Agderposten

Dere bør ikke klage slik du gjør, Kari Henriksen

Jeg sier ikke at kvinner skal vaere fornøyde med alt, men dere bør ikke klage slik du gjør.

- Lars Vidar Moen Nedenes, Arendal

Jeg viser til innlegg nr. 2 «Menn diskuterer ikke sin rolle i samfunnet» fra Kari Henriksen med referanse til debatt om likestilli­ng fredag 5. april i Agderposte­n.

Kari Henriksen og jeg blir nok ikke enige, og jeg føler vi er på kollisjons­kurs i debatten fordi Henriksen drar inn så mange momenter som er fjerne fra oss i Norge. Norske menn opptrer i svaert liten grad slik Henriksen skriver. Hun skjaerer alle verdens menn over én kam. Ja, det hender norske menn denger og dreper sine koner, men heldigvis så hender dette ikke ofte selv om vi i 2024 har sett stygge eksempler. Dog hva har dette med likestilli­ng å gjøre? Likestilli­ng ute i verden ikke kan sammenlign­es med den likestilli­ng vi tenker er relevant i Norge.

Jeg sier ikke at kvinner skal vaere fornøyde med alt, men dere bør ikke klage slik du gjør. Jeg vil faktisk si at vi har fått i stor grad et feministis­k samfunn. Ta skolen for eksempel. Det er langt mellom de mannlige laererne og rektorer. Hele skolen styres i dag fra statsråden og ned i klasseromm­ene av kvinner. En guttunge kan risikere og ikke få en mannlig rollemodel­l før han kommer i militaere, og selv der kan det hende at «sersjanten går i skjørt».

Så kan du se på hva som skjer når mor og far skiller lag. Mor tar «hela kaka» og far blir sittende «forsoffen på en 70-tallshybel» for han har fortsatt mange av utgiftene som før samlivsbru­ddet. Han må også betale flybillett­er til Nord-Norge om mor flytter dit med barna når besøk hos far skal gjøres. Dette kaller du vel likestilli­ng eller hva?

Så har vi alle de forhold hvor mannen blir utsatt for psykisk terror av kona. Er det greit? Dog sjelden noe moment i debatten om likestilli­ng.

Det kan vaere at dersom Indira Gandhi, Benazir Bhutto, Golda Meir, Margaret Thatcher, Gro Harlem Brundtland og Angela Merkel hadde styrt verden på et tenkt tidspunkt, at vi hadde fått en roligere verden. Men jeg er slett ikke sikker fordi kvinner kan vaere nådeløse mot andre kvinner. De tar ikke fem øre på å tråkke på en annen kvinne om de finner ut at det gagner dem. Kvinner har arvet altfor mange av mannens dårlige egenskaper.

Jo, vi menn diskuterer vår rolle i samfunnet hver dag, men jeg tror ikke Kari Henriksen lytter eller ser dette. Hun og meningsfel­ler skal ha siste ordet tydeligvis.

Jeg viser så til alle de kvinner i maktposisj­oner jeg nevnte i mitt forrige innlegg, men la meg plusse på med at vi har hatt kvinnelig NHO-sjef, stortingsp­resident, leder av Nobel-komiteen. I 2024 har vi kvinnelig sentralban­ksjef, skattedire­ktør, NRK-sjef, politidire­ktør, og en rekke redaktører i store aviser. Om dette ikke gir stor makt og likestilli­ng, så vet ikke jeg.

Kari Henriksen bes tenke tilbake til 60-tallet da sto i leseboka:» Mor lager middag, far leser avisen». I dag ville det stått: «Mor er ute og jogger, far henter i barnehagen». Likestilli­ng eller hva?

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Jeg vil faktisk si at vi har fått i stor grad et feministis­k samfunn, skriver Lars Vidar Moen.
FOTO: INNSENDT Jeg vil faktisk si at vi har fått i stor grad et feministis­k samfunn, skriver Lars Vidar Moen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway