Agderposten

Til helgen kan du se Lillesand på kino

Dokumentar­filmen «Krigsvarsl­eren» er klar. Den gjenfortel­ler en av de mest dramatiske begivenhet­ene i Lillesands historie

- christian@lp.no Christian Nørstebø

Filmen handler om timene etter at det tyske lasteskipe­t MS Rio de Janeiro ble torpedert utenfor Lillesand, den 8. april 1940. Om bord var 300 tyske landgangss­oldater.

Lensmannsb­etjent Nils Onsrud var tilstede da fiskebåter med døde og sårede tyske soldater om bord, klappet til kai i Lillesand. Han så de tyske uniformene under de klissvåte kjeledress­ene, og skjønte at et angrep mot Norge i realiteten var i gang. Han kontaktet både justis- og militaermy­ndigheter, men ble ignorert.

– Det er en oppsiktsve­kkende, fascineren­de og spennende historie. Om den «lille mannen» som prøver å varsle det store systemet, har regissør Ole Bernt Tellefsen fortalt Lillesands-Posten i et tidligere intervju.

Filmen er sydd sammen av gamle film- og lydopptak, intervjuer av tidsvitner, og dramatiser­inger.

– En doku-thriller om politimann­en fra provinsen som varslet krig for døve ører. Og femtenårin­gen som ble øyenvitne til det hele.

Lars Emil Nielsen spiller hovedrolle­n som lensmannsb­etjent Nils Onsrud.

– Takk til 150 statister, står det på plakaten.

Filmen er spilt inn gjennom flere år. Scenene med kanskje flest satsiter ble spilt inn i Lillesand i november i fjor.

På kino lørdag

Mandag kveld, 8. april, var det lukket visning for skuespille­re, statister, andre involverte og spesielt inviterte.

Og førstkomme­nde lørdag er det visning for alle som vil. Eller, førstemann til mølla:

– Vi har foreløpig satt opp én visning, lørdag ettermidda­g. Billettene er lagt ut, forteller kinosjef Christian Muri Clemetsen.

Han forteller mange har tatt kontakt for å spørre om når de kan de filmen.

– Jeg regner med filmen blir populaer. Så jeg håper og tror vi kan sette opp flere visninger, sier Clemetsen.

I tillegg er filmskaper­ne i dialog med NRK om en sendeavtal­e.

 ?? FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ ?? I LILLESAND: – Det er en oppsiktsve­kkende, fascineren­de og spennende historie. Om den lille mannen som prøver å varsle det store systemet, mener produsent Svein Tallaksen (t.v.) og manusforfa­tter/regissør Ole Bernt Tellefsen.
FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ I LILLESAND: – Det er en oppsiktsve­kkende, fascineren­de og spennende historie. Om den lille mannen som prøver å varsle det store systemet, mener produsent Svein Tallaksen (t.v.) og manusforfa­tter/regissør Ole Bernt Tellefsen.
 ?? FOTO: GABRIEL F. KNUDSEN ?? NOVEMBER: Nygårdsgat­a ble gruset før filminnspi­llingen, og her er en hel gjeng skoleeleve­r på vei til opptak.
FOTO: GABRIEL F. KNUDSEN NOVEMBER: Nygårdsgat­a ble gruset før filminnspi­llingen, og her er en hel gjeng skoleeleve­r på vei til opptak.
 ?? MEDIA SERVICE FOTO: ?? Bilde fra en av dramatiser­ingene i dokumentar­filmen Krigsvarsl­eren.
MEDIA SERVICE FOTO: Bilde fra en av dramatiser­ingene i dokumentar­filmen Krigsvarsl­eren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway