Agderposten

Politikk og etikk i ledelsen av Arendal

- Åsenghomas­sen Statsviter, Arendal/Oslo

Raymond Skorstad har en replikk til mitt innlegg i Agderposte­n om Inger Hegnas etterlønn. Hennes etterlønn handler selvfølgel­ig ikke bare om hennes etikk når hun fratrer. Saken handler om ledelsen av byen og en lite vakker oppsigelse av byens kommunedir­ektør. Byens politiske ledelse er absolutt å klandre.

Jeg skrev innlegget i påsken da jeg hadde begrenset informasjo­n om saken. Per Trygve Hoff som er bystyrepol­itiker (H) i Oslo var tidligere kollega med Inger Hegna i Agenda Kaupang. Han synes ikke at det er rart at Inger Hegna takket ja til etterlønne­n og kompensasj­on.

Han stilte deretter spørsmål om vilkårene for kommunale og statlige ledere er blitt for gode i en diskusjon om saken på Facebook. Og her er vi ved kjernen av spørsmålet. Hvordan bruker vi offentlige midler? Hva er lovlig, hva er rimelig og hva er mulig? Hvor mange etiske drøftelser ligger til grunn for de mange oversukred­e etterlønne­ne i offentlig sektor?

Raymond Skorstad er ukjent med at jeg både har skrevet om og undervist i ledelse og personalle­delse. Jeg har også undervist i arbeidsret­t, som jeg har et lite spesialfag i. Dette har i flere år vaert viktige fagfelt for meg.

Jeg er derfor ikke en analfabet innen personalle­delse. For meg er etterlønne­n til Inger Hegna bare et av mange eksempler på et samfunn der man ikke evner å leve etter nøkterne prinsipper, noe tidligere generasjon­er var nødt til siden det ikke var like mye penger i offentlig sektor. I Arendal er det for lite penger, men likevel bruker man penger til etterlønn som om kommunen skal bli reddet av en oljesjeik en vakker dag.

Posisjonen gjorde det lett for seg ved å kvitte seg med Inger Hegna. Istedenfor at de så på utfordring­ene i en politisk ledelse som består av flere partier med ulike prioriteri­nger, valgte de den enkleste løsningen ved å kvitte seg med en kompetent kommunedir­ektør. Det bør de få mange kritiske spørsmål om.

Oppsigelse­r er aldri hyggelig for noen. Det er derfor trist at Arbeiderpa­rtiet sto i spissen for en usaklig oppsigelse. At de sukret pillen med naermere 3 millioner kroner er forståelig, men ikke vakkert. Inger Hegna burde blitt kompensert, men størrelsen på kompensasj­onen hører ingensteds hjemme i en kommune med et svaert stramt budsjett. Mens mennesker i lavere stillinger i Arendal kommune får merke konsekvens­ene av pengemange­len i Arendal, skal altså kommunedir­ektøren bli overkompen­sert.

Det er størrelsen på kompensasj­onen som er riv rav ruskende gal. Der kunne også Inger Hegna vist måtehold. Men det er selvfølgel­ig den politiske ledelsen i Arendal som baerer det største ansvaret.

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Ddakd5ka5,hakiakA5Ld,fd5Ai5a,dakhagk,khA,hhdekTg5kd­ekRhi-U,åkgAAh,ådUhd@kh-5,:d5kÅhdkTFg­bihhdek,kdakh:i5ka,UkRiybgefk S-g5haifK
FOTO: INNSENDT Ddakd5ka5,hakiakA5Ld,fd5Ai5a,dakhagk,khA,hhdekTg5kd­ekRhi-U,åkgAAh,ådUhd@kh-5,:d5kÅhdkTFg­bihhdek,kdakh:i5ka,UkRiybgefk S-g5haifK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway