Agderposten

DET HENDTE

-

1890:

Mannen som gikk under navnet «Elefantman­nen» i viktoriati­dens England, Joseph Merrick, døde i London. Merrick ble født som et tilsynelat­ende friskt barn i Leicester i 1862. Fra toårsalder­en begynte han å utvikle en rekke anomalier som førte til at han ble mer og mer deformert. 22 år gammel levde han av å bli fremvist i et omreisende sirkus, der direktøren presentert­e ham som «halvt menneske og halvt elefant». Han ble også vist i et kuriositet­skabinett i London. En lege som fikk se Merrick, sørget for at han ble innkvarter­t ved London Hospital, der han kom til å tilbringe det meste av sin gjenvaeren­de levetid. Det er fortsatt ikke helt klarlagt hva Merrick led av. DNA-tester har pekt i retning av den medfødte og svaert sjeldne tilstanden Proteus syndrom. Merricks liv og skjebne ble dramatiser­t i David Lynch’ spillefilm «The Elephant Man» (1980). John Hurt spilte rollen som Merrick.

1954:

11. april 1954 var den kjedeligst­e dagen i det 20. århundre, ifølge en gruppe forskere ved universite­tet i Cambridge. Forskerne baserte konklusjon­en på en dataanalys­e av 300 millioner hendelser, dødsfall og fødsler fra hele 1900-tallet. De fant at et parlaments­valg i Belgia var den mest bemerkelse­sverdige hendelsen som hadde inntruffet denne dagen. «Det ironiske er at dagen er interessan­t nettopp fordi den var så usedvanlig hendelsesf­attig», uttalte en av forskerne bak den ikke altfor gravalvorl­ige undersøkel­sen. Dermed mistet 30. april 1930 sin status som århundrets kjedeligst­e dag, i hvert fall i britisk erindring. På denne dagen erklaerte nyhetsoppl­eseren i BBC radios kveldsbull­etin klokken 18.30: «There is no news.»

1981:

Voldsomme opptøyer brøt ut i bydelen Brixton i det sørlige London. I dagene forut for urolighete­ne hadde politiet gjennomfør­t en omfattende aksjon mot gatekrimin­alitet i bydelen. Med hjemmel i den forhatte loven som gikk under navnet sus («stop and search») hadde politiet gått til spontan ransakelse av omkring 1000 personer, nesten alle med afro-karibisk bakgrunn. Om ettermidda­gen 11. april hadde omkring 5000 rasende demonstran­ter samlet seg i Brixton. Politi og brannvesen fikk meldinger om plyndring og haerverk, og Metropolit­an Police rykket inn i området med mer enn 1000 mann. Ifølge BBC ble om lag 300 politifolk og 65 sivilister skadd i gatekampen­e som fulgte. I tillegg ble et stort antall kjøretøyer og bygninger påtent eller rasert. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway