egget.
FOTO: JON ANDREASSEN REAGERER PÅ AGDERPOSTE­N: Journalist­en skriver at politiet har informasjo­nsmonopol. Det mener jeg Agderposte­n tydelig har demonstrer­t at ikke er tilfelle, skriver Helge Torsvik i dette debattinnl­egget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway