Agderposten

Lurt av øvelse på første vakt i ny jobb

Kenneth Skjulestad hadde sin første vakt som redningsdy­kker da alarmen gikk om en eldre mann med rullator hadde falt i vannet onsdag morgen.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Jeg ble litt paff over at det skulle vaere sånn action på første vakt da alarmen gikk. Du får opp pulsen da. Men jeg ante at det kunne vaere en øvelse da jeg så brannsjefe­n i sivil ved kaia før jeg hoppet uti, sier redningsdy­kker i Østre Agder brannvesen, Kenneth Skjulestad.

Klokken 09.13 gikk alarmen som på ekte på brannstasj­onen i Arendal. 110-sentralen meldte at en innringer hadde sett en eldre mann med rullator lene seg litt for langt ut over kaikanten og falt uti.

Det hele var en uanmeldt øvelse, laget for å skape ekte stress for redningsdy­kkerne og måle responstid. Det visste så klart ikke mannskapen­e Bekreftels­en fikk de først da de kom opp av vannet igjen.

Må føles ekte

For selv om man skal øve som om det er ekte, er det forskjell på å vite at det er en øvelse og å tro det er ekte.

Derfor var det kun øvelsesled­eren og 110-sentralen som visste at mannen var en dukke, og at rullatoren som lå på bunnen med ham, var plassert ut i god tid.

– Det er viktig å ha noen øvelser som mannskapen­e ikke vet er øvelser så vi får ekte stress, sier dykkeleder Are Kjulsrud i Østre Agder brannvesen.

For i ekte drukningss­ituasjoner, teller hvert sekund.

Og med ekte stress, følger raskere pust og dermed mindre luft og kortere tid på bunen for dykkeren. Det er viktige faktorer når man søker etter noen under vann.

– Du har kanskje femten minutter bunntid før du må opp og bytte flasker eller dykker, sier Kjulsrud.

Lente seg ut

I dette tilfellet var det en ny brannkonst­abel som er etablert i dykkertjen­esten spesielt, men også resten av laget, som skulle føle litt ekstra på nervene da den første meldingen ble supplert med at man ikke lenger hørte mannen rope om hjelp og ikke kunne se ham.

– Jeg synes de reagerte raskt. Det var en flott øvelse og vi hadde folk i vannet raskt, sier brannsjef Thoralf Bjørnbakk Juva.

Det er ikke ofte mannskapen­e får øvd uten at de selv vet det er en øvelse.

Denne meldingen gikk ut fra nødsentral­en klokken 09.15:

«Innringer som har kontor i 3. etg på sørsiden av Eurekabygg­et, Kystveien 2 B i Arendal og observerer en eldre mann med rullator som mater fuglene på kaiakanten. Mannen lener seg over for å hente noe på kaikanten. Han faller over kanten med rullatoren. Innringer går ut på balkongen og hører rop/skrik, men kan ikke se personen. Innringer ringer da 110 og informerer om denne hendelsen».

 ?? ?? GOD SIKT I STARTEN: Redningsdy­kker Kenneth Skjulestad med linefører Torger Singelstad etter at de hadde hentet opp rullatoren fra vannet.
GOD SIKT I STARTEN: Redningsdy­kker Kenneth Skjulestad med linefører Torger Singelstad etter at de hadde hentet opp rullatoren fra vannet.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? FORNØYD: Are Kjulsrud ledet øvelsen, som han holdt hemmelig for kollegaene.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N FORNØYD: Are Kjulsrud ledet øvelsen, som han holdt hemmelig for kollegaene.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? RASKT UTI: Kenneth Skjulestad og Torger Singelstad gjør de siste forberedel­sene før dykkeren hopper uti.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N RASKT UTI: Kenneth Skjulestad og Torger Singelstad gjør de siste forberedel­sene før dykkeren hopper uti.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? FULL FART: Redningsdy­kkerne hoppet i vannet ved Tollbodkai­a så raskt de kunne, onsdag formiddag. Dykkeleder Are Kjulsrud ledet øvelsen.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N FULL FART: Redningsdy­kkerne hoppet i vannet ved Tollbodkai­a så raskt de kunne, onsdag formiddag. Dykkeleder Are Kjulsrud ledet øvelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway