Agderposten

Misk obs-liste

-

posisjonen vil gripe den. De kastet eks-kommunedir­ektøren, som var ansatt for å forbedre økonomien og reformere byråkratie­t, sier han.

Ordfører Robert C. Nordli (Ap) sier det ikke er overrasken­de at Arendal kommune er i en vanskelig økonomisk situasjon.

– Vi har blitt orientert om framtidsut­siktene. Vi har også hatt en gjennomgan­g av økonomien i formannska­pet. Det dreier seg om uforutsett­e kostnader og kostbare tjenester. Det er krevende tider også for Arendal kommune, sier Knut Berg.

– Kommunens ansvar

Årsaken til at Arendal kan bli svartelist­et er at den økonomiske bufferen er for liten. I tillegg er kommunens årsregnska­p for 2023 i minus.

– Det gjorde at kommunen måtte bruke 77 millioner kroner fra disposisjo­nsfondet for å komme i balanse, sier assisteren­de statsforva­lter Knut Berg.

Etter å ha brukt disse pengene er fondets størrelse mindre enn det bystyret har vedtatt at det skal vaere. Arendal kommune må arbeide målrettet med å oppnå driftsresu­ltater og et disposisjo­nsfond som er i tråd med egne handlingsr­egler, ifølge Berg.

Kommuner kan havne på Robek på ulike måter. Noen blir plassert der fordi de vedtar et driftsbuds­jett i ubalanse. Andre kommuner blir underlagt statlig kontroll hvis de står uten nok penger på bok til å dekke merforbruk.

– Ansvaret for å unngå Robek ligger til kommunen selv, sier han.

Uheldig inntektssy­stem

Konstituer­t kommunedir­ektør Karl Mork sier kommunens økonomiske utfordring­er kan forklares med flere forhold.

– Kortversjo­nen er at vi har for høy gjeld, for lite fond og endte med et underskudd i 2023. Utfordring­ene på drift har økt, og økonomien er mer presset enn den har vaert. Det er vi helt nødt til å ta tak i, sier han.

Mork sier også at kommunenes inntektssy­stem slår uheldig ut for Arendal.

– Sannheten er at vi driver effektivt sammenlign­et med kommuner av lik størrelse, men vi får mindre igjen i inntekter. Årsaken er at vi er en lavinntekt­skommune. Vi får altså inn mindre i skatteinnt­ekter en landssnitt­et, sier Mork.

Utsiktene for 2024 er tøffe, ifølge kommunedir­ektøren. Bare i januar og februar hadde kommunen et negativt avvik på 58 millioner kroner.

– Med den starten vi har hatt, risikerer vi å bruke opp store deler av fondet vårt i løpet av året. Starter vi 2025 uten fond, sier det seg selv at det er dramatisk, sier Mork.

– Kan Arendal kommune havne på Robek-lista?

– Det er et mulig scenario vi må vaere åpne om, sier Mork.

Han sier videre at det er mulig å snu skuta.

– I 2024 handler det først og fremst om å følge opp prosjekten­e vi har satt i gang med omstilling av kommunen, sier Mork.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ARKIVFOTO ?? Nordli (Ap) i 2022.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ARKIVFOTO Nordli (Ap) i 2022.
 ?? FOTO: STEIN KÅRE KRISTIANSE­N ?? ÅPEN OM FARENE: Konstituer­t kommunedir­ektør Karl Mork sier de må vaere åpne om at Robek er et mulig scenario for Arendal kommune. Det betyr i tilfelle at staten må godkjenne alle budsjetter og investerin­ger. Arkiv
FOTO: STEIN KÅRE KRISTIANSE­N ÅPEN OM FARENE: Konstituer­t kommunedir­ektør Karl Mork sier de må vaere åpne om at Robek er et mulig scenario for Arendal kommune. Det betyr i tilfelle at staten må godkjenne alle budsjetter og investerin­ger. Arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway